مراقبت های لازم بعد از روکش دندان شامل چه نکات و مواردی می باشد؟ روکش دندان یک “کلاه” دندانی است که روی دندان قرار می‌گیرد و آن را می پوشاند تا شکل، اندازه یا ظاهر آن را بهبود بخشد. ونیرها وقتی در جای خود قرار می گیرند، قسمت قابل مشاهده دندان (روی دندان و بالای خط دندان) را به طور کامل می پوشانند. پس از دریافت روکش های دندانی جدید، باید بدانید که برای مراقبت از آنها چه کاری انجام دهید.

خوشبختانه مراقبت از روکش های دندانی نسبتاً آسان است. و تا زمانی که دستورالعمل ها را به درستی دنبال کنید، تاج شما ماندگار خواهد بود. پس از پوشاندن دندان ها؛ دندانپزشک شما به شما خواهد گفت که برای مراقبت از آنها چه کاری انجام دهید، اما برای دانستن دقیق تر موارد و مراقبت های بعد از روکش دندان تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

مراقبت از روکش دندان

طول عمر روکش دندان 10 الی 15 سال است. در صورتی که برای مراقبت از روکش دندان ، دستورالعمل های دندانپزشک خود را رعایت کنید و بهداشت دهان را به درستی انجام دهید و به خوبی از دندان‌هایتان مراقبت کنید، طول عمر روکش از این هم بیشتر می‌شود. پس از دریافت روکش موقتی و روکش دائمی باید دستورالعمل دندانپزشکی را به خوبی رعایت کنید.

در فرایند تراش و آماده‌ سازی دندان، لایه عاج دندان در معرض محیط بیرونی قرار می‌گیرد. بنابراین دندان در مقابل باکتری‌ها و مواد مضر و نفوذ آنها از طریق عاج به پالپ ، آسیب ‌پذیر می‌شود. همچنین دندان در مقابل غذاهای داغ و سرد حساس می شود. در صورتی که دندان آماده سازی شده و تراش خورده، در جلوی دهان قرار داشته باشد، ظاهر لبخند را نیز تحت تأثیر قرار داده و نازیبا می‌کند. برای پیشگیری از این مشکلات باید در این مدت  از روکش موقتی استفاده کنید تا زمانی که روکش اصلی شما آماده شود.

روکش موقت دندان مانع حساسیت دندان به غذاهای گرم و سرد شده و جلوی ورود هرگونه مواد غذایی و باکتری‌ها به دندان را می‌گیرد. همچنین مانع جابه‌جایی و انحراف دندان‌های مجاور به سمت فضای خالی ایجاد شده، می‌شود.

مراقبت از روکش دندان موقتی

در صورتی که از روکش به ‌درستی مراقبت نکنید، پس از جایگذاری روکش ممکن است با مشکلات متعددی مواجه شوید. پوسیدگی دندان، التهاب بافت‌های احاطه کننده روکش دندان، پس‌روی لثه، تغییر رنگ روکش و مشکلات دیگر در صورت عدم مراقبت مناسب از روکش می‌تواند اتفاق بیفتد.

برخی اقدامات احتیاطی را بلافاصله پس از روکش کردن دندان باید انجام دهید و برخی از مراقبت ها نیز بلند مدت و مادام ‌العمر می‌باشد.

بریج دندان چیست؟ انواع، مزایا و معایب آن

گر برای دندانی که از دست داده اید، جایگزین مناسبی پیدا نکنید، باید منتظر به وجود آمدن مشکلات ساختاری در دهان و دندان های خود باشید.

