علت و روش های کشیدن دندان چیست؟ کشیدن دندان یکی از راههای درمانی در زمینه دهان و دندان است که معمولا به عنوان آخرین پیشنهاد از طرف پزشک مطرح میشود. زمانی که دندان آسیب میبیند، دچار شکستگی یا پوسیدگی میشود توسط دندان پزشک کارهای ترمیمی انجام میشود. اگر آسیب دندان بسیار عمیق باید، به هیچ عنوان امکان درمان وجود نداشته باشد و دندان دیگر قابل استفاده نباشد، توسط پزشک کشیده میشود.
استفاده از مواد بی حسی، تجربه پزشک و نوع کشیدن دندان توسط دندانپزشک در میزان درد و آسیب وارد شده به لثه تأثیر زیادی دارد. در ادامه به نحوه درمان و مراحل آن میپردازیم.
علت کشیدن دندان چیست؟
در ابتدا باید ببینیم که چرا باید دندان را بکشیم و در چه مرحلهای نیاز به کشیدن دارد؟ در ادامه برخی از مهمترین دلایلی که فرد را مجبور به کشیدن دندان میکند، شرح داده شده است.
عفونت و پوسیدگی دندان
زمانی که دندان دارای میزان پوسیدگی و عفونت بالا باشد پزشک برای درمانهای مختلف مانند پرکردن دندان، درمان ریشه و روشهای ترمیمی اقدام میکند. اما اگر میزان عفونت و پوسیدگی به حدی باشد که امکان انجام هیچ کدام از این روشهای درمانی وجود نداشته باشد، دندان کشیده میشود.
گاهی اوقات نیز دندان توسط پزشک پر شده و پس از مدتی دوباره دچار آسیب میشود. اگر امکان درمان ریشه مجدد وجود نداشته باشد، پزشک اقدام به کشیدن دندان میکند.
آسیب وارد شده به دندان
اگر فرد در حادثهای دچار شکستگی دندان شود، به نحوی که میزان ریشه باقیمانده بسیار کم و ضعیف باشد و امکان قرار گیری عاج وجود نداشته باشد، دندان به طور کامل کشیده میشود. در این حالت پس از کشیدن دندان، از روشهای مانند ایمپلنت استفاده میشود.
کشیدن دندان برای درمان ارتودنسی
زمانی که فرد قصد انجام درمان ارتودنسی داشته باشد، دندانها و شرایط قرارگیری آنها توسط دندانپزشک بررسی میشود. اگر فرد دارای دندان اضافی باشد و فضای کافی برای قرارگیری دندانها به صورت مرتب کنار یکدیگر وجود نداشته باشد، پزشک اقدام به کشیدن دندانها میکند.
بیماریهای لثه
گاهی اوقات بیماریهای شدید لثه باعث آسیبهای عمیق به دندان و لثه میشوند. این بیماریها به مرور زمان بافت استخوان و لثه را از بین برده و دندان را لق میکنند. در شرایطی که دیگر درمان توسط جراح لثه کارساز نبوده و استفاده از دندان امکان پذیر نیست و توسط دندان پزشک کشیده میشود.
روشهای کشیدن دندان
برای کشیدن دندان بیمار چندین مرحله توسط دندانپزشک انجام میشود. ابتدا از دهان و دندان بیمار عکس برداری میشود تا شرایط و وضعیت دندان مشخص شود. پس از آن پزشک با تزریق دارو بی حسی، لثه، استخوان و بافتهای اطراف را کاملا بی حس میکند تا شرایط برای درمان آماده شود. کشیدن روشهای مختلفی دارد که در ادامه به جزئیات آنها میپردازیم.
کشیدن دندان
در این روش که سادهترین روش است، ابتدا دندان به طور کامل بی حس میشود. پس از آن پزشک به کمک وسیله مخصوص دندان را به آرامی به اطراف حرکت میکند. پس از آن دندان کاملا شل میشود و میتوان آن را راحت از لثه جدا کرد.
کشیدن با جراحی
اگر دندان به طور کامل از خط لثه بیرون نیامده یا هنوز به طور کامل رشد نکرده باشد، به جراحی نیاز دارد. در این روش پزشک با انجام برشهای مختلف، اطراف دندان را به طور کامل تخلیه میکند.
در این روش پس از انجام بی حسی، دندانپزشک با وسیلهای به نام بیستوری، لثه بیمار را برش میدهد. سپس لثه را از اطراف دهان جدا کرده و پس از خالی کردن کامل اطراف دندان، ریشه دندان را لق میکند. در صورت نیاز دندان به چند تکه تبدیل شده، در غیر این صورت به صورت کامل برداشته میشود. محل جراحی به طور کامل تمیز شده و برای جلوگیری از خونریزی پانسمان قرار میگیرد. درد بعد از کشیدن دندان تا حدی طبیعی است اما اگر میزان آن بسیار زیاد شد بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید.
