عصب کشی مجدد چه زمانی لازم است؟ گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد برای یک بیمار عصب کشی مجدد دندان انجام شود. زیرا این افراد با درد و مشکل دندان مواجه شدهاند و عصب کشی برایشان با موفقیت همراه نبوده است. به همین دلیل، نیاز است مجددا چنین درمانی برایشان انجام شود تا بتوانند چندین سال از آن استفاده کنند.
اما به چه دلیل ممکن است نیاز باشد برای یک بیمار مجدداً عصب کشی انجام شود؟ چگونه متوجه شویم که دندانمان نیاز به عصب کشی مجدد دارد؟ مراحل انجام ری اندو به چه صورت است؟ با ما همراه شوید تا به سوالاتتان پاسخ دهیم.
عصب کشی مجدد دندان چیست؟
همانطور که از نام عصب کشی مجدد دندان مشخص است، از این روش درمانی زمانی استفاده میشود که درمان ریشه با شکست مواجه شود. در حقیقت، اگر درد و ناراحتی بیمار بعد از انجام عصب کشی برطرف نشود، احتمال وجود مشکل در درمان قبلی او پر رنگ میشود. به همین علت، باید برای بررسی بیشتر و احتمال انجام مجدد عصب کشی اقدام کند. به طور کلی در عصب کشی مجدد دندان، دندانپزشک با استفاده از ترکیبات و ابزارهای مخصوص سعی در خارج کردن مواد موجود در کانال ریشه میپردازد.
دلایل نیاز به عصب کشی مجدد دندان
علل مختلفی وجود دارد که میتواند سبب بروز مشکل در عصب کشی دندان و شکست آن شود. در ادامه این بخش به معرفی مهمترین دلایل بروز چنین مشکلی میپردازیم:
ترمیم موقت یا دائم نامناسب
علاوه بر درمان ریشه دندان، دندانپزشک باید از یک ترمیم موقت یا دائم برای جلوگیری از ورود آلودگی از محیط دهان به کانالها کمک بگیرد. اما گاهی اوقات ممکن است به هر دلیلی، این ترمیم به خوبی راههای ورودی را نبسته و سبب شکست عصب کشی دندان شود.
ایجاد فاصله زمانی نسبتا طولانی بین ترمیم و عصب کشی
یکی از شایعترین عللی که سبب شکست درمان ریشه دندان میشود، ایجاد فاصله زمانی بین این روش و ترمیم بعد از آن است. بهطور معمول بعد از عصب کشی دندان به بیماران توصیه میشود حدود یک هفته صبر کرده و سپس برای ترمیم اقدام کنند. فاصله زمانی زیاد ممکن است سبب ورود آلودگی به کانال های دندان شود.
پیدا نشدن یکی از کانالها
برخی کانالها ممکن است در بعضی از دندانها وجود داشته باشد. بهعنوان مثال، دندان آسیاب اول فک بالا معمولا 3 کانال برای عصب کشی دارد؛ با این حال ممکن است در 60 درصد بیماران یک کانال اضافه نیز دیده شود. در چنین شرایطی اگر دندانپزشک نتواند آن را پیدا کند، احتمال شکست درمان بالا خواهد رفت. به همین علت باید با عصب کشی مجدد دندان، چنین کانالی را پیدا و پر کرد.
پرکردن کانال ریشه با طول نامناسب
با توجه به اینکه دسترسی و دید خوبی به کانال ریشه وجود ندارد، دندانپزشکان باید با کمک تصاویر رادیوگرافی میزان طول مناسب هر کانال را تشخیص دهند. با توجه به این موضوع، احتمال اینکه کانال با طول کافی پر نشود کم نخواهد بود. در این شرایط، احتمال ورود آلودگی از انتهای ریشه وجود داشته و باید مجددا برای درمان آن با طول مناسب اقدام شود.
توجه داشته باشید : عکس این موضوع نیز حتی برای برخی از بیماران رخ میدهد. در واقع ممکن است دندانپزشک کانال ریشه را بیش از طول استاندارد آن با گوتاپرکا پر کند. این شرایط، درد بیمار بعد از درمان تا مدتها ادامه خواهد داشت. اکثر مواقع مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نشده، اما اگر میزان گوتاپرکای عبوری از انتهای ریشه زیاد باشد، باید برای درمان مجدد آن اقدام شود. |
ایجاد ضایعه در انتهای کانال ریشه
دندانهایی که به عصب کشی مجدد نیاز دارند در واقع دچار نکروز شدند و باید کانالهایشان پر شود. در غیر این صورت این احتمال وجود دارد که دندان بعد از مدتی دچار ضایعه شود. این ضایعه قادر است در طول زمان سبب از بین رفتن استخوان و حتی آسیب به سایر دندانها شود. به همین دلیل، باید برای عصب کشی مجدد دندان مراجعه شود.