پس از چسباندن روکش موقتی چه کارهایی باید انجام دهیم؟

  • پس از چسباندن روکش موقتی تا نیم ساعت نباید چیزی بجوید چرا که چسب موقتی نیم ساعت طول می‌کشد تا عمل کند.
  • روکش موقتی استحکام زیادی ندارد. بنابراین نباید اشیای سخت مانند مداد، ناخن، یخ و غیره را بجوید یا گاز بگیرید.
  • هنگامی که روکش موقتی دارید، نباید غذاهای چسبناک بخورید وگرنه ممکن است روکش از جای خود دربیاید. از جویدن آدامس در این دوران خودداری کنید.
  • روکش موقتی به راحتی از جا در می‌آید. چرا که با چسب موقتی چسبانده شده است.
  • در این مدت ممکن است کمی به غذاهای داغ یا سرد حساسیت پیدا کنید اما نباید نگران باشید چرا که این اتفاق در مورد روکش دائمی رخ نمی‌دهد.
  • رنگ و اندازه روکش موقتی مشابه روکش دائمی که قرار است برایتان چسبانده شود، نیست.
  • بهداشت دهان را باید رعایت کنید. از مسواک با موهای نرم برای تمیز کردن دندان‌ها استفاده کنید. هر روز باید نخ دندان کشید. نخ دندان را نباید دور روکش موقتی بکشید چون ممکن است آن را از جا در بیاورد. روش نخ دندان کشیدن در صورت داشتن روکش موقت را از دندانپزشک بپرسید.

مهم است بدانید که : روکش موقتی به راحتی از جا در می‌آید. چرا که با چسب موقتی چسبانده شده است.

رعایت نکات غذایی بعد از روکش کردن دندان‌ها

نکته مهم در مورد روکش های دندانی این است که علاوه بر کیفیت روکش ها باید به افزایش طول عمر آنها نیز توجه کرد. برخی از این نکات را در زیر فهرست می کنیم:

  1. سعی کنید بیش از نیم ساعت از خوردن هر گونه غذایی با دندان های بسته خودداری کنید. زیرا روکش های دندانی با چسب مخصوص به دندان ها چسبانده می شوند. هر چه زمان بیشتری بین روکش و پایه دندان بگذرد، چسبندگی قوی تر و با استحکام بیشتری خواهد بود.
  2. پس از نیم ساعت جویدن غذا با روکش، باید سعی کنید از ایجاد فشار بیش از حد در طول شبانه روز بخصوص با جویدن غذاهای سفت که منجر به شل شدن و کنده شدن پوشش می شود، خودداری کنید.
  3. سعی کنید برای مدتی از استفاده از خوراکی رنگی مانند شکلات، قهوه و غیره خودداری کنید. تا رنگ روکش در ساعات اولیه صبح تغییر نکند.
  4. اگر دندان روکش شده باشد و عصب کشی نشده باشد، ممکن است در روزهای اول به غذاهای سرد و گرم حساس باشد. این موقتی است و جای نگرانی نیست. به مرور زمان مشکل حل خواهد شد.
  5. اگر هنگام جویدن غذا با روکش دندان احساس می‌کنید که خیلی زیاد شده‌اند یا فشار می‌آورید، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بتوانید مشکل را تنظیم و برطرف کنید.
  6. اگر از نخ دندان برای تمیز کردن بین دندان های خود استفاده می کنید، این کار را به آرامی و با احتیاط انجام دهید، زیرا نخ دندان می تواند به مینای دندان بچسبد و کنده شود.
  7. رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند عمر روکش های دندانی را افزایش دهد. استفاده از آب برای شستشوی دهان و مسواک زدن پایه دندان می تواند بهداشت دهان و دندان و عمر طولانی ونیر دندان را تضمین کند.
  8. رعایت نکات تجویزی بیمار باعث زیبایی بیشتر و ماندگاری دندان مصنوعی می شود. با رعایت بهداشت احتمال عفونت، بوی بد و… از بین می رود و فرد دندان های بسیار زیبایی به دست می آورد. روکش های دندانی نیز انواع مختلفی دارند که به شدت بر زیبایی و استحکام آنها تاثیر می گذارد. از جمله روکش های زیبا می توان به زیرکونیوم و سرامیک اشاره کرد.
دریافت نوبت مشاوره تنها با چند کلیک ساده
اگر تمایل داشتید می‌توانید برای مشاوره و معاینه تخصصی، به کلینیک دکتر روشن طلب در تهران، رشت و اصفهان و استانبول مراجعه کنید. برای اینکار:
روی دکمه دریافت نوبت مشاوره کلیک کنید
نزدیک‌ترین مطب و بهترین تایم را برای جلسه مشاوره انتخاب کنید.
در نهایت، زمان دقیق مشاوره، آدرس و اطلاعات برای شما پیامک خواهد شد.
دریافت نوبت مشاوره

