درمان دندان لب پرشده یا شکسته شده

درمان دندان لب پرشده یا شکسته شده چیست؟ زمین خوردن ، ضربه به دهان ، گاز زدن چیز سخت و محکم می تواند باعث شکستگی یا لب پر شدن دندان شود . پوسیده شدن دندان نیز احتمال لب پر شدن و آسیب دیدن آن را افزایش می دهد .

لب پر شدن برخلاف شکستگی یا ترک خوردن دندان یکی از آسیب های غیر اورژانسی دندانپزشکی است که در صورت رخ دادن آن نیازی به مراجعه فوری به دندانپزشک نیست تنها باید مراقب باشید پیش از ترمیم شدت آسیب بیشتر نشود.

دندان لب پر شده به ندرت باعث درد و ناراحتی می شود. به همین دلیل اغلب بیماران برای مداوا اقدام خاصی انجام نمی دهند. در این موارد باید گفت که عدم وجود درد نباید مانع از مراجعه شما برای معاینه و اتخاذ تصمیم تخصصی در مورد نیاز به درمان شود.

مهم ترین مشکلی که ممکن است دندان لب پرشده با آن مواجه شود وجود بافت های میکروسکوپی در ساختار دندان است که با مسواک نمی توان آن ها را تمیز کرد . هرگونه تجمع باکتری می تواند سلامت دندان را تهدید کند و در صورتی که فرد اصلا به دندانپزشک مراجعه نکند ممکن است شدت آسیب بیشتر شده و دندان دچار حفره یا عفونت گردد.

مراقبت از دندان شکسته یا لب پرشده

  • اگر احساس درد دارید از استامینوفن یا مسکن های دیگر استفاده کنید و دهان خود را با آب و نمک شست و شو دهید .
  • اگر شکستگی دندان منجر به ایجاد لبه تیز در آن شده است به کمک پارافین وکس یا آدامس بدون شکر آن را بپوشانید تا دندان شما و ناحیه داخل لب و گونه ها را با آسیب مواجه نکند.
  • از غذاهای نرم استفاده کنید و از گاز زدن غذا با دندان شکسته خودداری کنید .
  • اگر شکستگی دندان باعث ورم کردن صورت شده است از کمپرس یخ استفاده کنید
  • هرگز از مسکن های موضعی برای لثه خود استفاده نکنید. چون این مسکن ها بافت لثه را می سوزانند.

پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟

در ادامه این مطلب قصد داریم تا با تکیه بر جدیدترین اطلاعات پزشکی به مقایسه پرکردن دندان با کامپوزیت و آمالگام پرداخته

درمان دندان لب پرشده

گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد برای صاف کردن اطراف لب پریدگی دندان ، ناحیه آسیب دیده کمی تراشیده شود یا با کامپوزیت دندان ترمیم شود . اگر شدت لب پریدگی دندان جزئی باشد می توان برای اصلاح طرح لبخند فرد از مواد پرکننده استفاده کرد. توصیه می شود که در مواردی که بافت داخلی دندان صدمه ندیده است و دندان بیمار از جای خود تکان نخورده است، از سایر درمان های تهاجمی مانند استفاده از روکش اجتناب شود.

اگر شدت لب پریدگی زیاد باشد و بافت داخلی دندان آسیب دیده باشد یا چند دندان در کنار هم آسیب دیده اند دندانپزشک می تواند دندان شما را کمی صیقل دهد و از روکش روی آن استفاده کند . درمان با روکش معمولا برگشت ناپذیر است.

اگر دندان لب پر شده در محدوده لبخند فرد قرار دارد برای درمان آن می توان از تاج استفاده کرد . در این شرایط برای بازگرداندن زیبایی لبخند فرد و طبیعی بودن آن کل ساختار دندان با تاج پوشانده می شود .

اگر بخش کوچکی از مینای دندان شما آسیب دیده باشد دندانپزشک می تواند با پروتز دندانی مشکل را برطرف کند .اگر ترمیم مربوط به یکی از دندان های جلو باشد که در هنگام خندیدن نمایان می شود دندانپزشک برای ترمیم باید از باندینگ استفاده کند.

