دلایل ترس از دندانپزشکی چیست؟ راهکار غلبه بر آن چه می باشد؟ ترس از دندانپزشکی یکی از شایع ترین عوامل اجتناب از درمان در بین افراد است، این ترس به حدی شایع است که میتوان گفت 80 درصد از مردم از سطحی از اضطراب دندانپزشکی رنج میبرند. در این بین حدود 36 درصد از مردم از مراجعه به دندانپزشکی می ترسند و 12 درصد ترس شدید دارند. حدود 3 درصد از بزرگسالان در کشورهای صنعتی به دنتوفوبیا مبتلا هستند و همواره از مراجعه به دندانپزشک اجتناب میکنند. برخی از مطالعات نشان می دهد که نزدیک به 3 درصد از مردان و تقریبا 5 درصد از زنان به دنتوفوبیا مبتلا هستند و ترس از دندانپزشک در زنان بیشتر از مردان است.در این مطلب به بررسی ترس از دندان پزشکی، انواع ترس از دندان پزشکی( دنتوفوبیا) و راهکار های کنترل آن میپردازیم.
دنتوفوبیا (ترس از دندانپزشکی) چیست؟
افراد مبتلا به این عارضه ازمراجعه به کلینک دندانپزشکی و دندانپزشک می ترسند. فرد مبتلا به دنتوفوبیا ممکن است حتی از فکر مراجعه به دندانپزشک دچار اضطراب شدید شود.توجه داشته باشید ترس از شدید از دندانپزشکی (دنتوفوبیا) با ترس از دندان پزشکی متفاوت است، چراکه افراد مبتلا به دنتوفوبیا حتی با وجود درد شدید دندان و یا از دست دادن دندان های خود به دندان پزشکی مراجعه نخواهند کرد، در حالی که ممکن است اکثر مردم هنگام مراجعه به دندان پزشک احساس اضطراب خفیفی را تجربه کنند.
دلایل ترس از دندان پزشکی (دنتوفوبیا):
ترس از درمان دندان پزشکی مخصوصا ترس از کشیدن دندان و ترس از عصب کشی میتواند دلایل و منشا های گوناگونی داشته باشد؛ فرد مبتلا میتواند به عوامل مختلفی واکنش نشان دهد اعم از:
ترس از تزریق آمپول بیحسی
این عارضه یکی از شایع ترین عوامل اضطراب در هر درمانی محسوب میشود؛ این افراد به (تریپانوفوبیا) ترس از سوزن و تزریق آمپول مبتلا هستند.
ترس از داروی بیهوشی
برخی از مردم از تزریق آمپول بی حسی نمیترسند و ترس از درد (آلگوفوبیا) باعث تشویش و نگرانی آنها میگردد، چرا که نگران عدم بی حسی دهان و دندان و احساس درد طی درمان هستند، از طرفی از عوارض جانبی داروی بی حسی مانند بی حسی موقت لب های خود می ترسند.
ترس از احساس درد
افرادی که به شدت به احساس درد حساس هستند و به عبارتی آستانه درد پایینی داردند، با توجه به حساسیت درمان های دندانپزشکی از احساس درد هنگام درمان و یا بعد از درمان میترسند.
راهکار کاهش ترس از آمپول و بی حسی دندانپزشکی:
تزریق بدودن درد با دستگاه genoss ict injection se
در زمان تزریق بی حسی بیماران دردی را احساس می کنند. درد به دلیل اتفاق می افتد
- به دلیل وارد شدن سوزن
- اکثرا به دلیل فشار وارد شده در اثر ماده های بی حس کننده به بافت ها
دستگاه ict سه سرعت متفاوت جهت تزریق دارد. سرعت کم ، متوسط و سریع.
این دستگاه قابل اتوکلاو شدن است.
تزریق داروی بی حسی دندان ممکن است کمی دردناک باشد اما درد تزریقی بسیار مرتبط با مهارت پزشک معالج به شماست اگر پزشک شما بتواند نقطه مناسبی برای تزریق را انتخاب نماید درد حاصل از تزریق میتواند بسیار کم باشد.