ایجاد خطا حین کار عصب کشی
گاهی اوقات ممکن است با توجه به حساس بودن عصب کشی برای برخی از بیماران، یکسری خطاهایی حین کار ایجاد شود. بروز چنین مشکلاتی میتواند احتمال شکست عصب کشی دندان را بالا ببرد.
شکستن فایل داخل کانال ریشه
در هنگام عصب کشی دندان امکان شکستگی فایل داخل کانال نیز وجود دارد. با توجه به آنکه دید به داخل کانال بسیار محدود است، خارج کردن آن دشوار خواهد بود. به همین علت در اکثر مواقع تلاش میشود دندان با وجود این مشکل درمان شود و در صورتی که علائم بیمار کاهش پیدا نکند، بیمار باید برای عصب کشی مجدد به دندانپزشک مراجعه کند.
بروز پوسیدگی مجدد
از دیگر دلایلی که نیاز به ری اندو را افزایش میدهد، میتوان به پوسیدگی راجعه در دندان اشاره کرد.
عدم رعایت مراقبت های بعد از عصب کشی دندان منجر به خراب شدن و پوسیدگی مجدد دندان به دلیل وجود آلودگی میشود. در این شرایط باید درمان ریشه مجدداً انجام شود.
مراقبت های بعد از عصب کشی چیست؟
عصب کشی مجدد چه زمانی لازم است؟
معمولا تشخیص اینکه آیا دندان شما نیاز به عصب کشی مجدد دارد یا خیر بر عهده دندانپزشک است. با این حال، گاهی اوقات ممکن است درد بیمار با یکسری علائم همراه باشد که نشاندهنده شکست درمان ریشه و نیاز به دریافت مجدد این خدمات است:
- اگر دندان درد بعد از عصب کشی ادامهدار باشد، میتواند نشان دهنده وجود عفونت در ناحیه کانال دندان باشد.
- آبسه دندان بعد از عصب کشی اولیه، یکی از مهمترین علائم شکست آن محسوب میشود.
- تورم و حساسیتی که بعد از درمان دندان درد به صورت طولانی مدت احساس شود، میتواند از علائم شکست عصب کشی باشد.
- دیده شدن ضایعه در انتهای ریشه دندان از مهمترین علائم شکست عصب کشی محسوب میشود.
مراحل انجام ری اندو
عصب کشی مجدد دندان نسبت به عصب کشی اولیه با یک سری تفاوتهایی همراه است. با این حال در اکثر مراحل شباهتهایی با یکدیگر دارد. در ادامه تک تک مراحل آن را بررسی میکنیم:
✔️ در ابتدا باید با تزریق مناسب، بیحسی خوبی در ناحیه دندان ایجاد شود. |
✔️ در ادامه از یک ماده به نام کلروفرم برای حل کردن گوتاپرکای قرار داده شده داخل کانال استفاده میکند. |
✔️ پس از این مرحله، دندانپزشک از فایلهای مخصوصی کمک میگیرد تا گوتاپرکا را از کانال خارج کند. |
✔️ بعد از خارج شدن مواد موجود در کانال ریشه، باید تمامی مراحل انجام یک عصب کشی معمولی با دقت بیشتر انجام شود. بسته به علت شکست درمان ریشه، دندانپزشک باید اقدامات لازم را انجام دهد. به عنوان مثال، اگر فایلی داخل کانال شکسته باشد، باید با کمک ابزارهای مخصوص آن را خارج کند. |
✔️ در نهایت با انجام عصب کشی، دندان پانسمان شده و بیمار باید بعد از مدتی برای ترمیم آن اقدام کند. |
عوارض عدم انجام عصب کشی مجدد دندان
در صورتی که دندان نیاز به عصب کشی مجدد داشته باشد، باید هرچه سریعتر اقدام کنید. در غیر این صورت، باید منتظر بروز عوارض زیر باشید:
- عدم انجام ری اندو میتواند سبب بروز درد شدید و طولانی مدت برای بیمار شود.
- تشکیل آبسه و ترشح چرک از دیگر عوارض عدم اقدام برای درمان مجدد ریشه مجدد است.
- تشکیل ضایعه از جمله مهمترین عوارض عدم درمان به موقع است. این ضایعه در طولانی مدت قابلیت رشد و بزرگ شدن داشته و میتواند سبب اسیب به استخوان و دندان بیمار شود.
- احتمال افزایش حساسیت دندان نسبت به گذشته وجود دارد.
- شانس نگهداری دندان برای بیمار در صورت عدم اقدام به موقع کاهش خواهد یافت.
روکش دندان بعد از عصب کشی الزامی است؟
عصب کشی مجدد دندان بهترین گزینه برای بیمار است؟
اینکه تصور کنید همیشه عصب کشی مجدد بهترین گزینه برای درمان بیمار محسوب میشود، اشتباه است. دقت داشته باشید که گاهی اوقات علائم بعد از عصب کشی ممکن است به دلایل دیگری باشد. در حقیقت گاهی ممکن است دندان با عصب کشی مجدد نیز درمان نشود. در چنین شرایطی، باید به سراغ راهکارهای جایگزین آن بروید.
