مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی چقدر است؟ انواع ارتودنسی چیست؟ با پیشرفت علم، افراد جامعه به لزوم اهمیت به سلامت دندان بیش از پیش پی برده اند. در واقع مردم فهمیده اند که عدم توجه به سلامت دندان ها نه تنها موجب آسیب به فک و لثه شده؛ بلکه باعث بروز مشکلات در سایر نقاط بدن نیز می شود.
به این خاطر، همه روزه افراد مختلف سوالات فوق و سایر موارد مرتبط با آن را در مرورگرها جستجو کنند. به این امید که بتوانند سلامت دندان های خود را بیش از پیش حفظ نمایند. در همین راستا تصمیم گرفته ایم، در مقاله پیشرو اطلاعاتی در مورد مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی و باقی موارد پیرامون آن در اختیار شما قرار دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید!
راز زیبایی دندانها
در نخستین گام قبل از بررسی مبحث مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی بایستی بدانیم ارتودنسی چیست؟ ارتودنسی یکی از کارآمدترین روش های دندانپزشکی است که کمک بسیاری به چینش منظم دندان های شما می کند. این روش درمانی بهترین انتخاب برای کسانی است که به علت ناهماهنگی موجود در نظم دندان های خود اعتماد به نفسشان کاهش پیدا کرده است.
به عبارتی دیگر این گروه از افراد، معتقدند که دندان ها، فک پایین و بالایشان نظم و هماهنگی لازم را ندارد و همین موضوع باعث شده تا نتوانند تجربه لبخندی زیبا و بی عیب و نقص را در زندگی روزمره خود داشته باشند. علاوه بر مورد ذکر شده عدم تناسب در چینش دندان ها موجب مشکلاتی در جویدن غذا و صحبت کردن نیز می شود.
مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی چقدر است؟
یکی از سوالات پرتکراری که افراد مختلف از دندانپزشکان می پرسند این است که مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی چقدر است؟ نیاز است تا بدانید که به این سوال نمی توان جواب واحدی داد. یعنی از زمانی که ارتودنتیست براکت ها را با سیم ارتودنسی وصل می کند، دندان های شما به مرور شروع به حرکت خواهند کرد.
در واقع کشش موجود در سیم ارتودنسی موجب لغزندگی و حرکت دندان ها در مسیر درست خواهد شد. به طور کلی می توان مدت زمان شش ماه تا دو سال را برای درمان ارتودنسی تخمین زد. ولی برخی از عوامل که در ادامه ذکر خواهیم کرد، بر کاهش و یا افزایش این مدت زمان تاثیر مستقیم خواهد داشت.
کاهش مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی با همکاری بیمار
همکاری بیمار با پزشک یکی از تاثیرگذارترین پارامترها جهت کاهش مدت زمان درمان ارتودنسی به حساب می آید. در واقع نیاز است تا بیماران همواره دستورالعمل های ارتودنتیست را در مورد رعایت بهداشت دهان و دندان، حضور به موقع در جلسات چکاپ ماهیانه و… فراموش نکنند.
اما در چه صورت لمینت سرامیکی برای انجام اصلاح مشکلات دندانی بهتر است؟
در چه صورت ارتودنسی برایمان بهتر است؟
سن بیمار عاملی مهم در تعیین مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی
سن بیمار نیز در اکثر مواقع می تواند در مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی موثر باشد. به طور کلی امکان ایجاد تغییر در فک و دندان های بیمار در سنین پایین، یعنی کودکی و نوجوانی بسیار آسان تر از دوره بزرگسالی است. چرا که انسان ها در این دوران در مرحله رشد قرار گرفته اند. یعنی استخوان های آنان هنوز شکل نهایی خود را پیدا نکرده است. به همین دلیل به راحتی تغییر پیدا خواهد کرد.
این نکته باعث شده تا دندانپزشکان متخصص قبل از انجام ارتودنسی برای بزرگسالان به آنان هشدار دهند که به دلیل گذر از مرحله رشد استخوان، ممکن است مدت زمان ارتودنسی دندان برای آنان طولانی تر از خردسالان و نوجوانان باشد. علاوه بر موارد ذکر شده، احتمال بروز و ایجاد بیماری های جدی در افراد مسن تر قوی تر از خردسالان است. عامل نامبرده نیز مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی را افزایش خواهد داد.
