روکش تمام سرامیک دندان

روکش تمام سرامیک دندان از جنس‌ بسیار مقاوم ساخته می‌شود و برای استفاده از آن به فریم زیرین نیازی نیست. در اصلاح طرح لبخند از روکش فول سرامیک زمانی استفاده می‌شود که هدف از آن درمان زیبایی و ترمیم دندان لب پر شده و شکسته باشد. از آنجایی‌ که روکش سرامیکی با لثه سازگار است و به‌خوبی روی دندان فیکس می‌شود، تشخیص اینکه دندان‌ها ترمیم شده‌اند دشوار است. روکش فول سرامیک مانند روکش سیلیکا و روکش زیرکونیا استحکام، دوام و ماندگاری بالایی دارد و به‌راحتی لبه‌ آن‌ها تیره و بدرنگ نمی‌شود. در واقع، روکش سرامیکی دندان علاوه‌بر ترمیم دندان، زیبایی را نیز به شما هدیه می‌دهد.  

روکش تمام سرامیک دندان چیست؟

همان طور که از نام آن ها مشخص است، روکش های تمام سرامیک در تمام ضخامت و ساختار خود از ماده ای شبه گلاس مانند پرسلن تشکیل شده اند. برخلاف روکش های فلزی یا روکش های PFM که در ساختار آن ها فلز قرار دارد، در روکش سرامیکی هیچ نوع فلزی بکار نرفته و تماما از سرامیک ساخته می شود.

روکش تمام سرامیک دندان چه مزیت هایی نسبت به روکش فلز سرامیک (PFM) دارد؟

از نظر زیبایی و استحکام انواع مختلفی از روکش سرامیکی دندان (تمام سرامیک) وجود دارد، اما به طور کلی زیبایی بالاتری از روکش های فلز سرامیک (PFM) ایجاد می کنند و انعکاس و انتقال نوری شبیه دندان دارند. مهم ترین برتری های روکش سرامیکی دندان نسبت به روکش های پی اف ام عبارتند از:

سازگاری زیستی بالا

روکش های تمام سرامیک به دلیل سازگاری زیستی بالا، هیچ واکنش آلرژیکی در بدن ایجاد نمی کنند. در صورتی که روکش های فلزسرامیک ممکن است واکنش های آلرژیک به برخی فلزات از جمله نیکل را شامل شوند.

همچنین انواع سرامیک های بکار رفته در روکش های تمام سرامیک، میزان سایشی مشابه با مینای دندان بر روی دندان های مقابل ایجاد می کنند. در حالیکه پرسلن به کار رفته در روکش های فلزسرامیک موجب سایش بیشتر دندان های مقابل در طی زمان می گردد.

بخصوص این مسئله زمانی شدت می گیرد که لایه گلیز شده ی روی روکش برداشته شده باشد. به همین دلیل در مرحله سوم ساخت روکش، زمانی که سرامیک روی فلز قرار می گیرد، این مرحله باید جداگانه در دهان چک شود و اضافات آن حذف گردد تا نهایتا در مرحله آخر، روکشی که در لابراتوار تهیه شده و به کلینیک فرستاده می شود، بدون نیاز به هیچ دستکاری و تغییری بر روی دندان چسبانده شود.

امکان ساخت آن ها در ضخامت های کمتر

در افرادی که فضای کمتری برای ساخت روکش بین دو فک وجود دارد، اما درخواست آن ها داشتن روکش با زیبایی بالاتر است، روکش های تمام سرامیک گزینه ی مناسبی به حساب می آیند.

بعضی از انواع این روکش ها (زیرکونیا مونولیتیک) که به صورت یکپارچه و بدون کاربرد لایه های مختلف سرامیکی ساخته می شود، در ضخامت کمتر ولی با استحکام مناسب قابل ساخت هستند.

ضخامت کمتر روکش از این نظر حائز اهمیت است که میزان تراش کمتری به دندان تحمیل می شود.در حالیکه در روکش های فلزسرامیک برای ایجاد فضا هم برای فلز و هم برای سرامیکِ روی آن نیاز به تراش و برداشت بیشتر از بافت دندان است.

