اگر دندانتان را از دست داده اید، عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان میتواند به شما کمک کند تا علاوه بر اینکه صاحب یک لبخند جذاب شوید، بتوانید دوباره رو به خوردن غذاهایی که عاشقش هستید، اما بدون دندان نمیتوانید آن ها را بخورید، بیاورید. اما تا مدتی پس از عمل جراحی و طی دوره نقاهت ایمپلنت ، غذا خوردن با ایمپلنت مهم است و شما باید مطابق یک برنامه غذایی عمل کنید. یعنی مثل هر عمل دیگری باید تا مدتی، برخی غذاها را حتما بخورید و از خوردن برخی دیگر اجتناب کنید. و همه این ها اهمیت تغذیه بعد از ایمپلنت دندان را میرساند.
ما در این مقاله به صورت مفصل درباره رژیم غذایی بعد از عمل ایمپلنت یا تغذیه بعد از ایمپلنت دندان مطالب مفیدی ارائه خواهیم داد. اگر این عمل را انجام داده اید و در دوره نقاهت آن هستید یا اگر درباره مواردی همچون ” غذا خوردن با ایمپلنت “، ” نوع غذا بعد از ایمپلنت “، بعد از ایمپلنت چه بخوریم ” جستجو کرده اید، این مقاله حسابی به درد شما خواهد خورد.
یک تا 24 ساعت بعد از عمل جراحی کاشت دندان با ایمپلنت
بسیاری از بیماران از ما سوال میپرسند که چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم؟ ما در جواب میگوییم تا یکساعت بعد از عمل معمولا نمیتوانید چیزی بخورید. بعد از آنکه اسفنج ها یا گازهای اطراف ایمپلنت را برداشتید احتمالا بتوانید چیزهایی بخورید. ابتدا خوردن مایعات را شروع کنید. خوردن آب خنک و سایر نوشیدنی های غیر قندی خنک هم ایده بدی نیست. فقط توجه کنید که تا چند ساعت بعد از عمل حتما و حتما از خوردن غذاها و نوشیدنی های خیلی گرم خودداری کنید.
حتماً برای 24 ساعت اول بعد از عمل از غذاهایی که نرم هستند استفاده کنید. و همچنین ، حداقل 24 تا 48 ساعت هیچ نوشیدنی را از طریق نی ننوشید. این اقدامات احتیاطی باعث می شود تا دهان به شما شانس بهتری برای بهبودی داشته باشد.
غذاهایی که خوردن آن ها در دوره نقاهت عمل جراحی ایمپلنت بیخطر و مفید است
بعد از عمل ایمپلنت چه چیزهایی باید بخوریم و از خوردن چه چیزهایی باید اجتناب کنیم؟ به طور خلاصه بعد از عمل باید پیرو رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان باشید و به خوردن غذاهای نرم که خیلی تند، خیلی گرم یا خیلی سرد نیستند رو بیاورند. تمام غذاهایی که برای هر سه وعده صبحانه، نهار و شام انتخاب میکنید باید بسیار ساده، نرم و نیازمند حداقل جویدن باشند. در ادامه ما تعدادی از مواد غذایی و نوشیدنی هایی که میتوانید بعد از عمل کاشت دندان با ایمپلنت آن ها را بدون محدودیت بخورید لیست کرده ایم:
تغذیه بعد از کاشت ایمپلنت : رژیم مایع و آبکی
- آب خالص و تمیز (آب معدنی)
- آب میوه های طبیعی بدون شکر
- شیر
- چای و قهوه
- سوپ آبکی
- ژله
- پودینگ
- سوپ خامه
- بستنی میوه ای (به طور کلی خوردن بستنی بعد از جراحی ایمپلنت حتما توصیه میشود)
- میلک شیک (مخلوط بستنی، شیر، آیس میلک و …)
- سایر مایعات و غذاهای آبکی مفید
میوه ها و سبزیجات
- میوه های نرم مانند موز، انبه، هلو و گلابی (از خوردن میوه هایی مانند تمشک و توت فرنگی و … که دانه های ریز زیادی دارند خودداری کنید)
- پوره سیب
- سبزیجات بخار پز شده
گوشت و سایر منابع پروتئینی
- ماهی آب پز
- خورش مرغ یا مرغ کباب شده نرم