پروتز ایمپلنت، روش های رعایت بهداشت

در این مقاله، روش های مراقبت و نگهداری از ایمپلنت را به شکل کامل برایتان توضیح خواهیم داد.

چند ساعت بعد از روکش دندان غذا بخوریم؟

بهتر است به مدت نیم ساعت از زمان نصب روکش غذا نخورید تا روکش بصورت درست و کامل به دندان متصل شود. توجه داشته باشید هرچه این زمان طولانی تر شود روکش بهتر محکم تر به پایه دندان می چسبد. پس از گذشت نیم ساعت شما مجاز به خوردن خوراکی های نرم هستید، زیرا جویدن غذاهای سفت باعث شل شدن و افتادن روکش شما خواهد شد. تقریبا می توان گفت با گذشت ۲۴ ساعت از زمان نصب روکش می توانید هرگونه مواد غذایی را مصرف کنید.

روکش دندان
روکش دندان

مراقبت های لازم بعد از روکش دندان دائمی

  • برای افزایش طول عمر روکش، باید بهداشت دهان را به خوبی رعایت کنید.
  • باید مرتباً یک بار پس از صبحانه و یک بار پیش از خوابیدن مسواک بزنید. مسواک زدن حداقل باید دو دقیقه طول بکشد.
  • باید برای خارج کردن ذرات غذا و جرم و پلاک هر روز بین دندان‌ها را نخ دندان بکشید.
  • توصیه می‌شود روزی یک مرتبه از دهان ‌شویه استفاده کنید. ترجیحاً پیش از خوابیدن این کار را انجام دهید. دهان ‌شویه حاوی موادی است که به ذرات جرم و پلاک تجمع یافته در سطح دندان‌ها چسبیده و آنها را از دندان جدا می‌کنند. به همین علت دهان‌شویه باید با یک روش مکانیکی حذف پلاک مانند مسواک و نخ دندان همراه باشد.
  • ممکن است چند روز طول بکشد تا به روکش جدید عادت کنید. در ابتدا ممکن است زبانتان سطح روکش را بالاتر از دندانهای دیگر احساس کند. معمولاً چند روز طول می‌کشد تا بتوانید با روکش جدید خوب و راحت بجوید.
  • حداقل هر شش ماه یکبار باید به دندانپزشک مراجعه کنید. در این مراجعات نواحی اطراف روکش به دقت بررسی می شوند. در صورت بروز هرگونه مشکل، شناسایی زود هنگام و درمان در مراحل اولیه مشکل انجام خواهد شد.
  • در صورتی که روکش دائمی دندان از جا درآمد، باید فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا به شما بگوید چه کارهایی باید انجام دهید تا زمانی که بتوانید به مطب مراجعه کنید.

از مسواک مناسب استفاده کنید

چیزی که به عنوان مسواک انتخاب می کنید بسیار مهم است. مطمئن شوید که از مسواک نرم استفاده می کنید. ثابت شده است که این مسواک ها در از بین بردن پلاک موثرتر هستند. هنگامی که از یک مسواک سفت استفاده می کنید، این احتمال وجود دارد که به لایه نازک اطراف دندان های خود آسیب برسانید. این کار باعث می شود لثه ها عقب نشینی کنند و در نتیجه احتمال آسیب دیدن روکش ها افزایش می یابد. بهترین مسواک برای روکش دندان مسواک برقی است زیرا فشاری که در هنگام مسواک زدن استفاده می کند قبلاً تنظیم شده است. این بدان معنی است که کار تمیز کردن دندان ها و روکش های شما را به خوبی انجام می دهد و همچنین فشار زیادی به لثه های شما وارد نمی کند. با این حال، صرف نظر از مسواک مورد استفاده شما، برای مسواک زدن عجله نکنید. حداقل دو دقیقه وقت بگذارید.

