علت درد دندان عصب کشی شده و درمان آن چیست؟ عصب کشی دندان یکی از روشهای درمانی است که برای ترمیم دندانهای آسیب دیده انجام میشود. در این روش تمام پالپ دندان دچار عفونت و آسیب شده توسط دندانپزشک تخلیه شده و پس از پاک کردن کانالهای دندان توسط مواد مناسب پر میشود. درد دندان عصب کشی شده ممکن است تا چند روز با فرد باقی بماند که به کمک دارو و عمل به توصیههای دندانپزشک برطرف میشود.
گاهی اوقات ممکن است با گذشت زمان درد دندان کاهش نیافته و یا پس از چندین سال از درمان دندان، درد آن دوباره آغاز شود. این درد به دلایل مختلفی اتفاق افتاده و روشهای مختلفی برای درمان درد دندان عصب کشی شده وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
علت درد دندان عصب کشی شده
دلایل مختلفی برای درد دندان عصب کشی شده هنگام جویدن و در حالت عادی وجود دارد که در ادامه ذکر شدهاند.
1- دوره نقاهت اولیه
برای درمانهای مختلف دندانپزشکی از جمله عصب کشی، پزشک از داروی بی حسی استفاده میکند. در حین درمان بیمار هیچ گونه دردی را احساس نمیکند، اما با از بین رفتن اثر داروی بی حسی، درد دندان دوباره آغاز میشود. این درد کاملا طبیعی است و با گذشت زمان و کاهش میزان تورم، کاهش مییابد. درد دندان عصب کشی شده بعد از یک هفته تا نهایت 2 هفته به طور کامل برطرف میشود.
برای کاهش درد حتما توصیههای پزشک را اجرا کرده و همچنین از مسکن نیز استفاده کنید. رعایت موارد بهداشتی، شستشوی دهان و استفاده از فلوراید نیز در کاهش میزان درد تأثیر دارند. اگر با رعایت تمام موارد گفته و با گذشت 2 هفته همچنان دندان درد داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
2- درد ناشی از عفونت اطراف استخوان
پس از درمان ریشه و از بین بردن بافتهای آسیب دیده و عفونت به طول کامل درد دندان برطرف میشود. اما گاهی اوقات عفونت اطراف استخوان همچنان باقی میماند و تا زمانی که توسط سیستم ایمنی بدن از بین برود، درد دندان همراه شما خواهد بود. در این شرایط میتوانید با مصرف آنتی بیوتیک به تسریع این فرآیند کمک کنید.
3- عفونت باقی مانده در لثه
اگر پس از درمان همچنان عفونت در لثه یا بافتهای اطراف آن باقی بماند و یا پزشک به درستی عفونت لثه را تشخیص نداده و آن را درمان نکند، درد دندان عصب کشی شده همچنان با شما باقی میماند. علائم باقی ماندن عفونت شامل درد، تورم و قرمزی است که برای برطرف شدن آن باید به پزشک مراجعه کرده و یا آنتی بیوتیک مصرف کنید.
4- آسیب دیدن بافتهای اطراف
پزشک در حین انجام عصب کشی باید دقت و حساسیت زیادی داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است لثه و بافتهای اطراف دندان آسیب ببینید. اگر میزان آسیبهای وارد شده بیش از حد باشد، درد شدیدی همراه شما خواهد بود و برای درمان باید مجددا به پزشک مراجعه کنید.
5- شکستگی کانال یا ریشه دندان
یکی از مشکلات بسیار نادر در درمان عصب کشی دندان که معمولا هم به صورت سهوی اتفاق میافتد، شکستگی کانال دندان است. این مورد درد بسیار شدیدی را به همراه دارد. به همین دلیل بهتر است حتما به پزشک متخصص و باتجربه مراجعه کرده تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.
6- بیش از اندازه پر کردن یا روکش بزرگ
در برخی از موارد دندان بیش از اندازه پر شده و یا از روکشی بسیار بزرگ استفاده شده است. در این شرایط دندان دچار درد شده و برای برطرف کردن آن حتما باید به پزشک مراجعه کنید. در این صورت پزشک میزان اضافه مواد را برداشته و روکشی کاملا اندازه برای دندان قرار میدهد.
