تفاوت روکش زیرکونیا با روکش PFM یکی از نکاتی است که به هنگام نیاز لازم است از آن آگاهی داشته باشید ، هرچند در صورت نیاز به این درمان متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد شما را راهنمایی خواهند کرد اما بهتر است شما هم در زمینه این دو نوع از روکش دندان اطلاعات کافی داشته باشید . همانطور که می دانید  روکش دندان یک ساختار نازک، توخالی و کلاه مانند است که روی سطح دندان‌های طبیعی شما قرار می‌گیرد و به طور کامل دندان را می‌پوشاند.

به طور طبیعی روکش یک جایگزین مناسب برای دندان‌هایی است که به علت بیماری یا پوسیدگی یا ضربه از بین رفته اند و می‌‌توان از آن برای اصلاح و بهبود مطابقت شکل دندان‌های ردیف جلو استفاده کرد. روکش زیرکونیا از زیرکونیا ساخته شده است که یک کریستال بسیار بادوام و و با طول عمر بالا است. سرامیکی که روی سطح روکش فلزی قرار می‌‌گیرد از سرامیک ساخته شده است و به طور کلی پایه را پوشش می‌دهد. این نوع روکش نسخه کوتاه و کوچک شده روکش پی اف ام است.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان برای دندان هایی استفاده می شود که دیگر ترمیم کردن آن ها نمی تواند تاثیر گذار باشد. اگر دندانی پوسیدگی بیش از اندازه ای داشته باشد نمی توان دندان را پر کرد و برای آن دندان ها از روکش دندان استفاده می کنند. اگر دندانی دچار عفونت ریشه شده باشد باید تحت درمان ریشه قرار گیرد و معمولا بعد از درمان ریشه برای دندان هایی که دارای عفونت زیاد بوده اند از روکش ها استفاده می شود. دندان هایی که روکش می شوند تا همیشه باقی نمی مانند ممکن است در زیر روکش دچار پوسیدگی شده یا بعد ها نیاز به درمان ریشه داشته باشند.

ممکن هم است که دندان ها با درمان ریشه و یا پر کردن دندان ترمیم شوند و نیازی به روکش نباشد. روکش ها به صورت انتخابی می باشد و آن ها علاوه بر جلوه ای که به دندان ها می دهند باعث می شوند که دندان ها به صورت کاملا ایزوله زیر روکش بمانند و درصد خرابی آن ها نزدیک به صفر بشود. این مسئله باعث می شود که عمر دندان آسیب دیده افزایش یابد.

یکی از این دلایل افزایش مقاومت دندانی است که دچار شکستگی شده یا ضعیف است، یا دندان پزشک قصد دارد پس از جراحی کانال ریشه از روکش به‌ عنوان جایگزین دندان استفاده کند، آن را به ایمپلنت نصب کند جایگزین فیلینگ بزرگ دندان باشد و سایر دلایل احتمالی. با این حال نیاز به روکش دندانی به ماهیت مشکلی که شما با آن مواجه هستید بستگی دارد. برخی از مشکلات مرتبط با دندان به درمان فوری نیاز دارند. نصب روکش دندان از بروز سایر مشکلات دندان در آینده جلوگیری خواهد کرد.

تفاوت لمینت و روکش دندان

یکی از سوالات رایج بیماران. ممکن است سوال شما نیز باشد

روکش PFM (ترکیب سرامیک و فلز)

روکش های پی اف ام این روکش ها که ترکیبی از فلز و چینی هستند که این روزها در مطب های دندانپزشکی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش می دهد و به عنوان بخش هسته ای استحکام روکش را سبب می شود و پرسلن یا چینی روی آن زیبایی روکش را منجر میشود که ترکیبی از زیبایی و استحکام است. این نوع روکش در مقایسه با روکش تمام سرامیک از استحکام بالاتری برخوردار است و عمر طولانی تری دارد. اما در نقاطی که گلیز روکش از بین رفته باشد باعث سایش دندان مقابل می شود. در این روکش ها احتمال ترک یا لب پریدگی موجود میباشد که در صورت جزئی بودن می تواند با کامپوزیت ترمیم شود اما درغیر این صورت به تعویض روکش منجر می شود. در این نوع روکش ها در بعضی مواقع به دلیل تحلیل لثه لبه فلزی روکش بخصوص در دندان های جلو پدیدار می شود که جلوه زیبایی ندارد. روکش PFM رایج ترین نوع روکش است که امروزه در مطب های دندانپزشکی استفاده می شود. در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش میدهد و به عنوان بخش هسته ای موجب استحکام روکش می شود و پرسلن یا چینی روی آن، منجر به زیبایی روکش می شود.