- انواع سوپ با تکه های ریز ریز شده گوشت، مرغ یا گوشت های دیگر
- توفو
نان ها، ماکارونی یا برنج
- تمام نان های نرم و غیر شیرین
- وافل
- پنکیک
- مافین (شبیه کیک یزدی)
- اسپاگتی
- غلات پخته شده و تصفیه شده
سایر غذاهی مفیدی که در رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان قرار دارند:
- پودینگ
- ماست
- جو دوسر
- پوره سیب زمینی
- بستنی
- سیب
- پنیر کلبه
- تخم مرغ رنده شده
- و …
دست شما برای تهیه یک رژیم غذایی بعد از عمل ایمپلنت باز است منتهی باید تا میتوانید غذاهای نرم و پوره شده بیشتر مصرف کنید. از خلاقیت خود استفاده کنید و مواد ذکر شده در لیست بالا را با هم میکس کنید تا در دوره ریکاوری به خوبی تغذیه شوید و همیشه پر انرژی باشید. به این نکته هم توجه کنید که لقمه های کوچک بردارید و سعی کنید غذاها را در سمتی از دهان بجوید که ایمپلنت ندارید.( این موضوع برای زود جوش خوردن ایمپلنت خیلی مهم است). در کنار این غذاها، حتماً در حین بهبودی ایمپلنت، آب زیادی بنوشید. هیدراتاسیون و تامین آب بدن باعث تسریع در روند بهبودی و افزایش عملکرد سیستم ایمنی میشود.
موارد ممنوعه در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان : از مصرف این غذاها اجتناب کنید!
مانند هر عمل جراحی که در ناحیه دهان انجام میشود، تا زمان بهبودی کامل دهان و جای زخم ها، باید از خوردن غذاهای سفت و سخت خودداری کنید. نه تنها 1 تا 2 هفته بعد از عمل دهان شما هنوز حساس است، بلکه باید تا پایان روند جوش خوردن ایمپلنت دندان برخی مواد غذایی را نخورید تا نتیجه عمل با شکست مواجه نشود. بعد از اینکه پایه ایمپلنت کاملا جوش خورد و سرجای خودش محکم شد، می توانید برخی از غذاهای ممنوعه را مصرف کنید اما همچنان باید برای مراقبت از ایمپلنت ها برخی از آن ها را نخورید.
بنابراین برای اینکه دوره نقاهت ایمپلنت دندان به خوبی سپری شود از مصرف مواد غذایی ممنوعه زیر تا پایان جوش خوردن پایه حتما اجتناب کنید:
- نوشابه های گازدار وشیرین
- قند
- آب نبات
- گوجه فرنگی
- مرکبات
- چیپس
- کلوچه
- کراکر (تردک)
- فندق و سایر دانه ها
- مواد خوراکی چسبنده یا جویدنی مانند آدامس و میوه های خشک
- غذاهای بسیار گرم یا بسیار سرد
- خوراکی های بسیار تند
- نوشیدنی های الکلی
علاوه بر این، به خاطر پیشگیری از شل شدن لخته های خونی و شروع خونریزی از لثه ها یا اطراف ایمپلنت از نوشیدن مایعات از طریق نی جدا خودداری کنید. در عوض به جای نی از قاشق، لیوان یا فنجان چای خوری برای نوشیدن مایعات استفاده کنید.
نکات پایانی در خصوص تغذیه بعد از ایمپلنت دندان
به عنوان یک نکته بسیار مهم این را به خاطر داشته باشید که همه وعده های غذایی را بعد از عمل جراحی حتما میل کنید. (صبحانه، نهار و شام). در خوردن غذا در این سه وعده هیچگاه سهل انگاری نکنید. زیرا ممکن است دوره نقاهت ایمپلنت دندان شما با مشکلات تغذیه ای همراه شود. هرچند که چند روز اول بعد از عمل جراحی ممکن است کمی ناراحت کننده باشد اما بسیار مهم است که به محدودیت های تغذیه ای توصیه شده توسط جراح توجه کنید و تنها غذاهایی را بخورید که جراح دهان و دندان به شما توصیه کرده است. تمام این موارد باعث میشود که یک دوره ریکاوری و بهبودی عالی را پشت سر بگذارید.