زیبایی طبیعی با کیفیت نوری مشابه با دندان

ظاهر درخشان، شفاف و براق دندان طبیعی بوسیله ی نفوذ نور در لایه ی مینایی دندان و سپس انعکاس آن به سمت خارج ایجاد می شود. هدف از تحقیق و ساخت روکش های سرامیکی، تقلید از چنین اثری و بازسازی آن در روکش بوده است. به طور کلی هر چقدر لایه ی سرامیک بکار رفته ضخیم تر و شفاف تر باشد، با کیفیات نوری دندان طبیعی هماهنگ تر خواهد بود و در نتیجه زنده تر به نظر خواهد رسید.

اما روکش های فلزسرامیک به دو دلیل قادر نیستند که ظاهر طبیعی دندان و شفافیت آن را تقلید کنند:

  • فریم فلزی زیرِ سرامیک جلوی نفوذ نور را می گیرد.
  • جهت پوشاندن رنگ خاکستری فلز، باید لایه ی اپک (که به رنگ سفید گچی می باشد) بر روی آن قرار داده شود. در نتیجه از ضخامت لایه ی سرامیک کاسته شده و به این ترتیب روکش نهایی شفافیت و نمای طبیعی دندان را نخواهد داشت.
حفظ زیبایی در مجاور لثه

در روکش های فلزسرامیک، ساختار فلزی زیرین مشکل دیگری را نیز ایجاد می کند و آن احتمال نمایان شدن لبه ی فلزی در مجاورت لثه است. بخصوص این مشکل زمانی پیش می آید که لثه دچار تحلیل شود.

در روکش های تمام سرامیک، با وجود ساختار یکپارچه ی سرامیکی، نگرانی در مورد احتمال بروز چنین مشکلی وجود نخواهد داشت.

معایب روکش های تمام سرامیک چیست؟

استحکام پایین تر بعضی از انواع آن نسبت به دیگر انواع روکش:

زمانی که صحبت از دوام و ماندگاری طولانی مدت روکش ها می شود، خصوصا بعضی از انواع این روکش ها نسبت به روکش های فلزی و همچنین روکش های فلزسرامیک، استحکام پایین تر داشته و مستعدتر به ترک و شکستگی هستند.

البته باید دقت کرد که روکش های تمام سرامیک بر اساس سرامیک های بکار رفته در آن ها، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. این روکش ها را می توان در دندان های خلفی ( عقبی) که فشار زیادی بر آن ها وارد می شود، هم استفاده کرد اما باید از انواع دارای استحکام بالا استفاده شود.

هزینه بالاتر

هزینه روکش سرامیکی دندان از روکش های دیگر بیشتر است زیرا جنس و کیفیت مواد بکار رفته در آن بهتر بوده و ساخت و آماده سازی آن نیازمند هزینه بیشتر از سوی لابراتوار می‌باشد. اما نباید هزینه روکش تمام سرامیک دندان مانعی برای نصب آن باشد زیرا از نظر زیبایی و کیفیت قابل قبول هستند.

مراقبت از روکش دندان و افزایش طول عمر آن

مراقبت از روکش دندان و افزایش طول عمر آن شامل چه مواردی می باشد؟

 انواع مختلف روکش‌های تمام سرامیک کدامند؟

روکش‌های تقویت شده با لوسایت (Leucite Reinforced Pressable Porcelain Crowns)

یکی ازشناخته شده ترین انواع این روکش ها، IPS empress می باشد. روکش های تقویت شده با لوسایت به علت شباهت ضریب انکسار (refractive index) دو جزء بکار رفته در آن ( کریستال و گلاس) شفافیت زیادی دارند و می‌توانند با رنگ دندان‌های مجاور تا حد زیادی هماهنگ شوند. اما مقاومت در برابر شکست آن‌ها تا 160  مگا پاسکال است و فقط به عنوان روکش تک واحدی قابل کاربرد هستند و نمی توان از آن ها برای جایگزینی دندان از دست رفته به صورت بریج استفاده کرد.

روکش‌های لیتیوم دی سیلیکات (Lithium Disilicate Porcelain Crowns)

جدیدترین نسل از روکش های لیتیوم دی سیلیکات تحت عنوان (IPS e.max EMAX)  در سال 2007 معرفی شدند. EMAX در حال حاضر از معمول ترین روکش های لیتیوم دی سیلیکات بوده و در کشور ما نیز بیشترین استفاده را دارد. روکش های لیتیوم دی سیلیکات زیبایی بالایی دارند البته نه به اندازه ی روکش های با بیس لوسایت و استحکام قابل قبولی دارند ولی نه به اندازه ی روکش های ساخته شده از زیرکونیا. اما در کل از نظر خصوصیات زیبایی و استحکامی چنان پذیرفته و قابل قبول هستند که هم در جایی که زیبایی مد نظر است یعنی در دندان های قدام (جلو) قابل کاربردند و هم در جایی که استحکام مورد نیاز است یعنی در دندان های خلف ( عقب) می توان از آن ها استفاده کرد.

