علت سیاه شدن دندان چیست؟

علت سیاه‌شدن دندان چیست؟ دندان‌های سیاه می‌تواند نشانه‌ای از بیماری زمینه‌ای دندان باشد که نباید نادیده گرفته شود. رنگ دندان‌ها معمولاً از سفید تا زرد متمایل به سفید و خاکستری متمایل به سفید متغیر است. دندان‌ها به دلیل مقدار کلسیم موجود در مینای دندان، رنگ سفید به خود می‌گیرند. مینا پوشش سخت و بیرونی دندان است. کلسیم یک ماده طبیعی سفیدرنگ است. دندان‌ها بیشتر رنگ خود را از کلسیم می‌گیرند. بااین‌حال، می‌توانید ترکیبی از مواد دیگر را در دندان‌ها داشته باشید که می‌تواند سایه‌های خاکستری و زرد را اضافه کند.
دندان سیاه به دلایل متعددی ممکن است ایجاد شود. پوسیدگی یا حفره‌های زیرین ممکن است به‌صورت لکه‌های سیاه شروع شوند. غذاها و نوشیدنی‌های مختلف نیز می‌توانند مقداری رنگ‌دانه از خود به‌جای بگذارند و باعث سیاه‌شدن دندان‌ها شوند. در ادامه بیشتر به توضیح دلایل سیاه‌شدن دندان خواهیم پرداخت.

انواع سیاه شدن دندان

لکه‌های دندان به سه نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

لکه‌های خارجی: این لکه‌ها در نتیجه آسیب دیدن لایه خارجی یا مینای دندان به وجود می‌آیند.
لکه‌های داخلی: علت سیاه شدن دندان از داخل می‌تواند زرد یا تیره شدن ساختار داخلی دندان یا عاج باشد.
لکه‌های ناشی از بالا رفتن سن: علت ایجاد این نوع لکه‌ها، ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است.

انواع رنگ لکه دندانی

لکه‌ها را می‌توان بر اساس علت آنها به دودسته درونی یا بیرونی طبقه‌بندی کرد. لکه‌های داخلی در ساختار دندان قرار دارند، درحالی‌که لکه‌های بیرونی معمولاً از تجمع مواد کروماتوژنیک ناشی می‌شوند که روی سطوح خارجی دندان، عمدتاً در پوسته، تجمع می‌یابند. درحالی‌که لکه‌های ذاتی را فقط می‌توان با روش‌های شیمیایی و استفاده از ماده سفیدکننده از بین برد، لکه‌های خارجی را می‌توان با حذف عامل آن و یا استفاده از روش‌هایی مانند جرم‌گیری دندان از بین برد.

لکه‌های بیرونی

o سبز: باکتری‌ها و قارچ‌های کروموژنیک (گونه‌های پنی‌سیلیوم و آسپرژیلوس) ناشی از بهداشت نامناسب دهان، اغلب در کودکان مبتلا به ناهنجاری‌های مینای دندان دیده می‌شوند.
o نارنجی: باکتری‌های کروموژن (Serratia marcescens و Flavobacterium lutescens) ناشی از بهداشت نامناسب دهان.
o لکه قهوه‌ای: قطران حاصل از کشیدن سیگار ، جویدن و تنباکوی و رنگ‌دانه و تانن غذا و نوشیدنی
o زرد: تجمع باکتری
o لکه سبز آبی: غبار جیوه و سرب
o لکه قرمز سیاه: جویدن آجیل فوفل، برگ فوفل و آهک (تابه)؛ در فرهنگ‌های غربی اقیانوس آرام و جنوب آسیا یافت می‌شود.

لکه‌های درونی

o فلوئوروزیس دندان (مینای دندان با خال سفید تا قهوه‌ای): مصرف بیش از حد فلوراید در طول رشد مینای دندان.
o دمینرالیزاسیون (لکه‌های سفید یا قهوه‌ای روی مینای دندان، ممکن است صاف یا خشن باشد): فرسایش اسیدی مینای دندان ناشی از بیوفیلم دهان.
o تتراسایکلین (تغییر رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری): مصرف تتراسایکلین در طول رشد دندان.
حال شاید برایتان سؤال شود که علت سیاه‌شدن دندان چه می‌تواند باشد؟

تغییر رنگ دندان و دلایل آن

تغییر رنگ دندان و دلایل آن چیست؟

علت سیاه‌شدن دندان

دندان‌ها از سه‌لایه تشکیل شده‌اند:
• مینا: این لایه بیرونی سخت دندان است.
• عاج: عاج لایه‌ای است که در زیر مینای دندان قرار دارد. این شامل لوله‌های میکروسکوپی است که به گرما، سرما و اسید اجازه می‌دهد تا انتهای عصبی را تحریک کند. آسیب به مینای دندان می‌تواند عاج را آشکار کند.
• پالپ: مرکز دندان است. پالپ دندان حاوی رگ‌های خونی، بافت هم‌بند و اعصاب است.
به دلیل تغییر رنگ مینای دندان، دندان‌ها سیاه به نظر می‌رسند. دندان‌ها ممکن است به دلایل خارجی یا داخلی سیاه شوند.

