شرایط لازم برای ایمپلنت دندان چیست؟ اگر به دنبال پیدا کردن جایگزین دندان از دست رفته خود هستید و یا میخواهید دندان پوسیده خودتان را کشیده و جای آن را پر کنید کاشت ایمپلنت احتمالاً بهترین گزینه درمانی برای شما و پیش روی ست.
کاشت دندان مصنوعی با ایمپلنت ایمن و مستحکم است و به شما این حس را میدهد که دندان واقعی دارید و انگار نه انگار دندان خود را از دست داده یا کشیده اید. به همین دلیل است که بسیاری از افراد در میان انواع روش جایگزین دندان معمولا اقدام به کاشت ایمپلت میکنند. بیشتر افراد کاندیدای خوبی برای کاشت دندان بوده یا به عبارتی شرایط ایمپلنت دندان را دارند. اما به طور خاص برای انجام این عمل دست کم باید 3 شرط زیر را داشته باشید تا بتوانید ایمپلنت بکارید.
3 تا از شرایط ایمپلنت دندان
1. سالم بودن لثه ها
لثه ها بعد از استخوان فک و رباط های نگهدارنده ریشه دندان، بزرگترین حامی دندان ها هستند. لثه کمک میکند ریشه دندان در معرض دید قرار نگیرد و مانع از ورود عفونت و باکتری های به ریشه دندان و استخوان فک میشود. برای اینکه بتوانید کاشت موفقی داشته باشید و تا سالیان سال از ایمپلنت کاشته شده استفاده کنید لازم است که لثه هایتان از سلامتی بالایی برخوردا باشند تا ایمپلنت را پشتیبانی و حمایت کنند.
اگر لثه ها سالم نباشند خیلی زود با شکست ایمپلنت مواجه میشوید و همه هزینه های شما هیچ میشود. بزرگترین خطر برای سلامتی ایمپلنت دندان میتواند بیماری لثه مخصوصا بیماری پریودنتیت باشد. اگر دندان ندارید و همزمان با این مشکلات روبرو هستید نمیتوانید ایمپلنت بکارید. باید ابتدا سلامت لثه ها را تضمین کنید آنگاه اقدام به کاشت کنید. این موضوع مخصوصا در خصوص کسانی که تمام دندان های خود را از دست داده و میخواهند ایمپلنت کامل انجام دهند بسیار حیاتی است.
2. کافی بودن بافت استخوانی یا بالا بودن تراکم استخوان فک
ایمپلنت ها همانطور که گفتیم اجزای مختلفی دارند. مهمترین بخش یک واحد ایمپلنت پایه یا فیکسچر آن است که باید توسط جراح دهان و دندان یا متخصص ایمپلنت داخل استخوان فک فیکس شود. برای اینکه پایه ایمپلنت بتواند به بهترین شکل ممکن داخل فک جوش بخورد لازم است که بافت استخوانی زیاد باشد و تا بتواند اطراف پایه را گرفته و به آن جوش بخورد.
اگر تراکم بافت استخوانی فک خیلی کم باشد یا اینکه بافت آن نرم باشد (پوکی استخوان) پایه ایمپلنت نمیتواند توسط استخوان پشتبانی شود و احتمالا شکست عمل به شدت بالا میرود. اگر استخوان بافت کافی نداشته باشد و تحت ایمپلنت قرار بگیرید ایمپلنت جابجا شده و به استخوان فک آسب وارد میشود. برای همین بسیار مهم است که به جهت بررسی شرایط ایمپلنت یا مشخص شدن اینکه آیا شما کاندید ایمپلنت هستید یا خیر حتما به یک متخصص یا کلینیک خوب مراجعه کنید. در چنین کلینیک هایی اگر تشخیص داده شود که شما به جهت پایین بودن تراکم بافت استخوانی شرایط ایمپلنت دندان را ندارید باید تحت عمل پیوند استخوان قرار بگیرید.
