مراقبت های جرمگیری دندان

مراقبت های جرمگیری دندان چیست؟ جرم گیری دندان یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین روش‌های درمانی و زیبایی برای پاکسازی دندان از پلاک و جرم و طبیعی‌شدن رنگ دندان‌ها است. هرچند این روش بدون رعایت مراقبتهای جرمگیری دندان تقریباً هیچ فایده‌ای ندارد. در ادامه مقاله به شرح دستورالعمل این مراقبت‌ها پرداخته می‌شود.

تغذیه بعد از جرمگیری

  • تا چند ساعت هیچ غذا و نوشیدنی مصرف نکنید: توصیه می‌شود که حداقل تا زمانی که آثار بی‌حسی از بین برود، مواد غذایی مصرف نکنید. البته پیشنهاد ما این است که زمان انجام جرمگیری دندان خود را برای عصر یا شب تنظیم کنید که تا چند ساعت بعد از جرمگیری نیازی به خوردن و آشامیدن نداشته باشید.
  • مواد غذایی که نباید بخورید: توصیه می‌شود تا ۴۸ ساعت از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های رنگی به‌خصوص آن‌هایی که رنگ‌های مصنوعی دارند جداً خودداری کنید. باتوجه به حساس‌شدن لثه و دندان‌هایتان، بهتر است تا ۲ روز از غذاهای محرک مثل بادمجان و گوجه یا غذاهای پرادویه دوری کنید. همچنین چون بین دندان و لثه در اثر جرمگیری کمی فاصله ایجاد می‌شود، تازمانی که بافت لثه ترمیم شود، غذاهای سفت و سخت میل نکنید. مصرف چای و قهوه نیز تا حداقل ۴۸ ساعت بعد از جرمگیری منع شده است.
  • مواد غذایی که توصیه می‌شود میل کنید: به هیچ عنوان از نوشیدن آب کافی غافل نشوید. همچنین مواد غذایی مثل شیر، ماست و پنیر در روند بهبود و استحکام دندان‌هایتان بسیار مؤثر خواهند بود. غذاهایی که نیاز به جویدن نداشته یا فشار کمی به دندان‌ها وارد می‌کنند، مثل سوپ، فرنی، اسموتی میوه، پوره سیب زمینی و برنج نرم نیز توصیه می‌شوند.

جرم گیری عمیق لثه چیست؟

در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد به بررسی جرم گیری عمیق لثه و راه‌های جلوگیری از بیماری لثه خواهیم پرداخت.

بهداشت دهان و دندان بعد از جرمگیری

اگر می‌خواهید آثار جرمگیری تا مدت‌های طولانی روی دندان‌های شما باقی بماند و نیازی به تمدید زودهنگام آن نداشته باشید، رعایت نکات زیر بسیار اهمیت دارد:

نخ دندان: به دلیل حساسیت دندان و لثه‌ها، استفاده از نخ دندان تا چند روز توصیه نمی‌شود. بعد از بهبود التهاب لثه، با مشورت پزشک و به صورت صحیح از نخ دندان استفاده کنید.

مسواک: تاچند روز بعد از جرمگیری باید از مسواکی با برس نرم استفاده کنید تا از التهاب لثه جلوگیری شود. همچنین جهت پیشگیری از ایجاد سریع پلاک و جرم بر روی دندانهایتان، شیوه درست مسواک زدن را بیاموزید.

خمیردندان: در روزهای اولیه بعد از جرمگیری باید از خمیردندان مخصوص دندان‌های حساس استفاده کنید. همچنین به صورت مدوام از خمیردندانهای سفیدکننده استفاده نکنید چراکه باعث آسیب به مینای دندان می‌شوند. استفاده بیش از حد از خمیردندان‌های حاوی فلوراید نیز ممنوع است چراکه باعث زرد شدن دندان پس از جرمگیری می‌شوند.

دهان‌شویه: استفاده از دهانشویه باعث می‌شود باکتری‌های مضر داخل دهان از بین رفته و از عفونت لثه‌ها پیشگیری شود. همچنین دهانشویه می‌تواند التهاب لثه‌ها که در پی جرمگیری اتفاق افتاده است را درمان کند.