ترس از تزریق داروی بی حسی دندان
ترس از احساس تهوع
افرادی که به سندرم گگ (احساس تهوع هنگام درمان دندان پزشکی) مبتلا هستند، توانایی تحمل اجسام و ابزار دندان پزشکی در دهان خود را ندارد و یا از جمع شدن آب در گلوی خود دچار حالت تهوع میشود. واین موضوع ممکن است علاوه بر اضطراب شدید قبل از درمان، درمان دندان پزشکی را دشوار و حتی غیر ممکن می کند. علاوه بر این ترس از استفراغ (امتوفوبیا) نیز از عوامل دیگر تشدید این عارضه خواهد بود.
ترس از خفگی
با توجه به این که هنگام درمان های دندان پزشکی نیاز به باز بودن دهان است؛ افرادی که دچار ترس از خفگی و عدم توانایی در نفس کشیده حین درمان هستند به شدت تحت فشار و استرس قرار خواهند گرفت.
کنترل سندرم گگ با لیزر دندان پزشکی
اگر شما به نزدیک شدن هر جسم و مادهای به محدوده دهانتان حساس هستید و دچار تهوع میشوید اول از همه مشکلتان را به دندانپزشک اعلام کنید .در خصوص احساس خفگی نیز پیشنهاد میشود حین درمان دندانپزشکی از بینی نفس بکشیده و اصلا به حس تهوع و خفگی فکر نکنید.
در مراحل کاشت ایمپلنت های دندانی و زیبایی، قابل درک است که همه بیماران برای انجام جراحی دندان راحت نیستند و گاهی ترس مانع از مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی می شود
ترس از خون
یک دیگر از عوامل شایع احساس ترس نگرانی از خونریزی و ترس از خون (هموفوبیا). آنها ممکن است از احتمال یا خونریزی جزئی که می تواند در طی یک درمان دندانپزشکی رخ دهد، ترس یا وحشت داشته باشند.
ترس دندانپزشک
برخی از افراد به دلایل مختلف و یا تجربیات گذشته از شخص دندان پزشک میترسند و دچار (یاتروفوبیا) ترس از پزشکان هستند. که هر درمانی را برای آنها دشوار میکند. در برخی از موارد ترس از لمس شدن (هافوفوبیا) نیز موجب این عارضه میگردد.
ترس از محیط دندان پزشکی
ممکن است صدای ایجاد شده توسط مته ها و ابزارهای دندانیپزشکی و یا استشمام بوی خاصی (بوی مواد ضد عفونی کننده و ..) موجب مظطرب شدن و نگرانی در افراد گردد.
احساس درماندگی
تجربه دراز کشیدن روی صندلی و باز نگه داشتن دهان برای مدت طولانی و عدم کنترل و اشراف روی شرایط باعث تشویش فرد میشود.چون در حالتی قرار گرفته اند که نمیتوانند ببینید چه اتفاقی در حال افتادن است و کنترلی روی آن ندارند.
راهکارکاهش ترس از دندان پزشکی:
مراجعه جهت یک جلسه ویزیت پیش از درمان و آشنایی با محیط کلینیک دندان پزشکی، آشنایی با دندان پزشک و کادر و صحبت و یا مطالعه در خصوص مراحل درمانی، نحوه درمان، مدت زمان حدودی و کاربرد هر وسیله میتواند در این خصوص موثر باشد وقتی کاربرد و تعریف هر وسیله را بدانید از دیدن آن احساس وحشت نخواهید کرد.علاوه بر این گوش دادن به موسیقی مورد علاقه و استفاده از عطر یا خوشبو کننده هنگام درمان میتواند اثرات اضطراب ناشی از بو و صدای دندان پزشکی را از بین ببرد.
شرمندگی از وضعیت دندانها
یکی از دلایل مردم برای عدم مراجعه به دندانپزشک شرمندگی و خجالت از وضعیت دندانهاشان است. آنها نگران ظاهر دندانهایشان یا بوی نفسشان هستند و خجالت می کشند کسی از وضعیت وخیم دندانهاشان مطلع شود؛ حتی یک دندانپزشک!
راهکار
توجه داشته باشید دندان پزشکان بنا بر موقعیت شغلی خود، دندانهایی با شرایط بسیاربد را مشاهده و درمان کرده است و حتم بدانید هر چه مراجعه به دندانپزشک را به تاخیر بندازید وضعیت دندانتان بدتر میشود؛ مثلا یک پوسیدگی ساده تبدیل به درمان ریشه میشود.
