خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی چگونه بوجود می اید؟ چگونه برطرف می شود؟ آیا خشکی دهان می تواند باعث عفونت شود؟ راهکارهای درمان خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی چیست؟ دندان مصنوعی یکی از روش هایی است که برای جایگزینی دندان مصنوعی به کار گرفته می شود و می تواند حالت دندان طبیعی را در دهان شما حفظ کند. بهتر است بدانید امروزه استفاده از دندان مصنوعی به یک روش بسیار پرطرفدار تبدیل شده است. زیرا دندان مصنوعی هزینه بسیار مناسبی دارد و استفاده از آن در مقایسه با روش های دیگر بسیار راحت تر است. با توجه به تمامی این موارد، ممکن است سوالات زیادی برای شما به وجود بیاید. بر اساس تحقیقات و تجربیات بالینی یکی از مشکلاتی که در اثر استفاده از این دندان به وجود می آید خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی است. اگر این مشکل برای شما پیش آمده است، بهتر است در ادامه این متن همراه ما باشید.
چرا خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی به وجود می آید؟
خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی زمانی به وجود می آید که دندانهای مصنوعی به درستی با محیط دهان مطابقت نمی کند یا از موادی ساخته شده باشند که با ساختار دهان سازگاری ندارند و در نتیجه این مشکل به وجود می آید. مواردی که باعث خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی می شوند به شرح زیر هستند:
- عدم تطابق دندان مصنوعی با ساختار داخلی دهان: اگر دندان مصنوعی اندازه دهان نباشد و یا به درستی در دهان قرار نگیرد، ممکن است باعث خشکی دهان شود. این امر میتواند از انتقال رطوبت از بافتهای دهانی به دندانهای مصنوعی جلوگیری کند.
- استفاده از مواد نامناسب: در برخی از موارد دندان مصنوعی از مواد نامرغوبی ساخته می شود که این مواد در دهان باعث خشکی دهان می شوند و در نتیجه مشکلات خاصی به وجود می آید.
- عدم ساخت درست دندان مصنوعی: اگر دندان مصنوعی به درستی ساخته نشده باشد و ساختارش نامناسب باشد، باعث خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی می شود.
خشکی دهان چه علائمی دارد؟
معمولا افرادی که دارای دندان مصنوعی هستند و از خشکی دهان رنج میبرند با علائم ناراحت کننده مختلفی مواجه میشوند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- احساس خشکی و خامی در دهان
- التهاب بافتهای دهانی
- گلودرد
- احساس تشنگی مدام، دهان سرخ و خشکیده
- ترک خوردن گوشههای دهان
- احساس در داخل دهان
- مشکل هنگام صحبت کردن و بلعیدن
- عدم توانایی چشیدن غذا
- خونریزی لثه
- افزایش میزان پوسیدگی دندانها
- زبان سنگریزهای، حالتی که زبان به دلیل رشد باکتریها سفید نشان میدهد.
- غذاها بیشتر به دندانهای مصنوعی میچسبند.
راهکارهای درمان خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی
برای جلوگیری از خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی، میتوانید اقدامات و راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
- شستشوی منظم دندان مصنوعی: یکی از راههای جلوگیری از خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی شستشوی منظم دندان مصنوعی است. مراقبت دقیق از دندانهای مصنوعی و دهانتان مسئله مهمی است. دندانهای مصنوعی را به دقت بشویید و از مسواک نرم برای تمیز کردن آن استفاده نمایید. این کار باعث می شود که دندان مصنوعی همواره سالم و تمیز باشد و دیگر به دهان آسیب وارد نکند.
- شستشوی منظم دهان: از محصولات مراقبتی مناسب برای دندانهای مصنوعی استفاده کنید. این امر می تواند شامل خمیرهای دندانی و نخ دندانی مناسب برای دندانهای مصنوعی باشد.
- نوشیدن زیاد مایعات: تا حد امکان، رطوبت دهان را حفظ کنید. برای این منظور میتوانید استفاده از مایعات را به میزان زیادی افزایش دهید. روزانه آب زیادی بنوشید و در چند هفته اول بیشتر از غذاهای مایع استفاده کنید. مصرف میوهها و سبزیجاتی که حاوی آب هستند مانند خیار، هندوانه و خربزه میتواند به حفظ رطوبت دهان کمک کند.
- اجتناب از دخانیات: اجتناب از عواملی مانند دود تنباکو و مصرف الکل می تواند خشکی دهان را تشدید کند. به همین دلیل کسانی که دندان مصنوعی دارند بهتر است استفاده از دخانیات را ترک کنند.
