علائم پوسیدگی دندان زیر روکش چیست؟ آیا روکش دندان باعث پوسیدگی میشود؟ در جواب این سوال بایستی گفت، خیر روکش دندان باعث ایجاد پوسیدگی نمی شود. ولی برخی از بیماران بعد از استفاده از روکش دندان چنین تصور می کنند که دندان دیگر دچار پوسیدگی نمی شود و گاهی اقدام به حفظ بهداشت روکش و دهان نمی کنند. در این گونه موارد امکان ایجاد پوسیدگی در زیر روکش وجود دارد. پیشنهاد می‌کنیم که تا انتها با ما همراه باشید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان را می‌توان یک کلاه برای دندان‌های آسیب‌دیده در نظر گرفت که هدف نهایی استفاده از آن، حفاظت از دندان محسوب می‌شود. روکش دندان از مواد اولیه‌ای همچون فلز، پرسلین و … تهیه می‌شود و در طی چند مرحله روی دندان قرار می‌گیرد.

روکش دندان برای دندان‌های آسیاب (خلفی) و برای درمان پوسیدگی دندان‌های جلویی (قوامی) قابل‌استفاده است. عواملی که معمولاً در انتخاب روکش دندان مناسب تأثیرگذار هستند به شرح ذیل هستند.

  • هزینه
  • طول عمر
  • استحکام
  • زیبایی

شما می‌توانید پس از مشورت با دندان‌پزشک خود و بررسی خصوصیات هر گزینه بهترین انتخاب را نسبت به شرایط خود داشته باشید.

مراحل پوسیدگی دندان و درمان آن

اینکه پوسیدگی چیست و چه آسیبی به دندان وارد می کند همچنین درمان آن. با ما همراه باشید.

آیا ممکن است دندان روکش شده دچار پوسیدگی شود؟

روکش دندان برای حفاظت از ساختار دندان و بازیابی زیبایی ظاهری آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما برداشت ناصحیحی که اکثر افراد نسب به این موضوع دارند باعث شده که پس از قرارگرفتن روکش بر روی دندان، در رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان سهل‌انگاری صورت‌گرفته و با دندان روکش شده همچون یک دندان طبیعی که از ابتدا از سلامت کامل برخوردار بوده رفتار شود.

متأسفانه باید گفت حتی با وجود روکش، احتمال ایجاد پوسیدگی و ایجاد حفره در دندان کاملاً امکان‌پذیر است. در نتیجه رعایت بهداشت دهان و دندان با استفاده منظم از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه پس از استفاده از روکش دندان کاملاً حیاتی محسوب می‌شود. همچنین مراجعه منظم به دندان‌پزشک برای معاینه و بررسی وضعیت روکش دندان نیز نباید نادیده گرفته شود.

روکش دندان بعد از عصب کشی الزامی است؟

در این مقاله میخواهیم درباره نیاز به روکش پس از عصب کشی برایتان بگوییم.

علائم پوسیدگی دندان زیر روکش

متأسفانه، برخی از افراد فکر می‌کنند بعد از نصب روکش دندان، دیگر نیازی نیست از دندان‌های خود مراقبت کنند. این در حالی است که مراقبت از دندان روکش شده به اندازه دندان‌های طبیعی مهم است و نباید از آن غافل شد. اگر بهداشت دهان و دندان خود را جدی نگیرید، دندان شما دچار پوسیدگی شده و ممکن است به تعویض یا ترمیم روکش دندان نیاز پیدا کنید.

تشخیص عفونت و پوسیدگی دندان زیر روکش اغلب یک کار سخت است، به‌خصوص زمانی که میزان پوسیدگی کم باشد. ممکن است برخی علائم پوسیدگی نظیر بوی بد دهان، درد دندان و درد لثه را داشته باشید. بااین‌حال برخی از دندان‌های روکش شده‌ای که دچار پوسیدگی می‌شوند، هیچ علامتی ندارند و تنها با مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی می‌توان متوجه آن‌ها شد.

دندانپزشک معمولاً به کمک عکس‌های رادیوگرافی یا یک معاینه ساده پوسیدگی دندان زیر روکش را تشخیص می‌دهد. پوسیدگی برای دندان‌های روکش شده یک مشکل بسیار جدی است و نباید آن را دست کم گرفت. به‌این‌ترتیب برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و تشخیص به‌موقع آن، مراجعه منظم به دندانپزشکی را فراموش نکنید.

دلایل پوسیدگی دندان روکش شده

با این که استفاده از روکش دندان باعث می‌شود عملکرد و ظاهر دندان شما بازیابی شود، نمی‌توان آن را یک راهکار بی‌نقص در نظر گرفت. پس از قرارگرفتن روکش بر روی دندان، نباید در مراقبت از آن کوتاهی کرد.