درمان درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال
گاهی اوقات پس از درمان دندان و با گذشت 1 تا 2 هفته درد دندان بدون عصب به طور کامل از بین میرود، اما بعد از چند سال مجددا درد دندان آغاز میشود. این درد پس از چند سال علتهای مختلفی دارد که پس از تشخیص پزشک برای درمان مجدد اقدام میشود.
بروز عفونت در دندان
گاهی اوقات به دلیل بروز عفونت درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال دوباره مشاهده میشود. اگر پس از عصب کشی دندان، بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، کانالهای ریشه مجددا دچار عفونت شده و به درمان نیاز دارند. از دیگر دلایل بروز عفونت، از بین رفتن مادهای است که برای پر کردن دندان استفاده شده است. با از بین آن باکتریها به درون دندان نفوذ میکنند.
بهتر است پس از انجام عصب کشی و پر کردن دندان، از روکش نیز بر روی دندان استفاده شود. در غیر این صورت ممکن است دندان دوباره دچار عفونت و آسیب شود. وجود ترک در دندان نیز باعث نفوذ عفونت به درون دندان شده و درد دندان را به همراه خواهد داشت.
ایجاد کیست در دندان
وجود کیست در زیر ریشه دندان نیز از دیگر علتهای درد دندان عصب کشی شده است. کیستها معمولا به کمک دارو برطرف میشوند، اما در صورت برطرف نشدن آن باید از روشهای جراحی استفاده شود. پس از برطرف شدن کیست ممکن است دندان آسیب دیده و دیگر قابل نگهداری نباشد. اما در صورت آسیب ندیدن با درمان عصب کشی مجددا استفاده میشود.
علاوه بر موارد گفته شده علتهای مختلفی مانند پوسیدگی بیش از حد دندان، ترک خوردن و نازک شدن دندانها، ضربه شدید به صورت و … نیز از مهمترین علتهای درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال هستند.
علت درد دندان عصب کشی شده هنگام جویدن
اگر به تازگی دندان خود را عصب کشی و پر کردهاید، ممکن است با دردهایی مخصوصا هنگام جویدن غذا همراه باشد. دندانی که به تازگی عصب کشی و پر شده به فشار وارد شده بسیار حساس میشود. برای برطرف کردن این درد و بهبود شرایط دندان میتواند از راهکارهای زیر استفاده کنید.
- غذاهای مایع و نرم را جایگزین غذاهای سفت و سخت کنید.
- تا زمانی که دندان و استخوان به طور کامل بهبود یابند، با آنها غذا نخورید.
- از داروهای ضد درد و التهاب استفاده کنید.
- در صورت درد شدید و تسکین نیافتن حتما به دندان پزشک مراجعه کنید.
- مصرف سیر به دلیل داشتن خاصیت آنتی بیوتیک میتواند در بهبود درد کمک کند.
- دهان خود را با آب نمک شستشو دهید.
- از آب اکسیژنه برای کاهش میزان درد استفاده کنید.
- از کمپرس سرد استفاده کنید.
عصب کشی از روشهای درمانی برای از بین بردن پالپ عفونی دندان توسط دندان پزشک است. این روش توسط دندان پزشک انجام شده و پس از آن دندان با مواد موردنیاز پر میشود. استفاده از روکش نیز برای بهبود شرایط دندان توصیه میشود. درد دندان عصب کشی شده، 1 تا 2 هفته پس از درمان عادی است اما اگر با گذشت این زمان بهبود نیافته باید حتما به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر آن ممکن است با گذشت چند سال دوباره دندان درد به سراغ شما بیاید که این مورد نیز دلایل مختلفی دارد. برای درمان دوباره دندان حتما به دندانپزشک متخصص و با تجربه یا کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد مراجعه کنید. شما میتوانید در کلینیک پاسارگاد با دندانپزشک های با تجربه مشاوره شوید تا از درمان آگاه شوید تا بعد نسبت به درمان اقدام کنید. منتظر سوالات شما هستیم.
2 دیدگاه در ”علت درد دندان عصب کشی شده و درمان آن“