انواع ایمپلنت دندان (مارک، جنس، اندازه). ایمپلنت دندان یکی از روش های کاشت دندان و در عین حال بهترین آن میباشد. اگر در اثر ضربه یا دلایل دیگر یک یا چند دندان خود را از دست داده اید، میتوانید با کاشت ایمپلنت، دندان های از دست رفته خود را دوباره به دست آورید اما این روش انواع مختلفی از نظر تکنیک اجرایی، قطر، جنس روکش، برند، کشور سازنده و … دارد که هر شخص بنا به نیاز خود و البته تشخیص دندانپزشک معالج می تواند یکی از انواع ایمپلنت دندان را انتخاب کند. انواع مختلف ایمپلنت، در جهت اصلاح ایرادات نسل های قبلی خود وارد علم دندانپزشکی و کاشت دندان شدند تا بیماران، بهترین ایمپلنت دندان بدون کمترین عوارض و ماندگاری بالا را نصب کنند. اگر شما هم قصد کاشت دندان با این روش را دارید، آگاهی از انواع ایمپلنت دندانی پیش از اجرا خالی از لطف نیست. در این مقاله از وب سایت دندانپزشکی پاسارگاد به طور کامل انواع ایمپلنت دندان را شرح خواهیم داد.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس جایگاه آن نسبت به استخوان فک
انواع ایمپلنت دندان بر اساس مکان آن نسبت به استخوان فک به سه دسته تقسیم می شود. با هر نوع ایمپلنت دندانی، تاج، اتصال دهنده یا همان اباتمنت در اندازه های متفاوتی وجود دارد که متخصص ایمپلنت با توجه به وضعیت دهان و دندان بیمار از بین آنها بهترین گزینه را انتخاب خواهد کرد. انواع ایمپلنت دندان بر حسب مکان آن نسبت به استخوان فک عبارتند از: اندواستیل، زیگوماتیک و ساب پریوستئال که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.
ایمپلنت دندان اندواستیل
در حالی که روش های مختلفی برای قرار دادن ایمپلنت وجود دارد اولین نوع بر حسب مکان آن را می توان ایمپلنت اندواستیل یا داخل استخوانی دانست. این نوع ایمپلنت دندان را در حال حاضر میتوان مطمئن ترین روش دانست. ایمپلنت داخل استخوانی برای اکثر افراد مناسب است و می توانند از آن استفاده کنند. روش اندواستیل انواع مختلفی به نام های پیچی، صاف (سیلندری) و تیغه ای دارد که رایج ترین نوع آن ایمپلنت پیچی است. در این روش پایه ایمپلنت به وسیله دریل دندانپزشکی داخل استخوان فک قرار می گیرد. بعد از این اتفاق با گذر زمان و بهبود استخوان فک و لثه، استخوان رشد می کند و با سطح ایمپلنت جوش می خورد.
انواع ایمپلنت دندان گسترده تر هستند اما به جهت اینکه ایمپلنت داخل استخوانی محبوبیت و کاربرد بالاتری نسبت به بقیه دارد خود این نوع ایمپلنت نیز به ایمپلنت پیچی، عرضی و تیغه ای تقسیم می شود که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم.
ایمپلنت اندواستیل پیچی شکل:
ایمپلنت اندواستیل پیچی که در خصوص آن توضیحاتی داده شد؛ رایج ترین نوع ایمپلنت دندان است. از آن جایی که این روش شکل و عملکرد مشابه ریشه دندان را دارد به ایمپلنت دندان ریشه ای نیز معروف می باشد.
ایمپلنت اندواستیل عرضی:
نوع دوم ایمپلنت دندان از نوع درون استخوانی، به ایمپلنت عرضی معروف است. این مدل از بین انواع ایمپلنت دندان، با ثبات ترین نوع آن محسوب میشود. نکته قابل توجهی که میتوان درباره ایمپلنت اندواستیل گفت این است که تمام دندانپزشکان مهارت لازم برای انجام این تکنیک را ندارند، زیرا انجام روش کاشت دندان عرضی بسیار دشوار است و نیاز به مهارت بالایی نیز دارد. این روش برای افرادی که استخوان فک پایینشان کوچک باشد کاربرد دارد. در این روش، ایمپلنت دندانی زیر استخوان فک جایگذاری می شود و از بالای آن بیرون می آید. بعد از انجام این مرحله یک میله بر روی استخوان فک قرار داده می شود و دندان بر روی این میله قرار می گیرد.