زیرا که کماکان در زیر روکش شما دندان، استخوان و لثه زنده وجود داشته و در صورت اهمال در مراقبت سلامت آن‌ها به خطر خواهد افتاد. دندانی که زیر روکش قرار گرفته است کماکان در معرض پوسیدگی و عفونت قرار خواهد داشت.

روکش دندان قابلیت محافظت کامل از دندان را در برابر این خطرات احتمالی ندارد. باکتری‌ها می‌توانند به‌مرور در لبه‌های روکش دندان شما به وجود آمده و در نتیجه پوسیدگی دندان را از این نقاط آغاز کنند.

اما این نکته به معنی حتمی بودن بروز این خطرات برای دندان شما نخواهد بود و شما می‌توانید با درنظرگرفتن چند نکته از بروز آن پیشگیری کنید.

راهکارهای درمان پوسیدگی دندان روکش شده

باید گفت که در صورت بروز پوسیدگی در دندانی که روی آن روکش قرار گرفته است، فرد موردنظر راهکاری جز برداشتن روکش دندان، ازبین‌بردن پوسیدگی به وجود آمده و استفاده از یک روکش جدید نخواهد داشت.

البته قبل از شروع هرگونه راهکار درمانی باید از وجود پوسیدگی دندان روکش شده اطمینان حاصل کرد که این امر در صورت وجود فلز در روکش چالش‌برانگیز خواهد بود.

ازآنجایی‌که برای تأیید وجود پوسیدگی در دندان به تهیه عکس ایکس ری نیاز است، در صورت وجود فلز در روکش، این فلز باعث پنهان ماندن پوسیدگی در عکس ایکس ری خواهد شد و برای شناسایی پوسیدگی، عکس دندان شما باید حتماً از یک زاویه خاص و دقیق تهیه شود.

درصورتی‌که از درستی تشخیص دندان‌پزشک خود اطمینان نداشتید می‌توانید قبل از شروع روند درمانی نظرات دیگر متخصصان را نیز جویا شوید.

پس از تأیید پوسیدگی دندان و در صورت سالم بودن ساختار اصلی دندان و از بین نرفتن آن در اثر پوسیدگی، پس از برداشتن روکش قدیمی و درمان پوسیدگی دندان، روکشی جدیدی بر روی دندان شما قرار خواهد گرفت.

ممکن است بر اثر پوسیدگی شدید ساختار اصلی دندان شما از بین رفته و دندان شما قبل از دریافت روکش جدید، به عصب‌کشی نیاز داشته باشد. در این صورت بعد از برداشتن روکش قدیمی و انجام مراحل  عصب‌کشی دندان، روکش جدیدی بر روی دندان شما قرار خواهد گرفت.

راه‌های جلوگیری از پوسیده شدن دندان زیر روکش

عدم مراجعه منظم برای معاینه وضعیت سلامت دهان و دندان شما توسط دندان‌پزشک می‌تواند منجر به بروز خطرات احتمالی برای دندان شما شود. شما می‌توانید با دو بار مراجعه به دندان‌پزشک در سال شانس وقوع این اتفاقات را به حداقل برسانید.

در صورت نیاز شما می‌توانید از لوازم مخصوصی که برای نظافت دندان‌ها در مطب دندان‌پزشک وجود دارد استفاده کنید. البته موافقت دندان‌پزشک با این موضوع ضرورت خواهد داشت.

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده‌نکردن از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه به‌صورت منظم. (باید اضافه کرد که دقت مضاعف در نظافت لبه روکش دندان می‌تواند احتمال ایجاد پوسیدگی را به شکل قابل‌توجهی کاهش دهد.)

در بعضی از موارد قرارگرفتن ناصحیح روکش بر روی دندان می‌تواند به‌مرور باعث تجمیع باکتری‌ها شده و دندان شما دچار پوسیدگی و عفونت شود.

قبل از انتخاب دندان‌پزشک حتماً از تجربه و مهارت او مطمئن شوید و بدون انجام تحقیقات اقدام به دریافت روکش دندان نکنید.

باید در نظر داشت که روکش دندان در نهایت دچار فرسودگی خواهد شد اما شما می‌توانید با مراقبت صحیح این اتفاق را تا چندین سال به تعویق بیندازید. فرسودگی روکش دندان می‌تواند به ایجاد ترک در روکش، شکستگی و یا تضعیف ساختار روکش منجر شود.

از دلایلی دیگری که می‌تواند منجر به این شود که روکش شما نیاز به تعویض داشته باشد می‌توان به تغییر رنگ روکش و ایجاد تفاوت ظاهری ما بین روکش و دندان‌های اطراف اشاره کرد.

همچنین ممکن است با گذشت چند سال میزان کوچکی از لثه دچار عقب‌نشینی شده و در نتیجه آن لبه روکش دندان شما نمایان شود و دندان شما ظاهری ناخوشایند پیدا کند.