 

مزایای روکش PFM

  • استحکام بالاتر در مقایسه با روکش فول سرام
  • فیتنس خوب فلز با دندان ( عمر این روکش از تمام فلز کمتر و از تمام سرامیک بیشتر است)
  • این نوع روکش بسیار قوی است و در اکثر افراد می‌توان از آن برای درمان نقاط مختلف دهان استفاده کرد.

معایب روکش PFM

سایش دندان مقابل در مواردی که گلیز روکش از بین رفته است.
احتمال ترک یا پریدگی چینی روکش ( اگر ترک کم باشد راه حل آن ترمیم با کامپوزیت و اگر زیاد باشد تعویض روکش است)
در برخی موارد (به ویژه بعد از تحلیل لثه) فلز لبه روکش دیده میشود، که نازیباست.

انواع روکش دندان

روکش های دندان با توجه به نوع ساختار و آلیاژ به کار برده شده به دو سه دسته اصلی تقسیم می شوند

روکش دندان زیرکونیا

و اما روکش دندان زیرکونیا یکی از انواع روکش های تمام سرامیک است که به کمک فریم های زیرکونیومی تقویت شده است که از لحاظ ساختاری مشابه روکش های پی اف ام است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکز روکش از زیرکونیوم استفاده می شود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است. این روکش ها از فیتنس عالی  استحکام بالا در هر نقطه از دهان  طبیعی و زیبا بودن روکش عدم وجود لبه فلزی در روکش برخوردارند و استفاده از آن برای افرادی که به آلیاژهای فلزی آلرژی دارند بسیار مناسب است. 
روکش دندان زیرکونیا‌ یکی از انواع روکشهای تمام سرامیک است که به کمک فریمهای زیرکونیومی تقویت شده است .از لحاظ ساختاری مشابه PFM است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکز روکش، از زیرکونیوم استفاده میشود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است. معمولا برای دندانهای جلو استفاده می شود.

مزایای روکش زیرکونیا

  • فیتنس عالی
  • استحکام بالا در هر نقطه از دهان
  • زیبایی دندانهای طبیعی را احیا میکند.
  • سیاهی لبه لثه که در روکشهای PFM بسیار شایع است در آن دیده نمی شود.
  • در افرادی که آلرژی به فلز دارند، قابل استفاده است.
  • نسبت به بافت نرم دهان واکنش خوبی دارند و در بیمارانی که دچار التهاب بافت نرم ناشی از روکش پی اف ام یا روکش فلزی هستند بسیار مناسب است.
  • نسبت به سرما و گرما مقاوم هستند و از میزان حساسیت دندانی جلوگیری می‌کنند.
  • باعث عقب رفتگی لثه نمی‌‌شود و از تغییر رنگ لبه‌ها جلوگیری می‌کند.

معایب روکش زیرکونیا

قیمت روکش دندان زیرکونیوم به نسبت سایر روکش ها گرانتر است.
اگر گلیز نشده باشد منجر به سایش دندان مقابل میشود.

روکش های تمام سرامیک

روکش‌های تمام سرامیکی، بدون شک زیباترین نوع روکش برای هر دندانی هستند

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش معمولی

  • امروزه روکش های تمام سرامیک مقاوم در مناطق زیبایی دهان استفاده می شوند. در این روکشها به جای فریم فلزی، core زیرکونیایی استفاده می شود.
  • همچنین بلاکهای زیرکونیا توسط سیستمهای دیجیتالی CAD/CAM مناسب هر دندان اسکن و تراشیده می شوند. به این ترتیب فرد می تواند روکشی به زیبایی دندان طبیعی و به مقاومت روکشهای قبلی داشته باشد.