باندینگ

باندینگ یک روش ترمیم ساده است که برای انجام آن نیازی به بی حس کردن دندان ندارید . برای باند کردن دندان ، دندانپزشک ابتدا سطح روی دندان را به کمک یک مایع یا ژل سخت می کند ، سپس ماده مربوط به باندینگ را روی دندان قرار می دهد . دندانپزشک مربوطه سپس از مواد چسبنده خاصی استفاده می کند که همراه با رزین هم رنگ دندان ها به سطح مربوطه می چسبد .

پس از حالت دادن به ماده مربوطه در این پروسه برای رسیده به ظاهر یک دندان طبیعی ، دندانپزشک از نور لیزر مخصوص برای سخت کردن مواد استفاده می کند.

علایم دندان شکسته شده

علائم شکستگی دندان کاملاً واضح است: درد، لبه تیز دندان شما که قبلا تیز نبوده است، شکاف و شکستگی قابل روئیت روی دندان های شما.

اما شکستگی دندان لزوما قابل مشاهده نیست. گاهی اوقات افراد حتی متوجه دندان شکسته شده خود نمی شوند. برخی از انواع ترک ها بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. اما اگر فردی علائم زیر را داشته باشد، بایستی جهت معالجه دندان خود به دندانپزشک مراجعه کند:

– احساس درد در هنگام غذا خوردن، به خصوص هنگام جویدن یا گاز گرفتن
– لثه های متورم در اطراف دندان ترک خورده
– دندان هایی که به طور ناگهانی به شیرینی حساس شده اند
– دندان هایی که به طور ناگهانی نسبت به غذاهای گرم یا سرد حساس می شوند
– دردی که در یک لحظه وجود دارد و در لحظه دیگری از بین می رود
– عدم احساس راحتی در اطراف دندان ها و لثه ها که تشخیص دادن آن سخت است

انواع سایش دندان و درمان آن

در این مقاله درباره ساییدگی دندان یا سایش دندان که از مشکلات شایع مراجعان دندانپزشکی است مطالبی خواهید خواند.

درمان دندان شکسته یا ترک خورده

همان طور که گفته شد اگر شدت آسیب دیدن دندان زیاد و در حد شکستگی یا ترک خوردن باشد باید فورا به دندانپزشک مراجعه کرد زیرا در موارد شکستگی یا ترک خوردن دندان احتمال آسیب دیدن داخل دندان نیز وجود دارد . در ترک خوردگی ها و شکستگی های شدید دندان احتمال از دست دادن دندان نیز وجود دارد.

دندانپزشک برای بررسی و تشخیص وضعیت دندان شکسته به عکس اشعه X نیاز دارد. اگر عصب دندان (پالپ دندان) آسیب دیده باشد، ممکن است نیاز به انجام روت کانال باشد. اگر پالپ دندان آسیب ندیده باشد و فقط تاج دندان شکسته باشد، ممکن است برای ترمیم دندان شکسته از ترمیم روکش دندان استفاده شود.

پر کردن دندان و بهترین ماده برای آن چیست؟

پر کردن دندان و بهترین ماده برای آن چیست؟

چه روش هایی برای ترمیم دندان شکسته شده وجود دارد ؟

بر اساس اینکه ماهیت یا علت شکستگی دندان چیست و کدام دندان‌ها به چه میزان دچار آسیب شده‌اند، متخصصان ترمیمی و زیبایی از روش‌های متنوعی برای ترمیم دندان شکسته استفاده می‌کنند.از جمله این روش ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

۱. اتصال مجدد دندان به هم (Reattachment)

در بسیاری از موارد امکان اتصال قطعات جدا شده با یک لایه نازک کامپوزیت فلو (flow) وجود دارد. برای اینکار ابتدا دندان تمیز و پاکسازی می‌شود سپس اچ و باند و لایه کامپوزیت فلو اعمال می‌شود تا در نهایت قطعه جدا شده روی کامپوزیت قرار داده شود. در واقع کامپوزیت فلو به عنوان چسب بین قطعه جداشده و دندان عمل می‌کند. در نهایت اگر لازم باشد محل شکستگی با کامپوزیت‌های معمولی تقویت خواهد شد.