استحکام خمشی این روکش ها 400 تا 500 مگاپاسکال است. با اینکه این میزان سه برابر استحکام خمشی روکش های تقویت شده با لوسایت است اما نسبت به روکش های زیرکونیا به میزان قابل توجهی پایین تر است. به همین دلیل هنگامی که فرد بیش از یک دندان خود را از دست داده و نیاز به بریجی بیش از سه واحد دارد، بهتر است از این روکش ها استفاده نشود و روکش هایی با استحکام بالاتر مانند روکش های زیرکونیا و یا روکش های فلزسرامیک (PFM) بکار برده شوند. همچنین زمانی که فرد براکسیزم یا دندان قروچه دارد، به علت وارد شدن نیروهایی چند برابر حالت معمول بر روی دندان، باز هم بهتر است روکش های با استحکام بالاتر جهت درمان انتخاب شوند تا دوام بالاتری را تامین نمایند.

روکش های زیرکونیا (zirconia crowns)

روکش های زیرکونیا روکش های تمام سرامیکی هستند که در سال های اخیر مورد استقبال فراوان قرار گرفته اند. این مسئله از آنروست که زیرکونیا بالاترین استحکام را در میان سرامیک ها داراست، به طوری که استحکام روکش های زیرکونیا قابل مقایسه با روکش های فلزسرامیک (PFM) می باشد. در عین حال که نمای طبیعی تری را نیز در مقایسه با روکش های فلزسرامیک ایجاد می کنند.

روکش های زیرکونیا به دو صورت ساخته می شوند:

روکش‌های زیرکونیا مونولیتیک (Monolithic Zirconia)

از مزایای این نوع از روکش های زیرکونیا این است که استحکام خمشی بسیار بالایی در حد 1200 مگاپاسکال دارند. در نتیجه می توان از آن ها با اطمینان خاطر در دندان های خلفی (عقبی) استفاده کرد. البته روکش های زیرکونیای مونولیتیک، اپک (مات) هستند و این علت دیگری است که عموما برای دندان های عقب که کمتر در معرض دید هستند به کار می روند.

این روکش ها را در موارد زیر می توان به کار برد:

  • به این دلیل که روکش های زیرکونیا مونولیتیک استحکام خمشی و مقاومت در برابر شکست بالایی را نشان می دهند، هنگامی که فرد تعدادی از دندان های خود را از دست داده است، می توان از آن ها به صورت بریج استفاده کرد.
  • این روکش ها در افرادی که براکسیزم یا دندان قروچه دارند قابل استفاده هستند. ساختار یکپارچه و مستحکم آن ها در برابر نیروهای چندین برابری که در اثر براکسیزم به دندان ها وارد می شود مقاومت می کند.
  • زمانی که فضای بین فکیِ اندکی وجود دارد، می توان از این روکش ها استفاده کرد. به این دلیل که در ضخامت های کم هم استحکام قابل قبولی از خود نشان می دهند و نیازی نیست جهت تامین فضا برای روکش به میزان زیادی از بافت دندان تراشیده شود.
  • گاهی از اوقات ساختار دندان زیرین تغییر رنگ شدید دارد، مانند زمانی که دندان دارای پست و کور و یااباتمنت ایمپلنت است. روکش های زیرکونیا مونولیتیک کاملا این قابلیت را دارند که رنگ تیره ی زیرین را پوشش دهند.

روکش‌های زیرکونیا با شفافیت بالا (High Translucent Zirconia)

استحکام خمشی این روکش‌ها و مقاومت در برابر شکست آن ها از 500 تا 700 مگاپاسکال است.  این روکش ها به دلیل شفافیت، به خوبی می‌توانند با رنگ طبیعی دندان‌ها هماهنگ شوند و زیبایی ظاهری دندان ها را حفظ نمایند. . از آنجا که این روکش ها استحکام و زیبایی را تواما دارا هستند، از آن ها هم در دندان های قدامی (جلویی) و هم در دندان های خلفی (عقبی) می توان استفاده کرد.

