کورتاژ لثه

کورتاژ لثه چیست و چگونه انجام می‌شود؟ لثه نیز مانند سایر اعضای بدن نیاز به رسیدگی و مراقبت دارد. اگر مراقبت درستی از لثه صورت نگیرد بیماری‌هایی گریبان‌گیر آن خواهد شد که در صورت عدم پیگیری و رسیدگی ممکن است منجر به بیماری در سایر نواحی دهان شود.

بیماری‌های مخصوص لثه اگر سریع تشخیص داده شود، به‌راحتی می‌توانند درمان و پیشگیری شوند اما اگر آن‌ها را به حال خود رها کنیم، می‌تواند موجب مسائل جدی برای سلامتی بدن شود. بیماریهای لثه اگر سریع بهبود نیابند، افزون ‌بر درد، التهاب، خونریزی لثه و بوی بد دهان، می‌تواند موجب آسیب غیرقابل‌بازگشت به استخوان و از دست دادن دندان شود.

کلمه کورتاژ در علم پریو (علم مختص لثه و بافت‌های نگه‌دارنده‌ی پیرامون دندان‌ها ) به معنی تراش دیواره لثه‌ای دندانی که دچار تحلیل بافت‌های حامی مانند استخوان و …. از بین رفتن الیاف نگه‌دارنده شده ، به هدف جدا کردن بافت نرم بیمار ، است. این درمان با جرم‌گیری دندان کاملاً فرق دارد است. باید توجه داشت که در جرم‌گیری رسوبات سطح ریشه برداشته خواهند شد.

دکتر روشن طلب در کلینیک تخصصی دندانپزشکی پاسارگاد مجهز و پیشرفته خود آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در خصوص انواع بیماری‌های دهان و دندان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کورتاژ لثه و راه‌های پیشگیری از آن تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

کورتاژ لثه چیست

بیماری‌های مختص لثه یا پریودنتال است که لثه و بافت‌های اطراف دندان را مورد ابتلا قرار می‌دهند، به همین خاطر بهتر است در آغاز به ساختار لثه و بافت‌های نگه‌دارنده دندان که به آن پریودنشیوم میگویند، به شکل خلاصه بپردازیم.

در دانش پریودونتولوژی، کورتاژ لثه به معنای برداشتن و پاک کردن و تراشیدن دیواره لثه پاکت پریودونتال است. این کار برای جدا کردن بافت نرم دیواره لثه است که دارای عفونت و میکروب است.

در اصل در کورتاژ لثه ، بافت گرانولشین یا بافت مخصوص جوانه‌ای پاکت پریودونتال از بین می‌رود، پاکت پریودونتال در اصل از بین رفتن قطعات اتصال لثه‌ای دیواره دندان است و در جای قطع این الیاف (pdl) میکروب‌های فضای دهان که برای لثه آسیب‌رسان است، نفوذ خواهد کرد.

بافت گرانولسین اغلب فرمن است و دارای بافت بیشتر شده فیبرو بلستیک و عروق ریز متنوع (خونچکان) و آماسی مزمن است که احتمال دارد حاوی قطعه‌های کلکولوس یا کلنی های میکروبی است که اگر توده یا کلنی میکروبی موجود باشد موجب می‌شود ظاهر پاتولوژیک بافت ثابت باشد و جلوی درست شدن و ترمیم بافت لثه سالم گرفته شود. در اصل این بافت جوانه‌ای (گرانولشین) التهابی و متورم به‌وسیله سلول‌های اپیتلیوم پوشانده خواهند شد و رشته‌های بزرگی از آن به درون این فضا آماسی کشانده می‌شوند. وجود این اپی تلیوم به‌عنوان سدی از چسبیدن فیبرهای (رشته‌های) تازه در ناحیه جلوگیری می‌کند.

اهمیت درمان کورتاژ لثه

با کمک روش درمانی خراشیدن لثه می‌توان بافت التهابی ( بافت جوانه ای ) را از بین برد. در واقع به کمک خراشیدن لثه، بافت التهابی مزمن دیواره کناری درونی لثه غیر نرمال فرد، از بین خواهد رفت.‌

روند درمان کورتاژ لثه به این صورت است که پس از آن که ریشه توسط کورت به صورت کامل یکدست شد، منبع اصلی باکتری ها هم از بین خواهد رفت. در نتیجه تغییراتی که موجب مشکلات دیواره درونی لثه می‌شود، بدون نیاز به از بین بردن بافت جوانه‌ای اماسی برطرف می‌شود. و نهایتا بافت جوانه‌ای موجود به‌تدریج جذب می‌شود. نکته مهم‌تر اینکه باکتری‌های موجود در درون لثه، به لحاظ تعداد بیشتر نمی‌شوند و توسط مکانیزم دفاعی بدن از بین خواهند رفت.

مدت زمان بازسازی لثه پس از درمان

به طور کلی پس از انجام کورتاژ لثه، مدت زمان بین دو الی هفت روز برای بازسازی لثه زمان لازم است. همچنین پس از گذشت دو هفته از انجام اصول درست و کامل بهداشت دهان به‌وسیله بیمار، شکل طبیعى لثه، رنگ، قوام و نماى سطحى آن برمی‌گردد. همچنین لبه لثه به‌درستی با دندان منطبق خواهد شد.