رابطه متقسیم اختلالات فک و دندان و مدت زمان لازم برای درمان ارتودنسی
مدت زمان درمان ارتودنسی به شدت اختلالات فک و دندان نیز بستگی دارد. ممکن است برخی از افراد تنها در فک بالایی یا پایینی خود دچار اختلال شده و یا تنها تعدادی از دندان هایشان فقط با فاصله از هم قرار گرفته باشد. حال وظیفه دندانپزشکان این است که در معاینه اولیه با توجه به موارد ذکر شده به صورت دقیق مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی را بیان کنند.
انواع روش های ارتودنسی؛ یکی از عوامل تاثیرگذار در مدت زمان ارتودنسی دندان
در ادامه برای بررسی دقیق تر مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی بایستی با روش های مختلف ارتودنسی آشنا شویم تا بتوانیم در نهایت، روشی مناسب متناسب با شرایط خود را انتخاب کنیم.
روش سنتی ارتودنسی چیست؟
نخستین روش با نام ارتودنسی سنتی شناخته می شود. در این متد براکت ها بی هیچ واسطه ای به دندان چسبانده می شود. سپس دندانپزشک سیم فلزی بر روی براکت ها نصب می کند و با وارد کردن فشار بر روی سیم، دندان ها را در یک ردیف به صورت منظم جایگذاری می کند. به مرور زمان فشار وارد شده از طریق سیم باعث می شود تا دندان ها در موقعیت درستی قرار بگیرند و شما بتوانید لبخند زیباتری داشته باشید.
مدت زمان درمان ارتودنسی سنتی بین یک تا دو سال است. توجه داشته باشید که مراجعه به دندانپزشک در طول این مدت برای بررسی روند درمان الزامی است.
کاهش مدت زمان درمان ارتودنسی با روش نامرئی یا لینگوال
ارتودنسی نامرئی نیز یکی از روش های محبوب ارتودنسی محسوب می شود. در این روش برخلاف روش سنتی براکت ها در پشت دندان ها قرار می گیرد. جوابدهی در روش نامرئی یا لینگوال معمولا یک ساله است؛ علت کوتاه تر بودن زمان جوابدهی نسبت به مورد قبلی استفاده از دستگاه های ثابت برای انجام این ارتودنسی است.
همچنین می توان روش مذکور را بهترین گزینه برای افرادی دانست که از فاصله زیاد بین دندان های خود رنج می برند. یکی از معایب جدی که افراد مختلف در هنگام استفاده از روش سنتی با آن مواجه می شوند، تغییر رنگ دندان است. مخصوصا اگر توجه زیادی به بهداشت دندان های خود نداشته باشند. در صورتی که در روش ارتودنسی لینگوال به دلیل قرار گرفتن براکت ها در پشت دندان این مشکل به وجود نمی آید.
افزایش سرعت درمان با ارتودنسی دیمون
وقتی صحبت از مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی می شود، نام ارتودنسی دیمون به عنوان روشی با جوابدهی سریع و هزینه بالا به میان می آید. در واقع استفاده از مکانیزم کشویی در ارتودنسی دیمون بر خلاف سایر متدها باعث شده تا دندان ها در مدت زمان کوتاه تری بتوانند در جای مناسب به صورت تراز قرار بگیرند.
همچنین این خصیصه باعث شده تا دیگر نیاز به مراجعه به دندانپزشک در طول درمان، جهت تنظیم براکت ها نباشد. علاوه بر موارد ذکر شده در صورتی که متقاضی استفاده از روش دیمون در سنین خردسالی باشد نیز مدت زمان درمان ارتودنسی کاهش پیدا می کند.
ارتودنسی سرامیکی؛ انتخاب مشکل پسندان
برخی از بیماران معتقدند که افزایش یا کاهش مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی برای آنان اهمیت چندانی ندارد. ولی استفاده از روشی که باعث آلرژی نشود و زیبایی دندان های آنان را حفظ کند، بسیار مهم است. بهترین روش ارتودنسی برای این گروه از متقاضیان، ارتودنسی سرامیکی است. چرا که به جای انتخاب براکت های فلزی در روش مذکور از براکت های سرامیکی که شباهت بسیاری به مینای دندان دارد، استفاده می شود.