ایمپلنت درون استخوانی تیغه ای:
نوع سوم ایمپلنت دندان، ایمپلنت تیغه ای است. به سبب مزایای بی شماری که ایمپلنت های پیچی دارند؛ دیگر استفاده از این نوع منسوخ شده است. در ایمپلنت اندواستیل تیغه ای درون استخوان فک کانالی ایجاد می شد که تیغه ایمپلنت در درون این کانال قرار می گرفت. در انتها روکش دندان بر روی ایمپلنت متصل می شد.
ایمپلنت زیگوماتیک
زیگوماتیک دومین روش از بین انواع ایمپلنت دندان می باشد که کمترین کاربرد را در بین انواع ایمپلنت ها دارد و به ندرت از آن استفاده می شود. معمولا افرادی که استخوان فک کافی برای ایمپلنت درون استخوان ندارند از این روش استفاده می کنند. نکته مهم این روش در این است که ایمپلنت در استخوان گونه قرار می گیرد نه استخوان فک.
ایمپلنت ساب پریواستیل
و اما آخرین نوع ایمپلنت دندان؛ ایمپلنت روی استخوانی یا ساب پریو استیل است. در این روش به جای این که ایمپلنت در درون استخوان قرار بگیرد، روی استخوان و در زیر لثه جاگیر می شود. این تکنیک کاشت دندان معمولا برای افرادی انجام می شود که استخوان فک آنها به اندازه کافی محکم نیست یا بیمارانی که نمی خواهند برای کاشت ایمپلنت، جراحی پیوند استخوان انجام دهند. برای انجام این نوع ایمپلنت دندانی، یک اسکلت فلزی دقیقا زیر لثه قرار داده می شود. این اسکلت خود شامل یک یا چند میله می باشد. بعد از این جوش خوردن لثه این پروتز بدون حرکت می شود و دندان مصنوعی بر روی میله ها قرار می گیرد.
انواع ایمپلنت دندانی از نظر اندازه و قطر
تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندان بر اساس اندازه و قطر نیز صورت می گیرد. به سبب همین انواع ایمپلنت های دندان به سه دسته ایمپلنت استاندارد، پهن و مینی تقسیم می شود. نوع استاندارد اندازه ای بین 3.5 تا 4.2 میلی متر را دارد. متخصصان از این مدل برای جلوی دهان و دندانهای قدامی استفاده می کنند. نوع پهن نیز بین 4.5 تا 6 میلی متر قطر دارد. معمولا از این نوع برای عقب دهان استفاده می شود، اما قطر مینی ایمپلنت ها بین 2 تا 3.5 میلی متر است. معمولا افرادی که تراکم استخوان کافی در دهانشان وجود ندارد از این ایمپلنت های مینی استفاده می کنند.
انواع ایمپلنت از نظر جنس
ایمپلنت های دندانی از نظر جنس بدنه به 2 دسته تیتانیوم و زیرکونیوم تقسیم می شوند. در واقع به مرور زمان و پیشرفتی که هر روزه شاهد آن هستیم، روش های کاشت دندان نیز در حال رسیدن به بهترین حالت ایده آل برای گذاشتن در دندان می باشند و از بهترین متریال که تیتانویم و زیرکونیوم می باشند برای ساخت ایمپلنت استفاده می کنند.
ایمپلنت از جنس تیتانیوم:
رایج ترین جنس ایمپلنت، تیتانیوم است که البته امرزوه این محصول از تیتانیوم خالص ساخته نمی شوند و در واقع آلیاژهای تیتانیوم هستند. این فلز کاملا سازگار با بدن انسان می باشد و هیچ خطری را برای سلامتی انسان ندارد. تیتانویم این ویژگی منحصر به فرد را دارد که استخوان فک بدون هیچ مشکلی در کنار آن رشد کند، یعنی یک پیوند دائمی بین تیتانیوم و استخوان وجود دارد. علاوه بر زیست سازگاری تیتانیوم، این فلز از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه می باشد.