علل خارجی سیاه شدن دندان

علل خارجی سیاه‌شدن دندان‌ها از بیرون دندان ناشی می‌شود.
این موارد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
• آسیب به مینای دندان
• لکه‌ها
• تجمع تارتار
برخی از علل مستقیم این موضوع عبارتند از:
• خوردن یا نوشیدن مکرر یک محصول غذایی تیره مانند قهوه
• مصرف برخی داروها، مانند مکمل‌های آهن مایع
• استفاده از دهان‌شویه‌ها و خمیردندان‌های خاص
• استفاده از تنباکو
• دارای تاج و پرکننده‌های ساخته شده با سولفید نقره

علل داخلی سیاه شدن دندان

همچنین ممکن است زمانی که آسیب از داخل به دندان وارد شده باشد، دندان سیاه به نظر برسد. شایع‌ترین علل سیاه‌شدن دندان‌ها در این موارد پوسیدگی است. به‌عنوان‌مثال، دندانی با عفونت پالپ یا دندان مرده ممکن است سیاه شود. آسیب از داخل شروع می‌شود و به سطح می‌رسد. رنگ سیاه دندان ممکن است ابتدا به‌صورت لکه‌هایی ظاهر شود و در صورت عدم مراجعه فرد به دندان در نهایت کل دندان را بپوشاند.

آبسه دندان چیست، علل و درمان آن

آبسه دندان چیست، علل و درمان آن را در مقاله زیر خواهید خواند

نحوه درمان سیاه‌شدن دندان

برای درمان لکه‌های سیاه باید از یک متخصص دندانپزشکی کمک بگیرید تا مشکل و منبع مشکل را شناسایی کند. خوشبختانه ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر روشن طلب می‌توانیم لکه سیاه را بررسی کرده و درمان مناسب برای آن را به شما توصیه کنیم.
لکه‌های بیرونی
لکه‌های بیرونی معمولاً با عمل جرم‌گیری معمولی پاک می‌شوند. این یک روش تمیزکردن حرفه‌ای است که می‌تواند توسط یک دندانپزشک انجام شود. ابزاری به نام جرم‌گیر اولتراسونیک برای ازبین‌بردن لکه‌های سیاه‌روی سطح دندان از طریق ارتعاشات اولتراسونیک برای جداکردن رسوبات تارتار یا لکه استفاده می‌شود. سپس پولیش برای صاف‌کردن سطح دندان صورت می‌گیرد.
بااین‌حال، حتی پس از جرم‌گیری و پولیش، لکه‌های روی دندان‌ها می‌توانند پس از مدتی بازگردند. این به دلیل عادات اشتباه مانند سیگارکشیدن و استفاده از تنباکو یا نوشیدن مداوم قهوه یا نوشیدنی‌های الکلی است. برای اینکه دندان‌های سفید خود را برای مدت طولانی‌تری حفظ کنید، باید عادات خود را اصلاح کنید و سعی کنید آن‌ها ترک کنید. استفاده از نی برای نوشیدن نوشیدنی‌های رنگی و شستشوی دهان با آب بعد از آن نیز مفید خواهد بود.

• لکه‌های درونی
ازبین‌بردن لکه‌های درونی سخت‌تر است؛ زیرا بر عاج داخلی تأثیر می‌گذارد. بنابراین، یک درمان حرفه‌ای برای سفیدکردن دندان توسط دندانپزشک ضروری است. در اینجا دو گزینه وجود دارد: سفیدکردن در مطب یا در خانه با کیت‌های خانگی. هر دو از مواد سفیدکننده مانند پراکسید هیدروژن استفاده می‌کنند که به عمق لایه‌های دندان نفوذ می‌کند تا لکه‌های سیاه را به رنگ‌دانه‌های کوچک‌تر تجزیه کند. این باعث می‌شود که دندان سفیدتر به نظر برسند. همچنین می‌توانید از خمیردندان سفیدکننده یا سایر محصولات بدون نسخه برای کمک به ازبین‌بردن لکه‌ها استفاده کنید. بااین‌حال، غلظت این محصولات بسیار کمتر از مواردی است که در مطب دندانپزشکی استفاده می‌شود. بااین‌حال، در برخی موارد شدید لکه‌های فلوئوروزیس یا تتراسایکلین، سفیدکردن دندان برای پوشاندن لکه‌های قهوه‌ای یا سیاه دندان کافی نیست. در چنین مواردی، دندانپزشک ممکن است روکش بخصوصی را برای پوشاندن دندان‌های لکه‌دار توصیه کند.