محلول آب نمک: برای تهیه این محلول به یک لیوان آب ولرم و یک قاشق چایخوری نمک نیاز دارید. استفاده از این محلول کاربردی شبیه به دهانشویه را دارد و از عفونت لثه جلوگیری می‌کند. در این ارتباط حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

چکاپ: نیاز است هر فرد ۲ بار در سال به طور مرتب برای چکاپ به دندانپزشکی مراجعه کند. در این صورت از تجمع پلاک بر روی دندان‌ها و تشکیل جرم زیاد بر دندان و لثه جلوگیری می‌شود. اگر به دنبال چکاپ در یک کلینیک معتبر هستید، ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر روشن طلب با کادری مجرب و متعهد و بهترین ابزارهای روز دنیا در خدمت شما هستیم.

حساسیت دندان بعد از جرمگیری

حساسیت دندان‌ها بعد از جرمگیری تا حدودی طبیعی بوده و ممکن است چند روز به طول انجامد؛ اما گاهی میزان درد و حساسیت دندان و لثه طولانی‌مدت می‌شود.

درد غیرطبیعی دندان ممکن است به دلیل تخریب بخشی از بافت دندان و یا فشار زیاد به دندان و تحریک عصب آن باشد. در صورتی که درد و حساسیت شدیدی احساس کردید، حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.

حساسیت طبیعی دندان بعد از جرمگیری معمولاً با کمی درد و سوزش، تورم لثه‌ها و حساسیت دندان‌ها نسبت به گرما و سرما همراه است. برای کنترل این حساسیت، مواد غذایی با دمای نامتعادل و نوشیدنی‌های اسیدی مثل آب پرتقال را مصرف نکنید. مصرف برخی مسکن‌ها مثل استامینوفن نیز می‌تواند مؤثر باشد. همچنین درصورتی که پزشکتان برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرده است، مصرف آن را تا پایان دوره ادامه دهید.

آیا جرم گیری به دندانها آسیب میزند؟

این سوال رایج بیماران ماست که «آیا جرم گیری به دندانها آسیب میزند؟» و یا «آیا جرم گیری مینای دندان را از بین میبرد؟»

برای رفع حساسیت دندان بعد از جرم گیری این اقدامات را انجام دهید

ممکن است در بیمارانی که دندان‌های حساسی دارند و یا دندان‌های آنها فرم منظمی ندارد و یا افرادی که برای اولین بار دندان‌های خود را جرم گیری می‌کنند، حساسیت دندان سریعاً رفع نشود. در ادامه، به اقداماتی اشاره می‌کنیم که برای رفع حساسیت دندان به بیماران توصیه می‌شود:

  1. از دهانشویه یا ژل حاوی فلوراید استفاده کنید.
    “فلوراید” نوعی ماده معدنی است که فواید زیادی برای تقویت و رفع حساسیت دندان‌ها دارد. استفاده از دهانشویه و ژل حاوی فلوراید، روش مؤثری در رفع حساسیت دندان بعد از جرم گیری است.
  2. مسکن مصرف کنید.
    ایبوپروفن و استامینوفن از جمله داروهایی هستند که حساسیت دندان را بعد از جرم گیری رفع می‌کنند. البته مثل همیشه مصرف هر نوع  دارویی باید تحت نظر دندانپزشک انجام شود.
  3. پرهیز غذایی داشته باشید.
    در صورتی که دندانپزشک برای جرم گیری دندان‌های شما از بی حسی موضعی استفاده کرده است، برای کاهش حساسیت از جویدن مواد غذایی خودداری کنید. همانطور که در بخش‌های قبل گفته شد، دقت به نوع مواد غذایی مصرفی و پرهیز از مصرف غذاهای اسیدی، سرد و گرم، نقش مهمی در رفع حساسیت دندان دارد.
  4. از مسواک نرم و خمیردندان ضد حساسیت استفاده کنید.
    استفاده از مسواک زبر، حساسیت دندان و لثه را افزایش می‌دهد. از این رو، حتماً بعد از جرم گیری از مسواک‌های نرم استفاده کنید. خمیردندان ضد حساسیت هم شامل انواع خمیر دندان‌هایی می‌شود که در ترکیبات آنها، نیترات پتاسیم و فلوراید وجود دارد. البته،  نمی‌توان به طور همیشگی از خمیردندان ضد حساسیت استفاده کرد. اکثر دندانپزشک‌ها توصیه می‌کنند که از خمیردندان ضد حساسیت در یک دوره کوتاه مدت استفاده شود.
  5. درمان‌های خانگی را امتحان کنید.
    در درمان‌های خانگی می‌توانید از ترکیبات طبیعی برای رفع حساسیت دندان استفاده کنید. استفاده از سیر، زردچوبه، چای کیسه‌ای و غیره به صورت موضعی می‌تواند کمک زیادی به رفع حساسیت دندان کند.
  6. به مطب دندانپزشک مراجعه کنید.
    در صورت که علائم حساسیت دندان بعد از گذشت دو هفته رفع نشد، حتماً به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید.

فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان

فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان چیست؟

مراقبت لازم برای بند آوردن خونریزی بعد از جرم گیری دندان

همانطور که می‌دانید، خونریزی بعد از جرم گیری دندان امری کاملاً طبیعی است و نیازی نیست که نگران این مسئله باشید. به صورت کلی، باید انتظار داشته باشید که به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از جرم گیری، خونریزی سبکی را تجربه کنید. معمولاً، در افرادی که به دلیل بیماری، انواع داروهای رقیق کننده خون مصرف می‌کنند، خونریزی بعد از جرم گیری ادامه دار می‌شود. در صورتی که بعد از گذشت ۴۸ ساعت خونریزی شما همچنان ادامه پیدا کند و حتی بر شدت خونریزی هم افزوده شود، باید به فکر بند آوردن خونریزی لثه بعد از جرم گیری باشید. البته، قبل از هر کاری، باید دندانپزشک را در جریان بگذارید.

  1. گاز استریل
    معمولاً، دندانپزشک بعد از انجام جرم گیری دندان‌ها مقداری گاز استریل را به صورت موضعی بر روی لثه شما می‌گذارد تا خونریزی متوقف شود. نکته مهم در مورد استفاده از گاز استریل این است که حتماً آن را روی لثه‌های خود فشار دهید.
  2. کمپرس سرد
    از کمپرس سرد به طور غیرمستقیم بر روی فک خود استفاده کنید. در کنار بند آوردن خونریزی می‌توانید شاهد کاهش تورم و درد هم باشید. توجه داشته باشید که نباید بعد از جرم گیری دندان به مدت زمان طولانی از کمپرس سرد استفاده کنید. نهایت ۱۰ دقیقه پیشنهاد می‌شود.
  3. شوینده دهان
    شوینده آنتی باکتریال دهان می‌تواند با کاهش عفونت از خونریزی جلوگیری کند. شوینده دهان از نوع هیدروژن پراکسید و کلرهگزیدین پیشنهاد می‌شود. در انتخاب شوینده دهان مناسب حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.

مصرف دخانیات بعد از جرمگیری

به‌طور کلی مصرف دخانیات اثر جرمگیری را کوتاه‌مدت می‌کند. ممکن است هر فرد تقریباً سالی ۱ تا ۲ بار نیاز به جرمگیری داشته باشد؛ اما این موضوع برای افراد سیگاری متفاوت است. به همین دلیل است که اکیداً توصیه می‌شود قبل از انجام جرمگیری، اقدام به ترک دخانیات کنید.

تا چند روز بعد از جرمگیری حتما از مصرف سیگار، قلیان و سایر دخانیات خودداری کنید؛ چراکه در این برهه دندان‌ها بسیار حساس بوده و کوتیکول دندان آسیب‌پذیری بالایی دارد.
برخی از آثار مصرف دخانیات بعد از جرمگیری شامل موارد زیر می‌شود:

  • افزایش التهاب لثه
  • عفونت لثه
  • زرد و قهوه‌ای شدن دندان
  • عدم رسیدن اکسیژن کافی به دندانها
  • خونریزی لثه