 کدام نوع از روکش های سرامیکی انتخاب بهتری برای دندان های شماست؟

برای انتخاب بهترین سیستم سرامیکی برای هر فرد، باید دو عامل تعیین کننده را در دو کفه ی ترازو قرار داد. سپس بر اساس نیاز هر فرد، نوع روکش سرامیکی را انتخاب نمود. یکی از این عوامل، خصوصیات فیزیکی آن نوع از سیستم سرامیکی است که مواردی چون: استحکام، مقاومت در برابر شکست، مقاومت در برابر سایش و دوام طولانی مدت را شامل می شود و عامل دیگر ملاحظات زیبایی است.

مسلما در دندان های خلفی (عقبی) که نیروهای بیشتری بر دندان ها وارد می شود، کفه ب سنگین تر، استحکام سرامیک خواهد بود و در دندان های قدامی (جلویی)، زیبایی و طبیعی بودن روکش است که حائز اهمیت می باشد.

مراقبت های بعد از روکش دندان

مراقبت های بعد از روکش دندان شامل چه نکات و مواردی می باشد؟

 آیا پریدگی های کوچک دندانی را بدون نیاز به تعویض روکش می توان تعمیر کرد؟

پریدگی های کوچک یا chipping را می توان بوسیله قرار دادن کامپوزیت در آن ناحیه تعمیر کرد. اتصال بین سرامیک و کامپوزیت توسط باندهای بخصوصی ک قابلیت اتصال این دو ماده ی متفاوت به هم را دارند، انجام می شود. هر چند قدرت این باند زیاد نیست اما نیاز به تعویض روکش را به تعویق می اندازد.

چرا باید از روکش دندان تمام سرامیکی استفاده شود؟

روکش تمام سرامیکی، با توجه به شدت پوسیدگی و شکستگی دندان یا مشکلات مختلف دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. این روکش ها به ویژه در دندان های قدامی که زیبایی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد ، استفاده می شود. شرایطی که نیاز به استفاده از روکش دندان تمام سرامیکی می باشد:

  • پوسیدگی و شکستگی در دندان های قدامی که به طور مکرر اتفاق می افتد
  • تاج های سرامیکی مبتنی بر فلز که با لثه سازگار نمی باشد
  • فرم دندان غیر طبیعی و سطوح ناهموار دندان و لثه
  • شکستگی در دندان قدامی در درمان عصب کشی
  • از دست دادن تصادفی دندان قدامی
  • ارتودنسی همراه با روکش سرامیکی دندان
  • ساییدگی و تغییر رنگ دندان

علاوه بر این ، از روکش های تمام سرامیکی برای تقویت بافت دندان پس از درمان کانال ریشه ، اصلاح طرح لبخند در دندانپزشکی زیبایی ، ترمیم ساییدگی دندان به دلیل دندان قروچه و سوء تغذیه استفاده می شود. استفاده از روکش دندان تمام سرامیکی ، بیشتر نگرانی های زیبایی را از بین می برد.

انواع روکش ایمپلنت دندان

انواع روکش ایمپلنت دندان چیست؟

روکش‌های تمام سرامیکی برای چه افرادی مناسب است؟

روکش‌های تمام سرامیکی برای افرادی که قصد دارند شکل ظاهری و عملکرد طبیعی دندان‌های جلویی خود را بازسازی کنند، گزینه مناسبی است. زیبایی منحصر به فرد این روکش‌ها باعث می‌شود که درخشندگی و جلوه دندان‌های طبیعی را داشته باشند و از نظر ظاهری قابل تشخیص از دندان طبیعی نباشند. این روکش‌ها به دلیل ماهیت خاص مواد سرامیکی، برای افرادی که از دندان قروچه شدید رنج می‌برند و یا برای دندان‌های عقبی که فشار زیادی روی آنها وارد می‌شود، توصیه می‌شوند.

 روکش دندان
روکش دندان

علت افتادن روکش دندان

یکی از معایب روکش دندان، افتادن روکش دندان است.

مراحل انجام روکش دندان به چه صورت است ؟

تعداد جلساتی که جهت آماده سازی و تحویل روکش های دندانی نیاز است به نوع روکش بستگی دارد.