- مراجعه منظم به دندانپزشک: به منظور بررسی ساختار دهانی کسانی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند باید به صورت منظم و دوره ای به دندانپزشک مراجعه کنند.
- درآوردن دندان مصنوعی هنگام خواب: در هنگام خواب از پروتز دندانی (دندان مصنوعی) استفاده نکنید
- تنفس از طریق بینی: این عمل کمتر از زمانی که با دهان نفس می کشید، دهان را خشک می کند.
- اجتناب از دهانشویه هایی که حاوی الکل هستند
- آدامس هایی که حاوی زایلیتول (گزیلیتول) هستند
چگونه روکش دندان های شما می توانند باعث بروز بوی بد دهان شوند؟
فایده ی ترشح بزاق دهان چیست؟
- باعث می شود صحبت کردن راحت تر شود.
- بلعیدن غذا آسان می شود.
- به واسطه آنزیم های موجود در بزاق، غذا نرم می شود و هضم غذا راحت تر می شود
- نفس کشیدن راحت تر انجام می گیرد
- به خاطر آنزیم های بزاق عفونت های حفره دهان و دندان کمتر می شود
- بزاق از طریق از بین بردن باکتری ها از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند
آیا خشکی دهان برطرف می شود؟
در بیشتر مواقع، خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی به دلیل عدم انطباق دهان با دندان مصنوعی است. اگر برای درست کردن دندان مصنوعی به یک دندانپزشک معتبر مراجعه کرده باشید و دندان شما از محصولات معتبر درست شده باشد، این مشکل به زودی رفع می شود و باید بدانید دهان شما به دندان مصنوعی عادت می کند. در نتیجه، باید بدانید این مسئله نگران کننده نیست و معمولا و در بیشترین حالت ممکن در یک ماه آینده رفع می شود.
تفاوت دندان مصنوعی معمولی و ژلهای در چیست؟
خشکی دهان چه تاثیری بر روی دندانهای مصنوعی دارد؟
ترشح بزاق دهان موجب میشود که دندانهای مصنوعی روی لثهها در جای خود ثابت نگه داشته شوند. برای افرادی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند بزاق دهان بسیار حائز اهمیت است. در واقع این بزاق موجب میشود که ذرات غذا برای بلعیدن و جویدن مرطوب شوند و مکش خاصی میان دندانهای مصنوعی و بافت دهان ایجاد شود. علاوه بر این بزاق همانند یک روان کننده عمل کرده و مانع از تحریکهای احتمالی که زخم شدن لثه در اثر مالیدن دندان مصنوعی به آن را در پی دارد میشود. لازم به ذکر است که خشکی دهان و کمبود رطوبت میتواند موجب بیشتر شدن رشد باکتریها و عفونتهای قارچی در دهان مثل کیلیت زاویهای، برفک دهان، استوماتیت دهان و … شود.
آیا خشکی دهان می تواند باعث عفونت شود؟
در صورتی که متوجه شدید خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی بیش از یک ماه به طول انجامید باید نگران شوید. زیرا در این صورت ممکن است مشکلاتی مانند التهاب لثه و یا عفونت برای شما به وجود بیاید که هر یک به شدت اسیب رسان هستند و به ساختار داخلی دهان شما آسیب های زیادی وارد می کنند. بنابراین، توصیه می شود به راهکارهای درمانی توجه داشته باشید و در صورتی که پس از سه هفته هنوز مشکل شما وجود داشت سریعا به دندانپزشک معتبر مراجعه کنید.
آیا ممکن است دندان مصنوعی لق شود؟ چه روشهایی برای جلوگیری از لق شدن دندانهای مصنوعی وجود دارد؟
مراقبت از دندان مصنوعی
- از خوردن غذاهای سفت و چسبناک در روزهای اول اجتناب کنید. همراه غذای خود مایعات زیاد بنوشید.
- موقع خوردن و نوشیدن غذاهای داغ دقت کنید. شاید نتوانید درجه حرارت غذا را خوب حدس بزنید.
- جویدن با دندانهای جلو باعث جداشدن دندان مصنوعی میشود. بهتر است از دندانهای عقب کمک بگیرید.
- دندانهای مصنوعی باید کاملا اندازه باشند تا از مشکلات دندانی، ناراحتی و نیاز به تعمیر جلوگیری شود.
- دندان مصنوعی باید حداقل یک بار در روز به طور کامل شسته و تمیز شود.