آیا خراشیدن لثه درد دارد؟

برای انجام کورتاژ لثه ، ممکن است دندانپزشک به طور کامل بیمار را بیهوش کند و یا از بی حسی موضعی برای بی‌حس کردن لثه استفاده کند. گرچه در مرحله اول یعنی تزریق داروی بی‌حسی، بیمار کمی درد را احساس کند. اما در طول مدت جراحی، چه به صورت بی‌حسی و چه بیهوشی، دردی را حس نخواهد کرد.

لیفت لثه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

لیفت لثه چیست و چگونه انجام می‌شود؟ لیفت لثه چه کاربردی دارد؟

انواع مختلف کورتاژ لثه

این روش به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • کورتاژ لثه‌ای
  • کورتاژ زیر لثه‌ای

نوع لثه‌ای به از بین بردن التهاب و تورم دیواره لثه می‌پردازد اما کورتاژ زیر لثه‌ای به بخش‌های ریشه‌ای و متصل‌کننده لثه پرداخته و باعث جدا شدن بافت از لبه استخوان می‌شود. زمانی که به طور ریشه‌ای پاکسازی لثه انجام شود دیگر تجمعی از باکتری وجود نخواهد داشت و به مرور زمان بافت مشکل‌زا در دیواره‌ درونی لثه بدون نیاز به از بین بردن بافت جوانه‌ای آن رفع خواهد شد. برای بازسازی لثه با کورتاژ غالبا به زمانی بین ۲ تا ۷ روز احتیاج است تا به واسطه بهداشت مرتب و اصولی به وسیله بیمار، لثه به شکل اولیه خود بر‌گردد و لبه آن با دندان همسان شود.

فواید کورتاژ لثه

کورتاژ لثه دارای فواید و مزایای زیادی است. این فواید به شرح زیر هستند:

  • این نوع از جراحی‌های لثه به‌ نسبت سایر عمل‌های انجام شده بر روی لثه، به وقت و زمان زیادی نیاز ندارد و به سرعت قابل انجام است.
  • سختی این عمل بسیار کم‌تر از سایر روش‌های جراحی است.
  • این عمل سبب صرفه‌جویی در وقت بیمار و پزشک می‌شود.
  • کیفیت انجام این عمل بسیار بالا است.
  • بیمار در این عمل اضطراب و نگرانی بسیار کمی را تجربه خواهد کرد. در بعضی مواقع ممکن است بیمار نیاز به بیهوشی داشته باشد ولی عمدتا این عمل با یک بی‌حسی موضعی قابل انجام است.

روش‌های جلوگیری از بیماری لثه

این روش یک روش درمانی است که در صورت مراقبت صحیح از دهان و دندان خود دیگر نیازمند انجام آن نخواهید شد. برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های  لثه به نکات زیر توجه کنید:

  1. سعی کنید همیشه بعد از هر وعده غذایی دندان‌های خود را مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و دهان خود را مرتب بشورید.
  2. تا حد امکان از مصرف نوشیدنی‌های حاوی قند پرهیز کنید.
  3. سعی کنید مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید و چکاب دندان‌های خود را انجام دهید.
  4. اگر این امکان را ندارید که بعد از هر وعده غذایی از مسواک استفاده کنید می‌توانید از آدامس‌های بدون قند استفاده کرده و دهان خود را مرتب به وسیله آب شستشو دهید.
  5. با مشاهده اولین علائم بیماری لثه به پزشک مراجعه کنید تا بتوان از ابتلا به بیماری‌های وخیم‌تر جلوگیری کرد.
  6. از غذا‌های ترد و سالم به عنوان میان‌ وعده استفاده کنید.
  7. تکنیک‌های کاربردی که منجر به سلامت بیشتر دندان‌ها می‌شود را از دندانپزشک خود بیاموزید.

مراقبت های لازم بعد از جراحی لثه

مراقبت های لازم بعد از جراحی لثه چیست؟ چه اهمیتی دارد؟

کلام آخر

کم توجهی و عدم رعایت نکات بهداشتی در خصوص دهان و دندان، به مرور زمان می‌تواند برای شخص مشکلاتی را به همراه داشته باشد. بیماری پریودنتال و بیماری‌های لثه از جمله بیماری هایی است که کم کم خود را نشان میدهد. به علاوه روی دندان‌ها ، لثه‌ها و استخوان‌ها اثر می‌گذارد و باعث عفونت و مرگ استخوان و بافت پیرامون آن می‌شود. این شرایط احتمال دارد احتیاج به کورتاژ لثه به شکل وسیع برای ترمیم و درمان بیماری داشته باشد. چنانچه بیمار جهت درمان بیماری لثه اقدامی نکند، امکان دارد در آینده به انواع بیماری‌های سلامتی همچون بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت و… نیز مبتلا شود.

کورتاژ لثه نسبت به سایر روش‌های جراحی نیاز به مدت زمان کمتری دارد. همچنین بیمار خونریزی و درد کمتری را خواهد داشت. در نتیجه ریسک بروز بیماری‌ها و عفونت‌ها به‌شدت کمتر خواهد شد و دهان از سلامت و ایمنی بالاتری برخوردار است.

اگر در مورد کورتاژ لثه سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره بیماری های لثه برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332123208-9

3 دیدگاه در ”کورتاژ لثه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X