اطمینان حاصل کنید که در حین مسواک زدن، تمام دهان خود را مسواک بزنید. به عنوان مثال، ابتدا می توانید سمت چپ بالای دهان خود را در قسمت بیرونی مسواک کنید، سپس به سمت قسمت جلوی دهان ادامه دهید. همین کار را با قسمت داخلی تکرار کنید و سپس به سمت راست بروید و همین کار را انجام دهید. همین تکنیک را در قسمت پایین دهان خود تکرار کنید.

عوارض روکش دندان

بصورت طبیعی ممکن است پس از انجام روکش دندان دچار عوارضی شوید که این عوارض تا حدودی طبیعی هستند و شما با انجام مراقبت های بعد از روکش دندان می توانید از میزان این عوارض بکاهید. مشکلات و عوارض احنمالی پس از روکش دندان عبارتند از:

  • بروز حساسیت و آلرژی نسبت به روکش دندان:

برخی افراد ممکن است به مواد مورد استفاده در روکش حساسیت نشان دهند. بروز آلرژی در موارد بسیار نادر رخ می دهد و با مصرف داروهای ضدحساسیت نیز بهبود میابد.

  • پوسیدگی دندان در اثر روکش دندان:

روکش دندان اگر در جای مناسب خود قرار نگیرد، موجب تجمع مواد غدایی و میکروب ها در زیر آن شده و باعث پوسیدگی دندان می شوند.

  • لق شدن و افتادن روکش دندان:

در برخی موارد به علت نصب غلط روکش بر روی دندان، روکش پس از مدتی لق شده و می افتد.

  • بروز عفونت زیر روکش دندان:

مهم ترین عارضه ای که ممکن است پس از روکش دندان ایجاد شود، عفونت دندان و لثه است. این مشکل درصورت عدم رعایت مراقبت های بعد از روکش دندان‌ رخ خواهد داد.

پروتز پارسیل

پروتز پارسیل در مواردی استفاده می شود که پروتز ثابت قابل استفاده نمی باشد

عوارض رعایت نکردن موارد بهداشتی و توصیه های پس از درمان

در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک و عدم رعایت مراقبت های بعد از روکش دندان، با عوارضی مواجه خواهید شد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

  • شکسته شدن مینای دندان،
  • عفونت لثه،
  • احساس درد،
  • نمایان بودن سطح زیرین روکش (کشیدن خط در محل اتصال روکش با چسب).

همه این مشکلات باعث آسیب پلاک، عفونت لثه و درد شدید برای بیمار می شود. بهتر است تمام اقدامات را با دقت انجام دهید تا ماندگاری دندان ها بیشتر شود و در معرض عوارض قرار نگیرید.

طول عمر روکش دندان چقدر است؟

طول عمر روکش دندان چقدر است؟ در چه مواردی از روکش استفاده می کنیم؟

با روکش افتاده دندان چه باید کرد ؟

1- روکش را بردارید و در جای مطمئنی نگهداری کنید.

2- فورا با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

3- از مواد پرکننده موقتی برای محافظت از دندان استفاده کنید.

4- بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید.

5- حساسیت یا درد دندان را کنترل کنید.

6- در این مدت از مصرف برخی غذاها پرهیز کنید.

علت افتادن روکش دندان

علت افتادن روکش دندان چیست؟ یکی از معایب روکش دندان، افتادن روکش دندان است.

سوالات متداول

آیا میتوان دندان روکش شده را کامپوزیت کرد ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که امکان پوشش دندان روکش شده با کامپوزیت دندان وجود ندارد. چون مواد کامپوزیت به روکش دندان نمی چسبند و چسبی وجود ندارد که بتواند آنطور که کامپوزیت به مینای دندان کمک کند. حتی اکر دندانپزشک به طور موقتی کامپوزیت ونیر را روی روکش دندان شما بچسباند حداکثر یک یا دو هفته دوام می آورد و از روی روکش دندان خواهد افتاد.