همین نکته باعث شده تا ظاهر دندان در طول درمان زیباتر باشد. ولی با وجود مزایای ذکر شده مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی سرامیکی از سایر روش ها طولانی تر است. همچنین امکان ساییدگی دندان نیز در این روش وجود دارد.
ارتودنسی متحرک؛ گزینه ای مناسب برای مشکلات خفیف
این روش بهترین گزینه برای افرادی است که دچار اختلالات خفیف در قسمت فک دهان خود هستند. درست است که ارتودنسی متحرک قابل جابجایی است؛ اما بهتر است فقط در زمانی که می خواهید غذا بخورید آن را از دهان خود در بیاورید. به این دلیل که این روش برای مشکلات سطحی استفاده می شود، مدت درمان در این روش نیز نسبت به سایر موارد فوق کوتاه تر می باشد و حدودا بین سه تا دوازده ماه است.
ریتینر ثابت یا متحرک؟ مزایا و معایب هر کدام چیست؟
سطح سلامت دندان ها؛ عاملی مهم در مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی
یکی از مهم ترین عوامل در مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی مربوط به سطح سلامت دندان ها است. یعنی در صورتی که دندان های بیمار نیاز به ترمیم در طول مدت ارتودنسی داشته باشد، مدت زمان درمان ارتودنسی افزایش پیدا خواهد کرد. بر خلاف ترمیم دندان اگر یک یا چند دندان بیمار در طول مدت ارتودنسی نیاز به کشیدن داشته باشد، مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی کاهش پیدا می کند.
توقعات بیمار؛ عاملی در تعیین مدت زمان لازم برای ارتودنسی
برخی از بیماران انتظار دارند بعد از انجام ارتودنسی تغییرات زیادی در فرم فک و دهان به وجود بیاید. در صورتی که گروهی دیگر تنها می خواهند از شر مشکل در جویدن غذا خلاص شوند. با توجه به مورد ذکر شده دندانپزشکان بایستی با نگاه به هدف نهایی بیمار مشخص می کنند که مدت زمان لازم برای ارتودنسی چقدر باشد.
توجه به بهداشت دهان را جدی بگیرید
مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی ارتباط مستقیمی با میزان رعایت بهداشت دهان دارد. یعنی نیاز است بیماران از همان ابتدا تا آخرین مرحله درمان ارتودنسی به صورت منظم هم مسواک بزنند و هم از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی استفاده نمایند. همچنین جالب است بدانید که بیمارانی که دندان و لثه سالمی دارند و بهداشت را همواره رعایت کرده اند، می توانند در مدت زمان کوتاه تری به نتیجه دلخواه خود در درمان ارتودنسی برسند.
عدم استفاده از برخی داروها برای کاهش مدت زمان ارتودنسی
بر اساس تازه ترین تحقیقات انجام شده در زمینه ارتودنسی دندان، استفاده از برخی داروها می تواند باعث کاهش لغزش دندان ها شود. پس هوشمندانه این است که از این داروها برای کاهش مدت زمان لازم برای ارتودنسی استفاده نکنید. این داروها عبارتند از:
• استامینوفن.
• آسپیرین.
• ایبوپروفن.
• کورتیکواستروئیدها.
• و…
برای کسب اطلاعات بیشتر در اینباره بهتر است برای مصرف هرگونه دارو در مدت زمان ارتودنسی دندان با دندانپزشک خود مشورت کنید.
دلیل زرد شدن دندان در ارتودنسی و راه های پیشگیری و درمان آن چیست؟
تراکم استخوان؛ یکی از عوامل کاهش دهنده مدت زمان ارتودنسی
مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی برای افرادی که تراکم استخوانی پایینی دارند و به پوکی استخوان مبتلا هستند، بسیار بیشتر از سایر افراد است. حتی برخی از پزشکان پیشنهاد می کنند که این افراد به هیچ وجه ارتودنسی دندان انجام ندهند.
چرا که در اغلب موارد قرص و داروهای مربوط به درمان پوکی استخوان مانع جدی برای لغزش و حرکت دندان به حساب می آید. به همین جهت بهتر است قبل از اقدام برای ارتودنسی حتما با پزشک معالج خود مشورت بکنند تا در صورت نیاز، مصرف این داروها را قطع نمایند.