در نظر داشته باشید که اگر به دلایلی همچون استرس و یا … در زمان استراحت یا دیگر زمان‌ها، دندان‌های خود را به یکدیگر فشار داده و یا به هم می‌کشید با مراجعه به دندان‌پزشک از احتمال آسیب به روکش دندان خود جلوگیری کنید.

دندان‌پزشکان برای پیشگیری از آسیب به روکش دندان به افرادی که هنگام خواب دندان‌هاشان را به هم فشار می‌دهند استفاده از نایت گارد یا همان محافظ شبانه دندان را پیشنهاد می‌کنند.

اگر دندان زیر روکش از بین رفته باشد چه باید کرد؟

دندانپزشک باید قبل از نصب روکش، دندان را به‌خوبی معاینه کرده و در صورت وجود پوسیدگی آن را درمان کند. اگر قبل از نصب روکش، محیط دندان به‌خوبی تمیز نشود احتمال بروز پوسیدگی دندان بسیار بالا می‌رود. همچنین در برخی موارد اگر بیمار توصیه‌های بهداشتی را کاملاً رعایت نکند، پوسیدگی دندان زیر روکش ایجاد می‌شود.

درصورتی‌که پس از نصب روکش، علائم پوسیدگی دندان را داشتید باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک با معاینه دندان‌های شما، میزان پوسیدگی را بررسی کرده و باتوجه‌به آن درمان را آغاز می‌کند. امروزه دندانپزشکان تمام تلاش خود را برای حفظ دندان طبیعی بیماران به‌کار می‌برند و کمتر از روش‌های تهاجمی مثل کشیدن دندان استفاده می‌کنند.

اما اگر دندان زیر روکش به طور کامل از دست رفته باشد و شانسی برای حفظ آن نباشد دندانپزشک راه‌های جایگزین مثل ایمپلنت دندان یا استفاده از بریج‌های دندانی را بر اساس سابقه پزشکی و میزان بودجه اختصاصی هر روش را با شما درمیان خواهد گذاشت.

درمان دندان عفونت کرده زیر روکش

وقتی دندان زیر روکش دچار عفونت شده باشد باتوجه‌به محل ایجاد آبسه، میزان گسترش عفونت و همچنین واکنش سیستم ایمنی به آن نوع درمان متفاوت است. به‌طورکلی درمان دندان عفونت کرده زیر روکش شامل موارد زیر است:

درمان ریشه

اگر آبسه در اعماق دندان ایجاد شده باشد، باید از درمان ریشه دندان برای کنترل عفونت استفاده کرد. در این روش درمانی دندان سوراخ شده و سپس عفونت‌ها و عوامل میکروبی از آن خارج می‌شوند. در نهایت ممکن است دندانپزشک از مواد پرکننده دائمی دندان ترمیم می‌کند تا از بروز عفونت مجدد جلوگیری کند.

آپیکواکتومی

وقتی درمان ریشه برای عفونت دندان روکش شده کارساز نباشد، از این روش درمانی استفاده می‌شود. در آپیکواکتومی ابتدا لثه‌ها باز شده و سپس ریشه دندان و تمام بافت‌های آلوده حذف می‌‌شوند.

تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها

همچنین ممکن است برای درمان و کنترل عفونت دندانپزشک مصرف یک دوره آنتی‌بیوتیک را توصیه کند. به‌خاطر داشته باشید که دوره درمان آنتی‌بیوتیکی خود را باید کامل کنید و نباید با ازبین‌رفتن علائم، مصرف داروهای خود را قطع کنید.

تخلیه چرک

در برخی موارد مثل آبسه پارافرینگل در پشت دهان، چرک مستقیماً تخلیه شود.

تعویض روکش

گاهی ممکن است دندانپزشک برای درمان عفونت دندان روکش شده، اقدام به تعویض روکش دندان کند.

کشیدن دندان

در موارد بسیار شدید عفونت و گسترش پوسیدگی به کل دندان، دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان شود.

درمان ریشه یا کشیدن دندان؟ کدام بهتر است؟

اگر دندانی دارید که آسیب دیده یا عفونت کرده، دو تا گزینه برای حل این ماجرا دارید.

سخن پایانی

در نهایت این نکته را یادآور می‌شویم که شما می‌توانید با رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان، عمر مفید روکش دندان خود را به طور قابل‌توجهی افزایش دهید و از ایجاد هرگونه پوسیدگی و عفونی شدن ریشه دندان خود پیشگیری کنید. مسواک کردن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن حداقل یک بار در روز برای حفظ بهداشت دهان و دندان ضروری است. معاینه شش ماه یکبار دندان ها باعث می شود که هر گونه مشکل به موقع تشخیص داده شود و درمان راحت تر و با هزینه کمتر انجام شود.

اگر در مورد روکش دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره روکش دندان برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332123208-9

1 دیدگاه در ”علائم پوسیدگی دندان زیر روکش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X