چه زمانی نیاز به روکش کردن است ؟

1- محافظت از دندان ضعیف (احتمالا در بربر پوسیدگی) از شکستن یا نگه داشتن دندان ضعیف در صورت ترک خوردن قسمت هایی از آن
2- ترمیم دندان شکسته یا دندانی که به شدت فرسوده شده است.
3- پوشاندن و حمایت از دندان که نیاز به پرکردگی بزرگ دارد و دندان زیادی باقی نمانده است.
4- نگه داشتن بریج دندان در جای خود
5- پوشاندن دندان‌های بد شکل یا دندان‌هایی که دچار تغییر رنگ شدید شده اند.
6- پوشاندن ایمپلنت دندان
7- پوشاندن دندانی که درمان ریشه شده است.

درصورت شل شدن یا درآمدن روکش موقت چه باید کرد ؟

در صورت شل شدن یا در آمدن روکش موقت حتما با دندانپزشک خود تماس حاصل فرمایید و حتی الامکان روکش موقت یا تکه های آن را همراه داشته باشید.
برای طولانی تر کردن ماندگاری روکش های موقت از خوردن و جویدن مواد غذایی چسبنده مانند آدامس، مواد سخت مانند ته دیگ یا میوه های سفت خودداری کرده و ترجیحا از سمت دیگر دهان برای جویدن استفاده نمایید.

کلام آخر

روکش کردن دندان به معنی تمام شدن پروسه مراقبت و رعایت بهداشت دندان نیست بلکه لازم است بیمار نکات مهمی را احتصاصاً در مورد آن دندان و بهداشت کل دهان رعایت کند

  • هر ۶ ماه جهت معاینه و چکاپ دندان‌های روکش شده خود اقدام کنید.
  • استفاده از نخ دندان در کنار مسواک زدن صحیح، عمر دندان روکش شده شما را بالا می‌برد.
  • استفاده از مسواک‌های بین دندانی برای روکش‌های بهم پیوسته و یا بریج‌ها الزامی است.
  • برای تمیز کردن زیر بریج های دندانی استفاده از نخ دندان مخصوص super floss الزامی است.

دندان‌های روکش شده معمولاً درمان ریشه نیز شده‌اند، عصب دندانی ندارند بنابراین در صورت وجود پوسیدگی بیمار هیچ‌گونه دردی را احساس نمی‌کند و به طور کاذب بیمار احساس می کند هیچ گونه مشکلی ندارد و از طرفی دیگر دید و تشخیص پوسیدگی دندان های دارای روکش و بریج به خاطر نداشتن دسترسی و دید ممکن نمی باشد، و پوسیدگی ممکن است از زیر روکش به صورت پنهانی و تدریجی دندان را تخریب می کند یا منجر به کشیدگی شود.

در صورت کنده شدن روکش دندان، بلافاصله آن را از دهان خارج کنید . به خاطر داشته باشید شما قادر نخواهید بود مجدداً آن را سر جای خود بچسبانید، و روکش جدیدی نیاز خواهید داشت.  برای مراجعه به دندانپزشک و اتصال مجدد روکش به دندان وقت بگیرید. حتماً به منشی مطب اطلاع دهید روکش دندان شما کنده شده است و جزئیات را برای او توضیح دهید تا نزدیک ترین زمان ممکن را برای مراجعه شما مشخص نماید.

در کلینیک دکتر روشن طلب با رعایت نکات بهداشتی، خدمات درمانی و زیبایی طرح لبخند دندان ارائه می‌گردد. این کلینیک تخصصی با شعبات زنجیره ای، در راستای کسب رضایت مشتریان و بیماران، کاملترین خدمات را ارئه می‌دهد.

اگر در مورد روکش دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره ایمپلنت دندان برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332134831-6

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X