وراثت دلیل اصلی برخی از مشکلات مربوط به فک و دهان
ممکن است مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی برای برخی از بیماران به علت مشکلات ژنتیکی افزایش پیدا کند. برای مثال برخی از افراد به صورت وراثتی دارای فک نامتقارن هستند. همین موضوع باعث شده برخی محدودیت های گفتاری و حرکتی در ناحیه نامبرده برای این اشخاص به وجود بیاید.
همچنین خلاف این قضیه نیز صادق است. یعنی برخی به دلیل خصوصیات ژنتیکی جواب سریع تری به درمان دندان ها می دهند. به همین دلیل دندان و فکشان سریع تر تراز می شود.
تاثیر عوامل محیطی را برای درمان ارتودنسی دست کم نگیرید
جهت تسریع مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی بهتر است تاثیر عوامل محیطی را جدی بگیرید. برای مثال کیفیت بالای هوا می تواند با تاثیر بر روی سلامت حفره دهان مدت زمان ارتودنسی دندان را کاهش دهد. در همین راستا هوای آلوده می تواند موجب افزایش باکتری ها در حفره دهان شود و نه تنها تاثیر مثبتی در روند درمان نداشته باشد؛ بلکه باعث پوسیدگی دندان ها نیز بشود.
همچنین در صورتی که افراد در معرض آلاینده های هوایی قرار بگیرند، سیستم ایمنی بدنشان روز به روز ضعیف تر خواهد شد. به همین دلیل جواب مناسبی از درمان ارتودنسی نخواهند گرفت. استفاده از آب آلوده نیز برای شست و شوی دهان می تواند موجب بروز عفونت در حفره دهان و لثه بشود و مدت زمان لازم برای ارتودنسی را افزایش دهد.
آشنایی با عوارض ارتودنسی در مدت زمان کوتاه
ممکن است برخی از دندانپزشکان به دلیل خواست بیماران مدت زمان لازم برای ارتودنسی را کوتاه تر از آنچه که نیاز است، اعلام کنند. در این شرایط بایستی بیمار هزینه بالاتری بپردازد.
به علاوه به دلیل افزایش سرعت حرکت دندان ها، ممکن است بیمار احساس خارش و سوزش در لثه خود داشته باشد. همچنین ارتودنسی در مدت زمان کم باعث کوتاه تر شدن ریشه دندان می شود. چرا که در این روش برای جوابدهی سریع فشار دستگاه ارتودنسی مضاعف خواهد شد.
در نتیجه ریشه دندان از بین می رود. به علاوه فشار وارده بر فک می تواند موجب مشکلاتی در گفتار شخص نیز بشود. پس بهتر است همواره صبور باشید تا بتوانید با کمترین عوارض به نتیجه دلخواه خود برسید.
اول ارتودنسی انجام بدیم یا ایمپلنت؟ اولویت با کدام درمان است؟ برای پاسخ به این سوال ادامه مطلب را بخوانید.
کلام آخر
همانطور که در مطالب فوق گفتیم برای کاهش مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی نیاز است تا بیماران دستورالعمل های ذکر شده توسط ارتودنتیست را رعایت نمایند. برای نمونه بیماران بایستی در هنگام برداشتن بریس ها همواره از نگهدارنده استفاده نمایند. در غیر این صورت تناسب و توازن دندان هایشان بهم می خورد.
انتخاب غذاهای سبک در طول درمان ارتودنسی پیشنهاد ویژه تمامی دندانپزشکان است. در صورت عدم رعایت این دستورالعمل و استفاده از غذاهای سفت و چسبناک، سلامت دندان ها با شل شدن نگهدارنده ها به خطر می افتد.
مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی رابطه مستقیمی با برخی از عادت های بیماران دارد. برای مثال برخی از بیماران عادت دارند تا خودکار و مداد را در دهانشان قرار دهند و یا ناخن خود را بجوند. این دست از عادت ها به مرور زمان روند صاف شدن دندان ها را به تعویق می اندازد و به ارتودنسی شما آسیب می زند. به همین دلیل دندانپزشکان همواره شما را به ترک عادت های ذکر شده تشویق می کنند.
3 دیدگاه در ”مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی“