آیا ایمپلنت دندان دچار پوسیدگی می شود؟ ایمپلنت های دندانی به خاطر ساختار خود مستعد پوسیدگی نیستند. جنس ایمپلنت ها از تیتانیوم ساخته شده است و مانند دندان های طبیعی در معرض حمله ی اسیدی قرار نمی گیرند و دچار پوسیدگی نمی شوند. همچنین، مراقبت منظم از ایمپلنت ها می تواند آن ها را تا چندین دهه ماندگار نگه دارد. کلینیک تخصصی ایمپلنت دکتر روشن طلب دارای بهترین متخصصان ایمپلنت در تهران، رشت، اصفهان و استانبول در این نوشته به عوامل پوسیدگی ایمپلنت پرداخته اند.
آیا ایمپلنت های دندانی پوسیده و خراب می شوند؟
آیا امکان خرابی و پوسیده شدن ایمپلنت وجود دارد؟ ایمپلنت های دندانی نیز ممکن است مشکلاتی مانند پوسیدگی و خرابی را تجربه کنند، اما این اتفاق به ندرت رخ میدهد. ایمپلنت ها به دلیل ساختار و مواد تشکیل دهنده اش، مانند دندان های طبیعی پوسیده نمی شوند.
به طور کلی ایمپلنت های دندانی در برابر پوسیدگی و خرابی مقاوم هستند؛ اما عدم رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های تجویز شده توسط دندانپزشک، می تواند منجر به کاهش عمر ایمپلنت ها شود. ایمپلنت ها به دلیل تطابق با سیستم دهان و دندان افراد، بهترین گزینه برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند.
توجه : در واقع، ایمپلنت ها نوعی دندان مصنوعی هستند که به دلیل ساختار و مواد تشکیل دهنده شان، دچار خرابی مثل دندان های طبیعی نمی شوند. اما ممکن است با پوسیدگی و یا عفونت اطراف ایمپلنت مواجه شوید؛ نه خرابی خود ایمپلنت دندان.
چرا رعایت بهداشت بعد از ایمپلنت مهم است؟
چه عواملی باعث پوسیدگی و خرابی ایمپلنت می شوند؟
پوسیدگی ایمپلنت دندان یک مشکل جدی است که باید به آن توجه شود. این مشکل می تواند ساختار کلی ایمپلنت را تهدید کند. برخی از عوامل مؤثر در پوسیدگی ایمپلنت دندان عبارتند از:
دندان قروچه: دندان قروچه کردن، می تواند تاثیر بسزایی در پوسیدگی و خراب شدن ایمپلنت دندان داشته باشد. این عادت ممکن است به مرور زمان نه تنها ایمپلنت دندان، بلکه دندان های طبیعی را نیز تهدید کند.
کشیدن سیگار: اگر بعد از کاشت ایمپلنت همچنان به عادت سیگار کشیدن خود ادامه دهید؛ ریسک شکست ایمپلنت ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت. خوشبختانه در افرادی که پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت به مدت دو تا سه هفته و همچنین به مدت دو ماه پس از اتمام دوره درمانی بعد از کاشت، از کشیدن سیگار خودداری می کنند؛ درصد موفقیت این روش افزایش قابل قبولی خواهد داشت.
عدم رعایت نکات بهداشتی مربوط به ایمپلنت ها: یک نکته حائز اهمیت ضمن پیشگیری از پوسیده شدن ایمپلنت دندان ها، تمیز نمودن ماهرانه و مرتب لثه و دندان ها می باشد. عدم رعایت مراقبت های بهداشتی می تواند به پوسیدگی ایمپلنت دندان منجر شود.
نخ دندان نکشیدن: تصور این که ایمپلنت های دندانی در مقایسه با پوسیدگی در اثر باقی مانده غذا ها و باکتری ها مقاومت دارند؛ باوری غلط است؛ با رعایت بهداشت دهان و دندان و کشیدن نخ دندانمی توان از بیماری های لثه ،فک و استخوان جلوگیری کرد.
خشکی دهان و کمبود بزاق: خشکی دهان و کمبود بزاق می تواند محیط مناسبی برای تشکیل پلاک های دندانی و پوسیدگی ایمپلنت دندان فراهم کند.
بیماری های دهان و دندان و پریودنتال: دقیقا مانند دندان های طبیعی وجود بیماری پریودنتال مشکلی است که به ایمپلنت های دندانی نیز آسیب وارد می کند. عفونت لثه که در اثر تجمع باکتری و رشد آن در دهان و حمله به بافت های اطراف ایمپلنت ایجاد می شود نیز باعث شکست ایمپلنت می شود.
استفاده از ایمپلنت به عنوان ابزار: چنانچه عادت های ناصحیح مانند جویدن سر خودکار یا ناخن خود را دارید می بایست اقدام به ترک آن نمایید. جویدن هر جسم سفت و محکم همچون پوست آجیل و یخ و یا باز نمودن در نوشابه و بطری سبب صدمات جدی و شکستن ایمپلنت می شود و ایمپلنت دندانی پوسیده و خراب خواهند شد.
جابجایی دندان های مجاور: جابجایی دندان های طبیعی مجاور و نزدیک شدن آن به پایه ایمپلنت موجب ایجاد یک فضای خالی بین پایه ایمپلنت و دندان های مجاور می شود. این فاصله به تدریج موجب ایجاد پوسیدگی و مشکلات دهان و دندان و بیماری های لثه می شود.
بیماران مبتلا به دیابت: مطالعات مختلفی که در مجلات مربوط به ایمپلنتولوژی منتشر شده؛ نشان داده اند که بیماری دیابت یکی از ریسک فاکتورهای مهم پوسیده و خراب شدن دندان است. ابتلا به دیابت موجب تحلیل استخوان اطراف پایه ایمپلنت و آسیب دیدن آن خواهد شد. آیا بیماران دیابتی می توانند ایمپلنت کنند؟
ایمپلنت دندان برای بیماران دارای فشارخون امکان پذیر است؟
چه عاداتی موجب پوسیده شدن و خراب شدن ایمپلنت های دندانی می شوند؟
ایمپلنت های دندانی، اگرچه در مقایسه با دیگر روش های جایگزین کردن دندان ها مانند بریج یا پل دندان دارای استحکام و مقاومت بیشتری هستند؛ اما در برابر صدمه دیدگی به طور صد درصدی ایمن نخواهند بود. در ادامه، به عاداتی که موجب خراب شدن و آسیب دیدن ایمپلنت دندان می شوند؛ پرداخته ایم:
- فشار زیاد یا دندان قروچه بر روی ایمپلنت به علت جویدن یا فشردن دندان ها می تواند خرابی و پوسیدگی را ایجاد کند.
- مصرف دخانیات و سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون به بافت های اطراف ایمپلنت می شود و می تواند منجر به پوسیدگی آن شود.
- استفاده از ایمپلنت دندان به عنوان ابزارهایی مانند قیچی، چاقو و چکش به سرعت موجب خرابی و پوسیدگی آن خواهد شد.
علائم خراب شدن یا آسیب دیدگی ایمپلنت دندان چیست؟
اگر کاشت دندان داشته اید یا در آینده قصد انجام آن را دارید؛ باید با علائم پس زدن ایمپلنت آشنا شوید. حدود ۳٪ از افراد ممکن است در کوتاه مدت یا بلند مدت دچار این عارضه شوند. پس زدن ایمپلنت علائم و نشانه هایی داشته که دندانپزشک با توجه به آن ها می تواند عارضه را تشخیص دهد:
- درد مداوم و شدید و نا طبیعی به مدت طولانی
- تورم غیر طبیعی در لثه پس از کاشت ایمپلنت
- شل شدن ایمپلنت
- علائم عفونت، بوی بد در دهان، درد هنگام جویدن، و تورم غیر طبیعی لثه
که در صورت مشاهده هر یک از این علائم، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود.
نحوه مراقبت و تمیز کردن ایمپلنت دندان بسیار مهم و حیاتی است.
چطور می توان از خراب شدن و آسیب دیدگی ایمپلنت های دندان جلوگیری کرد؟
استفاده از ایمپلنت های دندانی برای جایگزینی دندان های از دست رفته یک راه حل دائمی و خوب است؛ اما برای جلوگیری از آسیب دیدگی، پوسیدگی و خرابی ایمپلنت ها، مراقبت های خاصی لازم است تا انجام شود. در ادامه، نکاتی را برای پیشگیری از مشکلات ایمپلنت دندانی معرفی می کنیم:
- ویزیت های منظم دندانپزشکی می تواند وضعیت ایمپلنت ها را مشخص کند و از بروز مشکلات زودرس پیشگیری کرد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان به جلوگیری از عفونت و پوسیدگی و خرابی، اطراف ایمپلنت کمک کند.
- اجتناب از مصرف تنباکو و سیگار کشیدن
- اجتناب از خوردن غذاهای سخت
- جلوگیری از تحمیل ضربه به ایمپلنت ها
- رژیم غذایی سالم
- جلوگیری از باز کردن اجسام سخت با ایمپلنت دندان
- جلوگیری از دندان قروچه کردن
چرا ایمپلنت ها پوسیده نمی شوند؟
ایمپلنت ها دارای استحکام بالایی هستند و با رعایت بهداشت دهان و دندان، می توانند به مدت طولانی ماندگاری داشته باشند. تفاوت اصلی بین ایمپلنت ها و دندان های طبیعی، عدم پوسیدگی ایمپلنت ها است. دندان های طبیعی همیشه در معرض مواد اسیدی قرار دارند؛ به خصوص اگر فرد مداوم غذاها و نوشیدنی های اسیدی مصرف کند. اسیدها به مینای دندان های طبیعی حمله می کنند و باعث از بین رفتن مواد معدنی و مینای دندان می شوند.
اما دلیل اینکه ایمپلنت ها مانند دندان های طبیعی دچار پوسیدگی نمی شوند این است که ایمپلنت ها دارای سه قسمت هستند:
- فیکسچر: قسمتی از ایمپلنت که به عنوان پایه درون استخوان فک کاشته می شود. فیکسچر ریشه مصنوعی است که تاج دندان را در جای خود محکم نگه می دارد.
- اباتمنت: قسمتی است که تاج دندان را به پایه ایمپلنت متصل می کند. اباتمنت ها روی لثه قرار می گیرند.
- پروتز یا تاج دندان: قسمتی است که قابل مشاهده است و به عنوان دندان مصنوعی روی اباتمنت ها نصب می شود.
هیچ کدام از این سه قسمت مستعد پوسیدگی نیستند. ایمپلنت ها در برابر حمله های اسیدی مینای دندان های طبیعی مقاوم هستند؛ زیرا هیچ قسمت زنده ای ندارند که جریان خون را از دست بدهد یا شکافی که بتواند غذا را جذب کند و باعث فرسایش مینای دندان شود.
عوامل موثر در هزینه کاشت دندان چیست؟ ایمپلنت دندان در کلینیک تخصصی ایمپلنت و پروتز دندانی پاسارگاد براساس جدیدترین روشها و تکنیکهای متداول، زیر نظر بهترین متخصصان ایمپلنت و جراحان فک و صورت انجام میشود.
سوالات متداول
اگر این مراقبت ها انجام نشود احتمال عفونت ایمپلنت دندان، شکستن و لق شدن ایمپلنت وجود دارد.
برای مدتی از نوشیدنی های گرم دوری کنید. 2 یا 3 روز اول بسیار مهم است. بعد از آن شما موردی ندارد. به خاطر داشته باشید که بعد از آن مسواک بزنید، زیرا لکه های قهوه به سختی پاک می شوند.
اگر نگران تورم صورت یا دهان خود هستید، بهتر است با دو بالش در پشت سر خود بخوابید. چنین موقعیت تکیهای باعث میشود که خون به راحتی به سمت پایین و دور از نواحی آسیب دیده جریان یابد. برخی از دندانپزشکان نیز توصیه می کنند که در شب جراحی حوله را روی بالش خود قرار دهید. خون در بزاق ممکن است هنوز در این زمان وجود داشته باشد.
کلام پایانی
اگرچه ایمپلنت دندان به عنوان یک راهکار بی نظیر برای بیمارانی که دندان های خود را از دست داده اند مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما در دراز مدت ممکن است دچار پوسیدگی و خرابی شوند. ایمپلنت دندان نیز در مقابل صدمات و پوسیدگی حساس است. عواملی مانند استعمال سیگار، دندان قروچه، بیماری های سیستم ایمنی، و تغییر در فرآیند بهبود می توانند باعث پوسیدگی و خرابی ایمپلنت شوند.
به طور کلی، ایمپلنت دندان نسبت به سایر درمان ها دارای استحکام و مقاومت بیشتری است،؛اما رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم پس از ایمپلنت، از اهمیت بالایی برخوردار است تا از پوسیدگی و خرابی آن جلوگیری شود.
ویزیت آنلاین و رایگان
امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ
ایمپلنت دندان شباهت بسیار زیادی به دندان طبیعی دارد و ممکن این تصور اشتباه را در ذهن ایجاد کند که نیاز به مراقبت خاصی ندارد. ایمپلنت به عنوان یک جسم خارجی در دهان شما قرار می گیرد. اگر می خواهید بدون عوارض خاصی از مزایای فوق العاده درمان ایمپلنت بهره مند شوید لازم است مراقبت بعد از ایمپلنت را جدی بگیرید.
کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راهاندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیامرسان واتساپ مهیا کرده است.
کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت میگیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.
1 دیدگاه در ”آیا ایمپلنت دندان دچار پوسیدگی می شود؟“