۲. تغییر شکل دندان (Reshaping)

اگر دندان به صورت جزئی لب پر شده باشد، می‌توان با تراش بسیار مختصر و پالیش آن، آن مشکل را برطرف کرد. این کار نیز یک روش ساده و کم هزینه برای ترمیم یک دندان شکسته یا لب پر شده است که نتایج نسبتا خوبی به دنبال دارد.

۳. پر کردن دندان (Filling)

اگر دندان را نتوان با روش اتصال مجدد و یا تغییر شکل دادن ترمیم کرد و آسیب وارده کمی بیشتر از حد انتظار باشد، اولین گزینه ترمیم، پر کردن دندان است. به راحتی می‌توان یک حفره یا شکستگی را با این روش ترمیم کرد. پر کردن دندان یک روش بدون درد است و بسته به نوع مواد پر کننده هزینه آن نیز متغیر است.

۴. کامپوزیت دندان شکسته جلو و سایر دندان های دیگر

برای ترمیم دندان شکسته جلو با کامپوزیت (یا هر کدام از دندان های آسیب دیده دیگر)، از دندان موکاپ و قالب گرفته می‌شود تا دندانپزشک بتواند برای انجام ترمیم، اصولی‌تر و بهتر عمل کند. ابتدا یک لایه یا پوسته زیرین از کامپوزیت در عمق محل شکستگی قرار داده می‌شود. سپس لایه لایه کامپوزیت کار می‌شود تا دندان به طور کامل ترمیم شود. برای ترمیم ابتدا لایه‌های عاجی و سپس لایه‌های مینایی ولایه‌های شفاف لبه‌ای کار می‌شود تا در نهایت بعد از ترمیم، دندان به طبیعی‌ترین شکل ممکن بازسازی شود.

۵. انواع ونیر دندان (Veneers)

ونیر دندان یک روش عالی دیگر برای پنهان کردن دندان‌های لب پر شده و ترک خورده است. ونیرها پوسته‌ها یا لایه‌های بسیار نازکی هستند که بیشتر به جهت زیبایی به سطح جلویی دندان‌ها متصل می‌شوند. لمینت دندان و ونیر کامپوزیت دو نوع ونیر مشهور هستند که نه تنها برای اصلاح طرح لبخند که برای ترمیم دندان شکسته نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۶. انله دندان (Onlay)

اگر یکی از دندان‌های مولر یا پره‌مولر دچار آسیب جدی شده باشد طوری که علاوه بر لبه‌های دندانی، بخش میانی سطوح جونده آن‌ها نیز دچار آسیب شده باشد، می‌توان با انله دندان، شکستگی را ترمیم کرد.

۷. روکش دندان (Crown) جایگزین ترمیم دندان

در برخی موارد که شکستگی بسیار وسیع است ممکن است دندانپزشک تصمیم بگیرد برای ترمیم از روکش استفاده کند با این حال در بسیاری از اوقات، دندان‌هایی که به هر دلیلی دچار شکستگی شده‌اند نیازی به روکش دندان ندارند و می توان با کامپوزیت، ترمیم محافظه کارانه‌تر و بهتری انجام داد.

۸. ریشه درمانی یا درمان ریشه دندان (Root Canal Therapy)

در تعدادی از شکستگی ها نیز ممکن است به پالپ دندان آسیب وارد شده باشد که در این وضعیت ممکن است نیاز به مراجعه به اندودنتیست و انجام درمان ریشه وجود داشته باشد. چنانچه درمان ریشه انجام شود، بهتر است ۷ تا ۱۰ روز بین ترمیم دندان شکسته با کامپوزیت وقفه‌ ایجاد شود.

با این حال اگر وضعیت اورژانسی باشد (مثلا زمانی که بیمار مسافر است) برخی از متخصصصان اندو بر این باورند که می‌توان در همان جلسه درمان ریشه، ترمیم کامپوزیت دندان شکسته جلو را انجام داد. ولی نباید فراموش کرد که این مساله می‌تواند فشار زیادی به دندان وارد کند و احتمال شدت گرفتن دردهای بعد از درمان ریشه بیشتر می‌شود.