در این مقاله، ما به بررسی علت، علائم، درمان و پیشگیری از آبسه دندان میپردازیم.
خاطره بد از دندانپزشکی
تجربیات منفی گذشته یکی از دلایل بدبینی به اتفاقات است؛ افرادی که در سنین مختلف مخصوصا در کودکی و نوجوانی تجربه بدی از مراجعه به دندان پزشکی دارند به کرات دچار دنتوفوبیا(ترس از دندانپزشکی) میشوند. تجارب آسیب زا ممکن است شامل ترس از رفتن به دندانپزشک در کودکی، انجام اقدامات دندانپزشکی بدون رضایت که باعث درد یا عوارض شود.
سابقه تروماتیک
سابقه سوء استفاده از کودکان و کودک آزاری نیز می تواند به دنتوفوبیا منجر شود.
راهکار
در صورت آسیب های روانی گسترده مخصوصا در خصوص دوران کودکی بهتر است با روانشناس و مشاور صحبت نمایید.
توجه داشته باشید که افراد ممکن است برخی یا تمامی این اختلالات را تجربه نماییند و البته میزان اضطراب و استرس در افراد مختلف متفاوت است. و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
اگر می خواهید که بیشتر با این مشکل لثه آشنا شوید، با ما در این مطلب همراه باشید.
علائم دنتوفوبیا (ترس از دندانپزشکی) چیست؟
علائم دنتوفوبیا می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. آنها عبارتند از:
- سرگیجه وسردرد
- لرز
- تعریق بیش از حد (هیپرهیدروزیس)
- تپش قلب
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- ناراحتی معده یا سوء هاضمه
- گریه و ترس شدید
- بی خوابی قبل از مراجعه به دندان پزشک
ترس از دندان پزشکی (دنتوفوبیا) در کودکان
یکی از اصلی ترین سوال والدین در خصوص مراجعه اطفال به دندان پزشکی این است که چگونه می توانم بفهمم که فرزندم به دنتوفوبیا مبتلاست؟ در جواب باید بیان گردد که اگر فرزند شما خیلی کوچک است، ممکن است برای او دشوار باشد که به صورت شفاهی نگرانی و ترس خود را بیان کند. به همین دلیل باید به عنوان والد تمامی فاکتورا های لازم برای درمان آرام و بدون اضطراب را فراهم نمایید، چرا که تجربه درمانی بد ممکن است موجب احساس نگرانی از درمان دندان پزشکی در تمامی طول عمر گردد. به همین دلیل مراجعه با مراکز معتبر و متخصص اطفال یا دندان پزشکی با حوصله و با تجربه در درمان اطفال بسیار حائز اهمیت است.
آیا دنتوفوبیا واقعی است؟
بله، دنتوفوبیا یک اختلال است که در علم روانشناسی به رسمیت شناخته شده است؛هر اختلال و فوبیایی که بر زندگی شما تأثیر بگذارند واقعی هستند. برخی از افراد به اشتباه گمان میکنند که افرادی که دچار ترس شدید از دندانپزشکی هستند به خود تلقین کرده و یا به نمایش برخی عوارض احتمالی را بروز میدهند. در حالی که این افراد به صورت ناخودگاه دچار اضطراب شده و باید جهت درمان اقدامات لازم را انجام دهند.
سخن آخر
رسیدگی به سلامت دندان یکی از جنبه های مهم و اساسی سلامت عمومی بدن است که در صورت عدم انجام درمان های دندانپزشکی ممکن است به انواع بیماری های دهانی دچار شوید. اگر از مراجعه به دندانپزشکی میترسید ممکن است انجام تکنیک های عمومی برای کنترل ترس از دندانپزشکی در شما کافی نباشد اما میتوان با به کار گیری راهکارهای پیشرفته درمانی بر این ترس غلبه کرد. مهم است دندانپزشک را از مسئله فوبیای دندانپزشکی خود آگاه کنید تا با شما همکاری کند. اجازه ندهید ترس از دندانپزشکی، شما را از لذت داشتن یک لبخند زیبا و دندان های سالم و به دنبال آن سلامت عمومی بدن محروم کند.
1 دیدگاه در ”دلایل ترس از دندانپزشکی“