مراحل انجام روکش دندان

1_ تراش دندان
2_قالبگیری از دندان تراش خورده و انتخاب رنگ مورد نظر با توجه به دندان های مجاور
3_ انتقال قالب ها به لابراتوار 
4_یک جلسه امتحان فریم فلزی یا فریم زیرکونیوم
5_ گاها یک جلسه امتحان پرسلن
6_ تحویل روکش

کدام یک مقاوم تر است؟

 زیرکونیای جامد قوی ترین ترکیبی است که به بیماران توصیه می‌‌شود به همین دلیل برای آن دسته از افرادی که با مشکل دندان قروچه دست و پنجه نرم می‌کنند انتخاب بسیار مناسبی محسوب می‌شود. قدرت بی نظیر این نوع روکش یک دلیل مهم برای استفاده از آن در پل و روکش دندان‌های ردیف عقب است. زیرکونیای بسیار شفاف در مقایسه با زیرکونیای جامد مقاومت و پایداری کمتری دارد اما در مقایسه با روکش پی اف ام بسیار قوی است و می‌‌توان از آن برای هر یک از دندان‌ها استفاده نمود. طول عمر روکش پی اف ام در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان حدود ۳۰ سال است.

مراقبت و نگهداری در روکش PFM و زیرکونیا

وقتی دندانپزشک برای شما پروتز ثابت دندان پی اف ام را مورد استفاده قرار می‌دهد، دیگر نباید زیاد نگران مراقبت‌های بعد از قرارگیری روکش باشید. اگر روکش پی اف ام را انتخاب کردید یادتان باشد که تنها باید بهداشت اصولی دهان و دندان خود را همانطور که قبل از گذاشتن روکش رعایت می‌کردید، همچنان رعایت کنید. یعنی هر شب مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و در صورت تجویز دندانپزشک به‌صورت مرتب از دهان‌شوی استفاده کنید.

در نگهداری از روکش زیرکونیا نیز باید اقدامات بهداشتی را به خوبی رعایت کنید. اما بدانید که نباید نگران تشکیل جرم و پلاک باشید. این روکش به دلیل سطح صاف و صیقلی مانندش، اجازه تشکیل جرم را نمی‌دهد.

بریج دندان یا پل دندانی چیست و چه کاربردی دارد؟

آیا میدانستید که جای خالی دندانی که کشیده اید میتواند باعث ناصاف و کج شدن سایر دندان ها شود؟

بهترین نوع روکش دندان

بهترین نوع روکش ها، روکشهای تمام فلزی از نوع تمام طلا میباشند که زیبایی را تامین نمیکنند. بعد از آنها زیرکونیا در سطح بسیار بالایی از کیفیت میباشد. البته قطعا ما روکش های زیرکونیا را در ایران و با توجه به متریال موجود در لابراتوارهای ایران بعنوان بهترین نوع روکش دندان معرفی میکنیم. باید به این موضوع اشاره کرد که زیرکونیوم از قیمت بالاتری نسبت به سایر روکش ها بهره مند هستند. این نوع روکش ها باید گلیز شوند یعنی سطح آن ها باید براق شود وگرنه باعث سایش دندان مقابل می شوند. روکش های زیرکونیوم از بهترین روکش ها محسوب می شوند زیرا هم استحکام بسیار بالایی دارند و همچنین به لحاظ زیبایی حرف اول را می زنند. همانطور که گفته شد برای روکش دندان های جلو بهتر است از روکش های سرامیکی یا انواع روکش های زیرکونیوم استفاده کرد اما توصیه می شود انجام روکش صرفا جهت زیبایی دندان های جلو نباشد.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تفاوت روکش زیرکونیا با روکش pfm را بررسی کنیم تا بتوانید بهترین تصمیم را برای زیبایی و ترمیم دندان‌هایتان بگیرید؛ هر‌چند که دندانپزشک با توجه به وضعیت دندان‌های شما، نوع روکشی که باید برای ترمیم و زیبایی دندان‌ها استفاده شود را انتخاب می‌کند.

قابل ذکر است که روکش زیرکونیا با توجه به ویژگی‌هایی نظیر ساختار محکم، ظاهری طبیعی و زیبا و همچنین عدم محدودیت در استفاده، مورد استقبال افراد قرار گرفته است. همچنین به دلیل استحکام بسیار بالای این روکش، به راحتی می‌توان آن را روی دندان‌های عقب قرار داد.

در رابطه با روکش Pfm نیز باید گفت، هرچند استقامت این روکش شناخته شده و باقدمت زبانزد است اما به دلیل ظاهرش خیلی مورد توجه افراد قرار نمی‌گیرد.

البته باید به این نکته توجه کرد که روکش زیرکونیا و روکش pfm هرکدام به منظور خاصی استفاده می‌شوند بنابراین باید با توجه به وضعیت دندان و کاربردشان آن‌ها را انتخاب کرد.

اگر در مورد روکش دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره روکش دندان برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332123208-9

2 دیدگاه در ”تفاوت روکش زیرکونیا با روکش PFM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X