مرحله اول: آماده سازی های اولیه

که در تمامی انواع مشترک است، شامل آماده سازی دندان می باشد. البته ممکن است دندان نیاز به درمان های دیگر مانند درمان ریشه و ترمیم داشته باشد. آماده سازی دندان ها پس از انجام درمان های اولیه انجام می شود و شامل تراش سطح جونده و دور تا دور دندان می باشد. میزان تراش دندان ها بسته به نوع روکشی که قرار است بر روی دندان ها قرار گیرد متفاوت خواهد بود. پس از آماده سازی دندان، قالب گیری از دندان با کمک مواد مخصوص جهت انتقال به لابراتوار انجام می گیرد. علاوه بر قالب گیری از دندان مورد نظر، قالب فک مقابل نیز تهیه می شود. به این دلیل که تکنسین لابراتوار با برقراری رابطه ی فکین با هم، بتواند روکش را با نواحی تماس صحیح با دندان های مقابل بازسازی کند.

مرحله دوم: امتحان کردن زیر ساختار روکش

در این مرحله فریم و یا زیرساختار روکش بر روی دندان امتحان می شود. در روکش های فلز چینی این فریم فلزی است و در روکش های تمام سرامیکی، یکی از انواع سرامیک است. در این مرحله رنگ روکش نهایی با نظر خود فرد انتخاب شده و مجددا کار به لابراتوار ارسال می شود.

مرحله سوم: اضافه شدن لایه سرامیکی

لایه ی سرامیکی در این مرحله بر روی فریم اضافه شده و روکش به طور کامل ساخته می شود و از نظر اندازه، فرم، رنگ و نواحی تماس با دندان های مجاور و مقابل بررسی و چک می گردد. پس از اعمال تغییرات احتمالی، مجددا کار جهت گلیز نهایی به لابراتوار فرستاده می شود.

مرحله چهارم: نصب روکش

در آخرین مرحله، روکش جهت گلیز نهایی در کوره قرار می گیرد، و نهایتا روکش با سمان (چسب) موقت و یا دائم بر روی دندان چسبانده می شود. البته در مورد بعضی از روکش های تمام سرامیک که ساختاری یکپارچه دارند (مونولیتیک) وهمچنین در روکش های فلزی، مرحله دوم که چک فریم است، حذف می شود.

طول عمر روکش دندان چقدر است؟

طول عمر روکش دندان چقدر است؟

سوالات متداول

آیا نصب روکش‌های سرامیکی دردناک است؟

خیر، نصب روکش‌های سرامیکی به‌طور کلی درد و ناراحتی ندارد و به طور معمول بدون نیاز به بخیه‌ انجام می‌شود.

آیا مصرف چای و قهوه تأثیری بر روی رنگ روکش‌های سرامیکی دارد؟

بله، مصرف مکرر چای، قهوه و سایر مواد قدیمی می‌تواند باعث تغییر رنگ روکش‌های سرامیکی شود. اما معمولاً با تمیزکردن دوره‌ای می‌توان این تغییرات را از بین برد.

کلام پایانی

روکش‌های سرامیکی به دندان‌پزشکان امکان می‌دهند تا لبه‌های دندانی را بهبود داده و به افراد لبه‌های دندانی جذاب‌تر و طبیعی‌تری ببخشند. با توجه به مزایای فراوان این روش و توانایی در ایجاد تغییرات جذاب در ظاهر دندان‌ها، استفاده از روکش‌های سرامیکی یک انتخاب هوشمندانه در جهت بهبود زیبایی و اعتماد به‌نفس شما خواهد بود.

ویزیت آنلاین و رایگان

امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ

در نهایت امر، برای دریافت اطلاعات بیشتر و انجام معاینات لازم برای درمان روکش تمام سرامیک می‌توانید با گروه دندانپزشکی دکتر روشن طلب در تماس باشید. فراموش نکنید که مانند هر سرمایه‌گذاری دیگری، اگر روکش‌ دارید، باید آن‌ها را تا جایی که ممکن است مراقبت کنید. روکش های شما به این منظور است که لبخند رویاهایتان را به شما هدیه دهند. آنها می توانند طول دندان های شما را افزایش دهند، به شما این فرصت را بدهند که دندان های سفید روشنی را که همیشه می خواستید داشته باشید و حتی شکل دندان های شما را تغییر دهند.

کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راه‌اندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیام‌رسان واتس‌اپ مهیا کرده است.

کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت می‌گیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.

اگر در مورد روکش تمام سرامیک دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332134831-6

1 دیدگاه در ”روکش تمام سرامیک دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X