ایمپلنت از جنس زیرکونیوم:
برخلاف تیتانیوم که مدت زیادی است در علم دندانپزشکی استفاده می شود، ایمپلنت های زیرکونیا یا زیرکونیوم جدیدترین ماده ای هستند که به صنعت ایمپلنت دندان وارد شده اند. بسیاری از بیماران نگران قرار دادن فلز در بدن خود و آلرژی به آن هستند، اما فلز زیرکونیوم این مشکل را برای همیشه حل کرده است. از زیرکونیا برای ساخت پل و تاج دندان نیز استفاده می شود و جنس آن بسیار سخت و محکم است. این ماده همچنین با استخوان فک، خیلی خوب جوش می خورد. شاید تنها ایرادی که می توان به ایمپلنت زیرکونیوم گرفت، این باشد که به دلیل تاریخچه کوتاه آن، در حد تیتانیوم روی آن آزمایش نشده است. با این حال، ایمپلنت های دندانی زیرکونیا دو مزیت بزرگ نسبت به ایمپلنت های تیتانیوم دارند:
- هیچ رنگ تیره ای در لثه دیده نمی شود.
- در حالی که زیرکونیا استحکام بیشتری نسبت به تیتانیوم دارد و کمتر مستعد ساییدگی هستند.
تفاوت انواع ایمپلنت زیرکونیوم و تیتانیوم
تیتانیوم و زیرکونیا هر دو برای ساخت پایه ایمپلنت به کار می روند، اما تفاوت هایی نیز باهم دارند و بسیاری از مراجعه کنندگان ما می خواهند بدانند که کدامیک از انواع ایمپلنت های دندان بهتر است؟ از نظر بسیاری از متخصصان ایمپلنت دندان، تیتانیوم فلز بهتری است اما چرا؟
- سیستم ایمپلنت تیتانیومی دو بخش است که بخش اول آن یک اباتمنت جداگانه است که روی ایمپلنت قرار گرفته و به دندان جایگزین متصل می شود. بخش دوم نیز قسمتی است که در طی جراحی در استخوان کاشته می شود. زیرکونیا این قابلیت را ندارد، زیرا در یک سیستم تکی تولید می شود.
- تیتانیوم بهترین ماده برای ساخت ایمپلنت دندانی است زیرا زیست سازگار است، یعنی دقیقاً با شرایط بدنی بدن انسان مطابقت دار و به خوبی با استخوان فک جوش می خورد.
- از آنجایی که روکش تیتانیوم سیستم دو بخشی دارد، برای افرادی که استخوان فک ضعیفی دارند نیز انتخاب مناسبی است و می توانند بدون عمل پیوند استخوان، دندان بکارند.
- مواد ایمپلنت دندان زیرکونیا پست و اباتمنت را با هم ترکیب کرده و یک یونیت می سازد. نتیجه این امر، کاهش باکتری ها و تاثیر آنها بر لثه است. با وجود این مزیت خوب، زیرکونیا و طرح های سرامیکی آنها هنوز به طور کامل مورد توجه قرار نگرفته است، به این خاطر که برای مدت طولانی نبوده و آزمایشات زیادی روی آن انجام نشده است.
انواع ایمپلنت دندان از نظر اتصال ایمپلنت به اباتمنت
برای قرار دادن روکش دندان به پایه ایمپلنت نیاز است تا از یکی از قطعات ایمپلنت که نقش واسط را دارد به نام اباتمنت استفاده کنیم. اباتمنت مانند نگه دارنده ای است که دندانی که تراش خورده و روکش شده است را نگه می دارد. سر ایمپلنت از نظر اتصال به اباتمنت ها به سه دسته اتصال شش ضلعی داخلی، اتصال شش ضلعی خارجی و اتصال هشت ضلعی داخلی تقسیم می شود.
انواع ایمپلنت های دندانی از جهت اتصال روکش به اباتمنت
برای اتصال روکش به اباتمنت نیاز است تا یا از ایمپلنت چسبی و یا از ایمپلنت پیچی استفاده شود. انواع ایمپلنت دندان از جهت اتصال روکش به اباتمنت به دو دسته چسبی و پیچی است. در روش چسبی روکش با چسب به اباتمنت متصل می شود. در نقطه مقابل اما روش پیچی است که روکش با استفاده از یک پیچ به اباتمنت وصل می شود.