• پوسیدگی دندان
وقتی لکه‌های سیاه روی دندان‌ها را نمی‌توان با جرم‌گیری و پولیش یا سفیدکردن از بین برد، ممکن است با یک‌دندان پوسیده روبرو باشید. پوسیدگی روی سطوح دندان ایجاد می‌شود که منجر به ایجاد حفره‌های سیاه یا قهوه‌ای می‌شود که باید توسط دندانپزشک برداشته و تمیز شود. یک ماده پرکننده جدید در بالای آن قرار می‌گیرد تا سوراخ را ببندد. یک ماده ترمیمی رایج مورداستفاده، رزین کامپوزیت است که یک ماده هم‌رنگ دندان برای حفظ زیبایی است.

مراحل پوسیدگی دندان و درمان آن

مراحل پوسیدگی دندان و درمان آن را در مطلب زیر بررسی می کنیم. اینکه پوسیدگی چیست و چه آسیبی به دندان وارد می کند همچنین درمان آن. با ما همراه باشید.

پیشگیری از سیاه‌شدن دندان

دندان‌های سیاه نه‌تنها جذابیت ظاهری ندارند و نگاه به آن‌ها خوشایند در نظر گرفته نمی‌شود، بلکه در بسیاری از موارد ممکن است با درد قابل‌توجهی نیز همراه باشند. همان‌طور که یک‌دندان سیاه بدتر می‌شود، می‌تواند منجر به مشکلات بیشتر زیر خط لثه و مشکلات دیگری شود، بنابراین جلوگیری از بروز آنها در وهله اول انتخاب معقولی است. هنگامی که دندان‌های سیاه خود را درمان کردید، نکات زیر می‌تواند به کاهش احتمال تکرار آن کمک کند:
• افزایش بهداشت دهان و دندان: اگر دندان‌های سیاه الهام‌بخش شما برای مراقبت بهتر از سلامت دهان و دندان خود نباشد، پس چه چیزی باعث می‌شود تا بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید؟ جدی‌گرفتن سلامت دهان و دندان با مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن مناسب کمک به پیشگیری از سیاه‌شدن دندان می‌کند. کودکان می‌توانند از آموزش در این زمینه بهره‌مند شوند و والدین باید از بهداشت دهان و دندان فرزندان خود اطمینان حاصل کنند.
• مراقب لثه‌های خود باشید: افراد به طور طبیعی بر مشکلات دندان‌های خود تمرکز می‌کنند، اما لثه‌ها نیز می‌توانند عامل مهمی برای بسیاری از مشکلات دندانی باشند. مطمئن شوید که لثه‌های خود را به‌آرامی به‌عنوان بخشی از روال خود مسواک می‌زنید، این کار باعث می‌شود از خونریزی لثه جلوگیری کنید و به طور منظم بین دندان‌ها از نخ دندان استفاده کنید.
• دهان‌شویه یا آدامس را امتحان کنید: سیاهی دندان‌های ناشی از لکه‌ها و تجمع جرم، پلاک و سایر علائم موقتی را می‌توان با استفاده از دهان‌شویه و آدامس‌های سفیدکننده مخصوص کاهش داد. همچنین می‌توانید سعی کنید تاحدامکان از غذاهای مشکل‌دار خاصی که دندان‌هایتان را لکه‌دار می‌کنند، اجتناب کنید.

نحوه درمان سیاه شدن دندان

در ادامه با ۵ روش برای درمان سیاهی دندان آشنا خواهیم شد:

۱. جرم‌گیری

از بین بردن جرم دندان به ویژه جرم دندان سیاه، یک اقدام مهم برای حفظ سلامت دهان محسوب شده و اگر جدی گرفته نشود، به مرور زمان باعث آسیب رسیدن به دندان و لثه می‌شود. در این روش، پلاک‌های سرسخت به وسیله قلم‌های مخصوص از روی دندان‌ها پاک می‌شوند. اسیدهای تولید شده توسط باکتری‌ها و پلاک‌های دندانی می‌توانند موجب فرسایش مینای دندان شوند و در صورتی که جرمگیری به موقع انجام نشود ممکن است به اقدامات گسترده‌تری مانند پر کردن و یا حتی درمان ریشه نیاز باشد.

۲. بلیچینگ

بلیچینگ دندان یکی از تخصصی‌ترین روش‌های سفید کردن و رفع سیاهی دندان در بزرگسالان است. در این روش به ساختار دندان چیزی اضافه نمی‌شود و ماده بلیچ مانند وایتکس عمل می‌کند که به آن سفید کردن شیمیایی می‌گویند. علت سیاهی دندان هر چه که باشد، این شیوه می‌تواند تمام لکه‌ها و رنگ‌های ایجاد شده را پاک کند.