اگر شما با یک دندان شکسته شده با آسیب عمقی (به پالپ و کانال ریشه دندان) مواجه هستید، و تصاویر رادیولوژی گرفته شده با اشعه ایکس این آسیب و مشکل را تایید می‌کند، برای مدیریت این وضعیت نیاز به درمان ریشه دندان خواهید داشت.

۹. کشیدن دندان + جایگزین کردن آن (Extraction)

اگر دندان شما پس از ترک برداشتن یا شکسته شدن با هیچ روشی قابل ترمیم نباشد، احتمالا در نهایت مجبور خواهید شد آن را بکشید و از دهان خارج کنید. پس از کشیدن دندان، روش‌های زیادی برای پر کردن جای خالی آن وجود دارد. برای مثال ایمپلنت دندان، پل یا بریج دندان گزینه‌های جایگزین دندان از دست رفته هستند.

۱۰. اسپلینت دندان (Tooth Splint)

برای دندانی که فقط ترک خورده اما لب پر نشده باشد، اسپلینت دندان ممکن است راهکار مناسبی باشد. دندان آسیب دیده در این شرایط می‌تواند به یک دندان سالم (در مجاورت دندان ترک خورده) باند یا متصل شود تا به استخوان‌ها و لثه‌های اطراف دندان آسیب دیده اجازه بهبودی داده شود. این روش مخصوصا برای دندان‌هایی که شل یا به اصلاح لق شده‌اند می‌تواند مفید باشد.

دندان درد شدید و علل آن

در این مقاله قصد داریم شما را با دندان درد و علت‌های بروز آن آشنا کنیم.

سوالات متداول

اگر دندان به طور ناگهانی شکسته شد چه اقداماتی باید انجام دهیم؟

اگر تمام دندان شما شکسته شد ولی ریشه های دندان سالم بود بلافاصله دهان خود را با آب بشویید و دندان شکسته را در یک ظرف کوچک شیر، آب یا سرم نگهداری کنید. در صورت خونریزی با اعمال فشار خونریزی را متوقف کنید و اگر خونریزی بیش از حد است به اورژانس مراجعه کنید.

اگر دندان شکسته لبه های تیز ایجاد کرد چه اقدامی مناسب است؟

اگر دندان شکست و لبه های تیز دندان ناراحت کننده بود و باعث زخم شدن زبان شد می توانید آن را با آدامس، گاز یا موم بپوشانید. اگر درد زیادی را احساس می کنید، یک داروی ضد درد را امتحان کنید یا برای کاهش درد از کمپرس سرد استفاده کنید.

آیا دندان شکسته یا ترک خورده خود به خود ترمیم می شود؟

برخلاف استخوان های اسکلت بدن دندان ها در صورت آسیب به استخوان نمی توانند خود را ترمیم کنند و باید از اقدامات پزشکی برای ترمیم دندان شکسته استفاده شود.

آیا دندان شکسته شده دچار عفونت می شود؟

در صورت عدم ترمیم دندان شکسته، امکان ورود راحت تر باکتری ها به ریشه دندان در جایی که اعصاب و رگ های خونی وجود دارند تسهیل می شود. پس از رسیدن عفونت به قسمت اعصاب دندان، بیمار دچار علائم دندان درد و حساسیت شدید دندان ها می شود.

کلام پایانی

تقریبا تمام انواع شکستگی‌های دندان به درمان نیاز دارند. درمان شکستگی دندان‌های قدامی، به دلیل تاثیر آن‌ها در زیبایی فرد بسیار اهمیت دارد. همچنین شکستگی دندان‌های عقبی در صورتی که درمان نشود، می‌تواند منجر به پوسیدگی دندان و از بین رفتن کامل آن شود. بنابراین تمام شکستگی‌ها و ترک خوردگی‌های دندانی باید درمان شوند.

اگر در مورد درمان دندان لب پرشده یا شکسته شده سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

دریافت مشاوره

2 دیدگاه در ”درمان دندان لب پرشده یا شکسته شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X