3. تعهد به نگهداری و مراقبت از ایمپلنت دندان
پس از نصب یا کاشت ایمپلنت دندان، باید هر طور شده از دندان کاشته شده خودتان مراقبت و محافظت کنید؛ این کار شامل مسواک زدن و استفاده روزانه از نخ دندان و همچنین مراجعه منظم به کلینیک تخصصی دندانپزشکی می شود. اگر فکر میکنید در کنار این شرایط میتوانید به تمام دستورالعمل های توصیه شده توسط متخصصتان عمل کرده و به بهترین شکل از ایمپلنت مراقبت کنید میتوانید عمل را انجام دهید. اما اگر به خودتان اطمینان ندارید که در سالم نگاه داشتن یا حفظ ایمپلنت کوشا باشید احتمالا حتی متخصصتان برای شما این عمل را انجام ندهد. بنابراین از مهمترین شرایط کاشت ایمپلنت دندان تعهد به نگهداری و مراقبت صحیح از آن است.
برای پاسخ این سوال در ادامه با ما همراه باشید.
چه کسانی شرایط کاشت ایمپلنت را ندارند؟
برخی از افراد هستند که شرایط ایمپلنت را ندارند و کاندید ایمپلنت گذاری دندان نیست. آن ها باید به سایر روش های ایگزین دندان مانند پل (بریج دندانی) یا پروتز رو بیاورند. ادامه مقاله را بخوانید تا بدانید چه کسانی شرایط کاشت ایمپلنت دندان را ندارند.
1. افرادی که هنوز به طور کامل رشد نکرده اند
کاشت ایمپلنت محدودیت هایی دارد و هر شخصی در هر سن و سالی کاندید مناسب ایمپلنت دندان نیست. یکی از بدترین کاندیداها برای این عمل سن پایین است. یعنی زمانی که استخوان فک هنوز در حال رشد است و بزرگ میشود. در این شرایط هیچگاه بیمار در شرایط ایمپلنت دندان نیست و نباید این عمل را انجام دهد. هر زمان که استخوان از رشد باز ایستاد میتوان این عمل را در نظر گرفت.
2. زنان باردار
اگرچه جراحی ایمپلنت دندان ایمن است، اما توصیه می شود تا بعد از بارداری خود اقدام به اینکار نکنید. از آنجا که طی مراحل ایمپلنت دندان نیاز است چندین بار تحت اشعه ایکس قرار بگیرید قطعا انجام چنین کاری نه به نفع شما است و نه جنین داخل شکم شما. زیرا علاوه بر اشعه باید دارو هم مصرف کنید که این اصلا یعنی نهایت خطر و عوارض. بنابراین حتما صبر کنید تا دوره بارداری و شیردهی شما به اتمام برسد آنگاه جهت بررسی شرایط ایمپلنت دندان به متخصص مراجعه کنید.
3. افرادی که زیاد سیگار می کشند و الکل مینوشند
استعمال دخانیات، شانس موفقیت ایمپلنت را کاهش می دهد، زیرا بهبودی و دوره نقاهت کاشت را به خطر می اندازد. نوشیدن بیش از حد الکل نیز برای سلامتی دهان و دندان شما مناسب نیست. زیرا به طور مشابه، اینکار نیز باعث شکست ایمپلنت میشود. برای اینکه بتوانید کاندید ایمپلنت دندان باشید باید پیش از انجام عمل آن را ترک کنید و بعد از عمل نیز سگار نکشید و مصرف الکل خود را مدیریت کنید.
آیا عمل کاشت ایمپلنت برای سیگاری ها امکان پذیر و موفقیت آمیز است؟
4. ابتلاء به برخی بیماری های خاص
مبتلایان به بیماریهای مزمن زیر نیز نمی توانند شرایط ایمپلنت دندان را داشته باشند مگر زیر نظر یک متخصص خوب و پیروی از دستورالعمل های خاص و ویژه:
- دیابت کنترل نشده. دیابت کنترل نشده خطر عدم موفقیت درمان ایمپلنت را افزایش میدهد. علت آن افزایش احتمال عفونت لثه است.