بین ایمپلنت چسبی یا پیچی کدام یک را ترجیح می دهید!
انواع ایمپلنت ها از نظر روش درمان
ایمپلنت فوری
روش ایمپلنت فوری یا Immediate loading به این صورت است که دندانپزشک در همان جلسه ای که کار کاشت دندان را انجام می دهد، روکش را نیز بر روی آن قرار می دهد. البته این یک روش موقتی است و نیاز است تا یک سری مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان انجام دهید تا روکش دندان شل نشود. زمانی که ایمپلنت التیام یابد و استخوان سالمی برای حمایت از پروتز دائمی داشته باشید. معمولا بعد از چند ماه دندان پزشک روکش دائمی را بر روی دندانتان قرار می دهد. این می تواند راهی عالی برای بازگرداندن لبخند شما در اسرع وقت باشد.
ایمپلنت دندان یک مرحله ای
یکی از انواع ایمپلنت دندان، درمان تک مرحله ای میباشد. این روش به این صورت است که ابتدا لثه برش داده می شود، بعد از آن پایه ایمپلنت درون لثه قرار می گیرد و لثه بخیه زده می شود. در این روش جای دندان تا مدتی خالی می ماند تا اتصال لثه به ایمپلنت برقرار شود. ایمپلنت تک مرحله ای اغلب برای بیمارانی که مشکلات کمبود تراکم استخوان یا شرایط خاصی دارند استفاده می شود، زیرا روش تک مرحلهای معمولاً پس از انجام جراحی اولیه سریعتر است و بیمار راحتتر با دندانهای جدید خود سازگار میشود.
ایمپلنت دو مرحله ای
در روش دو مرحله ای قضیه کمی متفاوت می شود. در این نوع از ایمپلنت دندان نیاز است تا دو جراحی توسط متخصص انجام شود، بنابراین بیشتر از ایمپلنت تک مرحله ای طول می کشد. در مرحله اول، دندانپزشک در طی جراحی، پایه ایمپلنت دندان را در استخوان فک قرار داده و سپس آن را بخیه میزند تا بهبود یابد. پس از بهبودی دهان پس از چند ماه، در جراحی دوم، پایه ایمپلنت را برای به اباتمنت و روکش ایمپلنت متصل می کند. اگرچه این نوع ایمپلنت دندان تهاجمیتر و پیچیدهتر از ایمپلنت تک مرحله ای است، اما مزایای بلندمدتی دارد، مثلا در فاصله زمانی بین جراحی اول و دوم، پایه ایمپلنت به استخوان فک جوش میخورد و پایهای به اندازه یک ریشه دندان واقعی ایجاد میکند.
مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت ها (Mini Implant) که به ایمپلنت های باریک نیز مشهور هستند، ضخامتی به اندازه خلال دندان دارند و برای به اندازه سایر انواع ایمپلنت دندان، تهاجمی نیستند. مینی ایمپلنت ها بیشتر برای تثبیت جایگاه پروتز های فک پایین مورد استفاده قرار می گیرند.
ایمپلنت ALL IN 4
این نوع از ایمپلنت دندان که به ایمپلنت فک بالا و پایین نیز معروف است، برای افرادی که اغلب یا تمام دندان های خود را به دلیل پوسیدگی یا بیماری لثه از دست داده اند ایده آل است. در روش ALL IN 4، چهار ایمپلنت دندانی درون استخوان قرار می گیرند که با وجود آنها دیگر نیازی به عمل پیوند استخوان نیست. در این نوع ایمپلنت دندانی، از اباتمنت مخصوصی استفاده می شود تا پروتزهای موقت داخل دندان ها قرار دهند. بعد از گذشت 6 ماه، در حین بهبود لثه و جوش خوردن استخوان با ایمپلنت ها، دندان های اصلی جایگزین می شوند. توجه داشته باشید که در ایمپلنت ALL IN 4 باید در طول مدت بهبود لثه، از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید.