۳. کامپوزیت

این روش علاوه بر برطرف کردن لکه در دندان سیاه شده ، برای ترمیم جزئی دندان مثل شکستگی‌های کوچک، پر کردن دندان، کاهش فاصله بین دندان‌ها، ترمیم ساییدگی دندان و مواردی از این دست هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاندیدهای کامپوزیت دندان باید از سلامت عمومی دهان و لثه برخوردار باشند و دندان‌های شدیداً پوسیده یا شکسته نداشته باشند.

۴. روکش دندان

این روش یکی از بهترین راهکارهای محافظت از دندان ترمیم‌شده و آسیب‌دیده است. روکش دندان کلاهک ثابتی به شکل دندان طبیعی است که به طور کامل دندان مورد نظر را می‌پوشاند. با کمک روکش، دندان شما از نظر ظاهری دقیقاً همانند فرم دندان طبیعی و سالم خواهد بود.

۵. ترمیم دندان پوسیده

دندانپزشک در پوسیدگی‌های سطحی، برای درمان درد دندان سیاه شده ، قسمت پوسیده را برمی‌دارد و با مواد مخصوص دندان را ترمیم می‌کند. اگر پوسیدگی به ریشه دندان رسیده باشد؛ باید تمام پوسیدگی‌ها برداشته شود و به جای آن تاج جدیدی روی قسمت بالایی دندان گذاشته شود. در پوسیدگی‌های شدید، تنها راه از بین بردن سیاهی دندان ، کشیدن دندان آسیب‌دیده است.

سوالات متداول

دندانم سیاه شده و درد میکند؛ باید چکار کنم؟

در صورتی که سیاه شدن دندان دردناک باشد، دلیل آن احتمالاً پوسیدگی و عفونت است. باید برای پر کردن و از بین بردن سیاهی آن به دندانپزشک مراجعه کنید.

علت سیاه شدن دندان پر شده چیست؟

وقتی مایعات زیر ماده پرکننده دندان نشت پیدا کنند، ممکن است سیاه شدن و پوسیدگی اتفاق بیفتد. مواد پرکننده سفید رنگ هم ممکن است به خاطر سیگار کشیدن، خشکی دهان یا مصرف مواد غذایی رنگی، تیره‌تر شوند.

علت سیاه شدن دندان های جلو در دوران بارداری چیست؟

تغییرات مداوم حین فرایند بارداری طبیعی است. سیاه شدن دندان هم می‌تواند جزو این تغییرات باشد. در دوره بارداری، زنان معمولاً ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلفی مصرف می‌کنند که می‌تواند مسبب این مشکل باشد.

سیاه شدن دندان نشانه چیست ؟

سیاه شدن دندان معمولاً نشانه وجود جرم زیاد روی آن و یا پوسیدگی دندان است. البته ممکن است سیاهی دندان شما به دلایل دیگری رخ داده باشد که تشخیص آن با پزشک معالجتان است.

کلام پایانی

دندانپزشک می‌تواند تشخیص دهد که آیا دندان به دلیل لک‌شدن، تجمع جرم یا پوسیدگی سیاه شده است یا خیر. افراد برای درمان سیاهی دندان بدون توجه به علت به کمک متخصص نیاز دارند. در کلینیک تخصصی دکتر روشن طلب، شما می‌توانید بهترین خدمات را برای حل مشکلات خود دریافت کنید. رعایت بهداشت مناسب دندان می‌تواند به منبع قابل‌اعتماد از سیاه‌شدن دندان‌ها کمک کند. پس از برداشتن یک‌دندان سیاه، ممکن است فرد با مراقبت مناسب دیگر هرگز دندان‌های سیاهی نداشته باشد.

دریافت نوبت آنلاین تنها با چند کلیک ساده

اگر تمایل داشتید می‌توانید برای مشاوره و معاینه تخصصی، به کلینیک دکتر روشن طلب در تهران، رشت و اصفهان و استانبول مراجعه کنید. برای اینکار:

  • روی دکمه دریافت نوبت مشاوره کلیک کنید
  • نزدیک‌ترین مطب و بهترین تایم را برای جلسه مشاوره انتخاب کنید.
  • در نهایت، زمان دقیق مشاوره، آدرس و اطلاعات برای شما پیامک خواهد شد.

اگر در مورد سیاه شدن دندان سوالی دارید و قصد گرفتن وقت برای مشاوره دارید، تیم دندانپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. اگر می خواهید برای مشاوره برنامه ریزی کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید.

01332134831-6

1 دیدگاه در ”علت سیاه‌شدن دندان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X