دوره نقاهت جراحی دندان عقل چیست؟
استفاده از لیزر
در روشهای گفته شده معمولا بافت لثه در اطراف دهان آسیب میبیند. استفاده از لیزر معمولا ملایمتر است و آسیب کمتری به لثه و استخوان فک وارد میشود. البته از این روش نمیتوان برای کشیدن تمام دندانها استفاده کرد. به عنوان مثال کشیدن دندان عقل به کمک لیزر امکان پذیر نیست.
در این روش به کمک لیزر رشتههایی که دندان را به استخوان متصل کرده جدا میشوند. پس از آن به راحتی میتوان دندان را جدا کرد. در این روش میزان خونریزی بسیار پایین است.
درد بعد از کشیدن دندان
پس از درمان ممکن است تا مدت زمانی دندان با خونریزی و درد همراه باشد. دندانپزشک، دندان را برای شما پانسمان میکند تا خونریزی به طور کامل متوقف شود. اگر مراقبتها و توصیهها لازم را انجام دهید درد دندان بسیار کاهش مییابد. استفاده از مسکن و دهانشویه ضد باکتری میتواند تا حد زیادی درد شما را بهبود دهد.
گاهی اوقات نیز آنتی بیوتیکهایی برای جلوگیری از ایجاد عفونت و درد شدید دندان تجویز میشود. با مصرف موارد گفته شده و رعایت توصیههای دندانپزشک دندان بهبود مییابد و نیازی به مراجعه مجدد ندارید. اگر درد محل کشیده شدن دندان بسیار شدید بود حتما با دندانپزشک تماس بگیرید.
عوارض
خارج کردن دندان ممکن است با عوارض و مشکلاتی همراه باشد. اگر در طی درمان یا پس از آن مشکلاتی برای دندان شما پیش بیاید با عوارض مختلفی روبرو میشوید. گاهی اوقات باعث ایجاد آسیب در دندانهای کناری میشود. اگر دندان پر شده یا دارای روکش دارید ممکن است در حین کشیدن، دندانهای کناری آن آسیب ببیند.
پس از کشیدن دندان، دندانهای کناری دچار حساسیت میشوند که پس از مدتی برطرف میشود. اگر بعد از چند هفته این حساسیت یا سوزش برطرف نشد، باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
بعد از کشیدن دندان چه باید کرد؟
بی حسی لب بعد از درمان
یکی دیگر از مشکلات رایجی که برای افراد پیش میآید، بی حسی لب بعد از کشیدن دندان است. بی حسی یکی از مراحل مهم است که قبل از انجام درمانهای مختلف دندان انجام میشود. بدون انجام بی حسی درمان دندان امکان پذیر نیست و با درد بسیار شدید برای بیمار همراه خواهد بود.
هرچه میزان بی حسی تزریق شده برای بیمار بیشتر باشد، زمان بیشتری طول میکشد تا دهان و دندان از بی حسی خارج شوند. اگر دندانپزشک تجربه و تخصص کافی را در انجام بی حسی نداشته باشد ممکن است فرد آسیبهای جدی ببیند. این مشکل مخصوصا در هنگام درمانهایی که به جراحی نیاز دارند بیشتر است. در این موارد ممکن است عصب آسیب زیادی دیده و بی حسی تا همیشه برای فرد باقی بماند.
اگر چند ساعت بعد از اتمام کار دندانپزشکی بی حسی همچنان در لب و دهان شما باقی ماند، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید. برخی از داروهای ضد التهاب توسط پزشک تجویز میشود که این مشکل را برطرف میکند.
چند ساعت بعد از کشیدن دندان گاز استریل را برداریم؟
سخن آخر
کشیدن دندان در موارد مختلفی که دندان دیگر قابل استفاده یا ترمیم نباشد انجام میشود. برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد که با توجه به تشخیص دندان پزشک استفاده میشود. استفاده از مواد بی حسی قبل از آن ضروری است و اثر بی حسی ممکن است تا مدتی بعد از درمان باقی بماند.
در صورت رعایت توصیههای پزشک درد و خونریزی پس از آن کاهش مییابد. اما در صورتی که همچنان درد و خونریزی وجود داشته و یا اثر بی حسی لب بعد از کشیدن دندان برطرف نشد حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
2 دیدگاه در ”علت و روش های کشیدن دندان“