- اگر دندان مصنوعی روزانه برای مدتی از دهان خارج نشود، استخوانهای دهان تحلیل میرود. بنابراین توصیه میشود که یک سوم از شبانه روز یعنی ۸ ساعت، دندان ها از دهان خارج شود.
- از خلال دندان برای پاک کردن دندان مصنوعی استفاده نکنید.
- عارضه اصلی دندان مصنوعی در برخی از افراد، وجود لبههای بلند است که میتواند موجب زخم شدن دهان و لثهها شده و نسوج اضافی ایجاد کند
- پس از غذا خوردن، دندان مصنوعی را با آب ولرم و صابون تمیز کنید.
- با ماساژ دادن روزانه لثه، بیرون آوردن دندان مصنوعی و غرغره کردن آب نمک لثههایتان را سالم نگه دارید.
- استفاده از مسواک و خمیردندان ضد جرم برای دندان مصنوعی توصیه نمی شود.
- برای ضد عفونی کردن دندان مصنوعی از روش جوشاندن آن هرگز استفاده نکنید، زیرا ممکن است آسیب جدی ببیند.
اگر دندان مصنوعیتان شرایط زیر را دارد بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید:
- موجب ناراحتیتان میشود
- در دهان میلغزد یا دیگر به درستی در جای خود قرار نمیگیرد
- هنگام صحبت یا غذا خوردن سر و صدا میکند
- فرسوده یا شکستگی آن به وضوح دیده میشود
همچنین در صورت بروز موارد زیر باید به دندانپزشک مراجعه کنید:
- ایجاد زخمهایی در دهان
- خونریزی لثه
- بوی بد دهان
اگر دچار زخم دهان شوید، این ممکن است به این معنی باشد که دندان مصنوعی شما دیگر به درستی در جای خود قرار نمیگیرد. با رعایت نکاتی که گفته شد و مراجعات منظم به دندانپزشک میتوانید شرایط مناسبی برای مراقبت از دندان مصنوعی خود فراهم آورید تا با این عمل بهترین استفاده را از این دندان داشته باشید.
چه عواملی باعث تحلیل لثه پس از دندان مصنوعی می شوند؟
سوالات متداول
بله، احتمال ابتلا به بیماری های دهان و دندان درافرادی که با دندان مصنوعی میخوابند، ۲ برابر بیشتر است.
بله، به دلیل تحلیل رفتن استخوان فک عضلات گونه و لب تحت تاثیر قرار گرفته و دچار پیری زودرس می شود.
دندان مصنوعی نامتناسب با علائم زیر همراه است:
درد و ناراحتی
لغزیدن و حرکت پروتز در دهان
مشکل در صحبت کردن
مشکل در خوردن و بلعیدن
درد در لثه که اغلب با خونریزی همراه است.
صدای کلیک هنگام غذا خوردن
بوی بد یا طعم عجیب دهان
زخم دندان مصنوعی می تواند عفونی شود و خونریزی کنند که منجر به تجمع خون در زیر دندان مصنوعی شما می شود. خونریزی همچنین نقطه ورود جدیدی را برای باکتری ها به بدن ایجاد می کند که باعث رشد و شدیدتر شدن عفونت می شود. اگر به طور مرتب دندان مصنوعی خود را بیرون نیاورید و تمیز نکنید و لثه های خود را مسواک نزنید، این خطر بیشتر می شود.
سخن پایانی
تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی در اختیار شما قرار دهیم. خشکی دهان ناشی از دندان مصنوعی میتواند مشکلاتی مانند ایجاد حساسیت دهانی، ایجاد ایجاد عفونتهای دهانی و ناراحتی را برای فرد ایجاد کند. برای رفع این مشکلات، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا مشکلات را تشخیص داده و راههای درمانی مناسب را تعیین کند. همچنین، انجام مراقبتهای منظم دهانی و استفاده از محصولات مراقبتی معتبر به کنترل خشکی دهان کمک کند.
ویزیت آنلاین و رایگان
امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ
رعایت نکات بهداشت دهانی، مصرف غذاهای نرم، استفاده منظم از مسواک و مسواکهای بینی، و مراجعه به دندانپزشک برای بررسیها و تنظیمات لازم، از راههای کلیدی برای حفظ استحکام و پایداری دندانمصنوعی به شمار میروند. همچنین، اطمینان از قرارگیری صحیح و مناسب دندانهای مصنوعی توسط دندانپزشک، به پیشگیری از مشکلات بسیار کمک میکند.
کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راهاندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیامرسان واتساپ مهیا کرده است.
کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان ایمپلنت بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت میگیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.