ایمپلنت دیجیتال
یکی از جدیدترین انواع ایمپلنت دندان، دیجیتال یا 3D imAGING می باشد که از پیشرفته ترین فناوری دندانپزشکی استفاده می کند. با استفاده از ایمپلنت دیجیتال، دندانپزشک شما یک مدل سه بعدی از فک شما را تجسم میکند. با استفاده از این نرم افزار، دندانپزشک شما می تواند بهترین دوره عمل ایمپلنت را برای شما برنامه ریزی کند. این باعث کاهش پول و زمان بهبودی می شود. با استفاده از ایمپلنت دیجیتالی دندان، حدس و گمان به حداقل رسیده و بهترین نتیجه با استفاده از داده های کامپیوتری و ابزارهای سه بعدی حاصل می شود. از دیگر مزایای این عمل جراحی می توان به کاهش قابل توجه درد، خونریزی و کوتاه بودن دوره درمان و بهبودی بیمار اشاره کرد زیرا ایمپلنت دیجیتال دندان، یک جراحی با حداقل برش لثه است.
ایمپلنت دندان چند جلسه طول میکشد؟ این سوالی است که در بیشتر مواقع بیماران می پرسند.
تفاوت انواع ایمپلنت تک مرحله و دو مرحله
تفاوت انواع ایمپلنت دو مرحلهای و تک مرحلهای در موقعیت قرار گیری فیکسچر دندان است.
- در ایمپلنت تک مرحلهای فیکسچر در داخل لثه و تاج آن در بیرون از لثه است.
- در ایمپلنت دو مرحلهای فیکسچر به طور کامل در لثه قرار گرفته و پس از سپری شدن دوره نقاهت، با انجام جراحی تاج دندان روی ایمپلنتها قرار میگیرد.
انواع ایمپلنت دندان براساس شکل ظاهری
انواع ایمپلنت دندانی براساس شکل ظاهری به 3 گروه زیر تقسیم بندی میشوند:
- ایمپلنت استوانهای
- ایمپلنت مخروطی
- ایمپلنت صاف
یکی از عواملی که در ایمپلنت دندان موثر است، هزینه ای است که برای آن باید پرداخت شود. در این مقاله عوامل موثر در قیمت ایمپلنت دندان را بررسی خواهیم نمود.
قیمت انواع ایمپلنت دندان چقدر است؟
جالب است بدانید که قیمت ثابتی برای انواع ایمپلنت دندان وجود ندارد زیرا هزینه ایمپلنت دندان به عوامل متعددی مانند جنس، برند سازنده، میزان تخصص و دانش متخصص دهان و دندان، لوکیشن مطب یا کلینیک، تعداد دندان هایی که کاشته می شوند، نوع روکش ایمپلنت و … متکی است. به طور کلی قیمت ایمپلنت دندان آمریکایی از تمام برندهای دنیا بیشتر است و بعد از آن برندهای اروپایی بسته به نوع مواد به کار رفته در آنها و شرکت سازنده بالاترین قیمت ها را دارند. مقرون به صرفه ترین انواع ایمپلنت های دندان در ایران، برندهای کره ای مانند مگاژن و اوستم هستند و به همین خاطر اکثر دندانپزشکان ایرانی، ایمپلنت کره ای را به مراجعه کنندگان پیشنهاد می کنند.
ایمپلنت اشترومن ایمپلنت مگاژن
سخن پایانی
انواع ایمپلنت دندانی از نظر جنس پایه، جنس روکش، نحوه اتصال به اباتمنت، قیمت، روش جراحی و برند باهم متفاوت هستند. در این مقاله تلاش کردیم درباره انواع ایمپلنت صحبت کنیم. اگر شما هم قصد کاشت دندان با روش ایمپلنت را دارید، میتوانید به کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد مراجعه کنید. متخصصان کلینیک پاسارگاد، انواع ایمپلنت دندان را از بهترین برندهای دنیا را نصب می کنند. لازم به ذکر است که ویزیت اولیه در کلینیک پاسارگاد رایگان بوده و توسط بهترین و ماهرترین متخصصان این زمینه در رشت انجام می شود. برای انجام انواع ایمپلنت دندان به آدرس زیر مراجعه کنید:
رشت، قلی پور، ابتدای پل روگذر، نبش کوچه جوادی، کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد
اگر در مورد ایمپلنت دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای ایمپلنت روکش دندان برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.
01332123208-9
2 دیدگاه در ”انواع ایمپلنت دندان ( جنس، اندازه، نوع اتصال)“