عواقب عدم رعایت مراقبتهای جرمگیری دندان

در ادامه به برخی از مهم‌ترین عوارض عدم رعایت مراقبتهای جرمگیری دندان می‌پردازیم:

  1. عدم ماندگاری نتایج جرمگیری: با رعایت نکردن مراقبتها، نتایج حاصل از جرمگیری خیلی زود از بین رفته و نیاز به جرمگیری مجدد پیدا می‌کنید.
  2. افزایش حساسیت دندان و لثه: در صورت عدم رعایت مراقبتها، حساسیت دندان و لثه افزایش یافته و مجبور به تحمل احساس درد زیادی می‌شوید.
  3. آسیب به لثه و دندانها: کم‌ترین این آسیب‌ها، بدرنگ شدن دندان و ایجاد عفونت لثه است.

بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان (tooth bleaching) یا سفید کردن دندان یکی از روش های متداول برای سفید و شفاف کردن دندان های زرد، کدر و تیره شده است.

سوالات متداول

چند ساعت بعد از جرمگیری غذا بخوریم؟

برای غذا خوردن باید حداقل تا زمان از بین رفتن آثار بی‌حسی صبر کنید که حدود ۱ تا ۲ ساعت بعد از جرمگیری است.

چند ساعت بعد از جرمگیری دندان می توانیم سیگار بکشیم؟

سیگار کشیدن بعد از جرمگیری دندان توصیه نمی‌شود اما برای استعمال آن باید حداقل تا ۲۴ ساعت بعد از جرمگیری صبر کنید.

چرا بعد از جرمگیری دندان زرد می‌شود؟

زرد شدن دندان در مدت کوتاهی بعد از این اقدام معمولاً به دلیل رعایت نکردن مراقبتهای جرم گیری دندان است. البته ممکن است برخی بیماری‌ها یا شرایط خاص نیز باعث این موضوع شوند.

آیا جرم گیری دندان را سفید می کند؟

جرمگیری دندان را به رنگ طبیعی خودش نزدیک می‌کند.

آیا می‌توان بعد از جرمگیری داروهایی که مربوط به بیماری خاص شخص است را مصرف کرد؟

در این ارتباط باید حتماً با پزشک معالجتان پیش از جرمگیری مشورت کنید تا در مصرف داروهایتان اختلالی به وجود نیاید.

کلام پایانی

مراقبت های جرمگیری دندان چیست؟ جرمگیری دندان یکی از روش های موثر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و جلوگیری از بیماری های لثه و سالم و محکم نگه داشتن آن است. در صورتی که جرمگیری در زمان مناسب صورت نگیرد پلاک های دندانی موجب پوسیدگی دندان ها و عفونت و سست شدن لثه خواهند شد.

با وجود فواید و لزوم انجام جرمگیری باورهای غلطی در بین مردم در مورد این روش درمانی وجود دارد.

اغلب افراد تصور می کنند جرمگیری به دندان و لثه آسیب می زند. به همین دلیل از انجام به موقع آن اجتناب می نمایند. پیشنهاد میکنیم طی دوره های زمانی ثابتی دندان های خود را توسط دندانپزشک متخصص معاینه کرده تا از بروز مشکلات در آینده جلوگیری شود. پیشگیری بهتر از درمان است! اگر شما هم به دنبال کلینیکی معتبر جهت درمان دندان های خود می باشید پیشنهاد ما به شما عزیزان کلینیک دندانپزشکی تخصصی دکتر روشن طلب می باشد.

ویزیت آنلاین و رایگان

امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ

بهتر است بدانید که جرم گیری دندان روشی مطمئن و موثر برای از بین بردن پلاک و جرم دندان و حفظ بهداشت دهان و دندان است. و از روش هایی که در این مقاله درباره آن ها صحبت کرده ایم، راهکار مناسب را دریافت نکرده اید، می توانید به صورت آنلاین از مشاوران کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد راهنمایی بگیرید و در صورت نیاز برای دریافت توصیه های تخصصی تر به کلینیک دکتر روشن طلب مراجعه نمایید.

کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راه‌اندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیام‌رسان واتس‌اپ مهیا کرده است.

کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت می‌گیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.

اگر در مورد جرم گیری دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332134831-6

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X