- بیماری های بافت همبند
- هموفیلی
- ضعف شدید سیستم ایمنی
- افرادی که برخی داروها از جمله داروهای استروئیدی یا داروهایی سرکوب کننده ایمنی مصرف میکنند
برای اطلاعات بیشتر در مورد این روش و آنچه که باید انتظار داشته باشید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
چه مدت بعد از کشیدن دندان می توان ایمپلنت انجام داد؟
به طور کلی سه مرحله زمانی برای کاشت ایمپلنت بعد از کشیدن دندان وجود دارد:
کاشت ایمپلنت فوری
در صورتی که پس از کشیدن دندان شرایط مناسب مانند سلامت استخوان فک و عدم وجود عفونت در بافت های اطراف وجود داشته باشد؛ می توان کاشت ایمپلنت یک روزه را همزمان با کشیدن دندان انجام داد. طبق تحقیقات انجام شده، روش کاشت ایمپلنت فوری کاملا موفقیت آمیز بوده و دوام و طول عمر مفید ایمپلنت نیز در صورتی که بیمار به خوبی از آن مراقبت کند دقیقا مانند ایمپلنت های معمولی است.
کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت
در صورتی که استخوان فک اطراف دندان کشیده شده از سلامت کافی برخوردار نباشد معمولاً جراح ترجیح می دهد تا بافت لثه و استخوان کمی بهبود یابد سپس پس از دو تا سه ماه اقدام به کاشت ایمپلنت کند. در این شرایط ایمپلنت می تواند بهتر با استخوان فک جوش بخورد. کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت برای دندان هایی که ریشه های پهنی دارند مناسب است. در هر صورت اگر جراح تشخیص دهد که کاشت ایمپلنت فوری برای بیمار خطراتی به دنبال دارد؛ جراحی ایمپلنت دندان را چند ماه به تاخیر می اندازد.
کاشت ایمپلنت در بلند مدت
در صورتی که پس از کشیدن دندان جراح تشخیص دهد که استخوان فک یا بافت لثه دچار تحلیل شده اند یا عفونت در بافت های اطراف وجود دارد؛ ابتدا ناحیه ای که دندان کشیده شده را به طور کامل پاکسازی کرده و سپس عمل جراحی پیوند لثه و پیوند استخوان را انجام می دهد تا بافت ها بتوانند مجدداً توانایی کافی برای حمایت کردن از پایه ایمپلنت را به دست بیاورند. حدود ۵ تا ۶ ماه دوره ریکاوری در نظر گرفته می شود و سپس کاشت ایمپلنت انجام می گیرد.
دلیلی ندارد که دندانپزشک برای کاشت ایمپلنت عجله کند. جراح با بررسی ناحیه پیوند شده بهترین زمان کاشت ایمپلنت را تعیین خواهد کرد تا شرایط کاشت ایمپلنت با درصد موفقیت بالا ایجاد شود. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و ابداع روش هایی مانند پیوند استخوان فک یا پیوند لثه هیچ زمانی برای ایمپلنت کردن دیر نیست؛ فقط ممکن است زمان آن به تعویق بیفتد چون باید برای آماده سازی بافت استخوان و لثه عمل های جراحی جانبی مانند پیوند استخوان، پیوند لثه، لیفت سینوس و… انجام گیرد.
“آیا کاشت ایمپلنت دندان دردناک است؟”
کلام آخر
شرایطی که میتواند موفقیت دراز مدت ایمپلنت دائمی دندان را تعیین کند، سلامت دهان و دندان بیمار، تعداد دندانهای از دست رفته، یکپارچگی استخوان فک و سلامت عمومی فرد است.
قبل از شروع درمان، ابتدا به بررسی شرایط بیمار پرداخته به این صورت که با انجام معاینه و رادیوگرافیهاى خاص از مناسب بودن شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت دندان اطمینان حاصل می شود. سپس سلامت عمومی بیمار را بررسی کرده تا مطمئن شد که هیچ چیز مانعی برای درمان ایمپلنت وجود ندارد.
همه این موارد توسط دندانپزشکان انجام می پذیرد. پس از آن طرح درمان اختصاصی که مناسب شرایط فرد باشد انتخاب شده و نوع سیستم مناسب برای ایمپلنت برای بیمار در نظر گرفته می شود. این برنامه درمانی کمک می کند تا مزایا و مضرات درمان را بفهمیم.
در برخی موارد، ممکن است به درمان های اضافی مانند پیوند استخوان نیاز باشد. در اینصورت نیاز به پیوند استخوان خواهد بود که به استخوان فک اضافه می شود تا دوباره عرض و ارتفاع استخوانى لازم برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد گردد.
عالی هستین … آفرین
سلام شما لطف دارید. ممنون