کشیدن دندان
اگر شرایطی ایجاد شود که دندان قابل نگهداری نباشد، توصیه میشود برای کشیدن دندان اقدام کنید. بهعنوان مثال، ممکن است شکستگی عمودی در قسمتی از ریشه ایجاد شود. در این بیماران دیگر ری اندو نمیتواند علائم را کاهش دهد. به همین دلیل باید دندان را از دهان خارج کرد.
جراحی اپیکو
در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که علائم بیمار با درمان ری اندو بهبود نخواهد یافت، گاهاً ممکن است از جراحی اپیکو کمک بگیرد. در این درمان متخصص بافت لثه و استخوان را کنار زده و با برداشتن ضایعه ایجاد شده، قسمت انتهایی ریشه را قطع خواهد کرد.
همی سکشن دندان
اگر شرایط دندان به گونهای باشد که ریشه آن قابل عصب کشی مجدد نباشد، ممکن است بسته به شرایطی که دارد از همی سکشن استفاده شود. در این روش، ریشهای که نیاز به عصب کشی دارد به همراه تاج مربوط به آن حذف شده و باقی ریشهها در دهان باقی میماند. معمولا از همی سکشن دندان برای دندانهای آسیاب استفاده میشود.
روت آمپوتیشن
در این تکنیک برخلاف روش قبلی، دندانپزشک صرفاً ریشهای که دچار عفونت مجدد شده را حذف خواهد کرد. در حقیقت، تاج بالای آن دست نخورده باقی مانده و صرفا ریشه آن برداشته میشود.
هزینه عصب کشی مجدد دندان چقدر تمام می شود؟
هزینه ری اندو یا عصب کشی مجدد دندان به برخی از عوامل بستگی دار. این درمان با توجه به شرایط دندان و علت شکست عصب کشی قبلی آن، هزینه متفاوتی به همراه خواهد داشت.
مراقبت های بعد از عصب کشی مجدد
بعد از انجام ری اندو باید به نکات مراقبتی که پزشک به شما گوشزد میکند، توجه کنید تا مشکلی برای دندانهایتان ایجاد نشود. این نکات سبب افزایش طول عمر درمان شما خواهد شد:
- استفاده از مسکن بعد از عصب کشی مجدد توصیه میشود.
- ممکن است نیاز باشد برای کاهش و جلوگیری از عفونت دندان عصب کشی شده از آنتی بیوتیک کمک بگیرید.
- در زمان مشخص برای ترمیم دندان اقدام کنید.
- رعایت بهداشت بعد از عصب کشی مجدد بیشتر باید مورد توجه قرار بگیرد.
- در صورت نیاز از دهانشویه کمک بگیرید.
- اگر پانسمان بعد از درمانتان افتاد، باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
عوارض عصب کشی مجدد دندان
عصب کشی مجدد همانند درمان اولیه آن با عوارضی همراه خواهد بود. با این حال، احتمال بروز آنها نسبت به گذشته کمتر خواهد بود:
- عارضهای در اکثر بیماران دیده میشود، درد دندان بعد از درمان است.
- ممکن است مجدداً عفونت و چرک دیده شود که نشان دهنده شکست درمان است.
- تریسموس ممکن است به دلیل تزریق بی حسی در فک دیده شود.
- حساسیت دندان به تماس به دلیل بلند بودن ترمیم موقت قرار داده شده ایجاد خواهد شد.
عصب کشی دندان یکی از تخصصی ترین درمانها از زیر مجموعه درمانهای دندانپزشکی است که توسط متخصص درمان ریشه دندان انجام میشود.
سوالات متداول
بله، روشهای دیگری به جای عصب کشی مجدد نیز وجود دارد که میتواند قسمتی از ریشه یا حتی کل آن را قطع کرد. با این حال، بسته به شرایط دندان باید نسبت به انجام هر کدام تصمیمگیری شود.
بسته به مهارت دندانپزشک و علت شکست درمان قبلی، میزان موفقیت آن متفاوت خواهد بود.
معمولا درد بعد از عصب کشی مجدد دندان تا 5 روز طبیعی است. اما شدت درد در طول این مدت کمتر خواهد شد.
اگر مجددا درمان با شکست مواجه شود، دندانپزشک باید تصمیم بگیرد با توجه به شرایط دندان، از روشهای جایگزین استفاده کند. اگر امکان نگهداری دندان وجود نداشته باشد، ممکن است راه حل نهایی برای حذف عفونت یعنی کشیدن دندان توصیه شود.
کلام پایانی
عصب کشی مجدد دندان در برخی از بیماران به دلیل شکست درمان قبلی آنها ضروری است. این درمان میتواند از بروز عوارض جدی بعد از درمان قبلی جلوگیری بهعمل آورد. همچنین، در صورتی که درمان ریشه مجدد با موفقیت انجام شود، بیمار قادر خواهد بود از آن دندان تا مدتها استفاده کند.
ویزیت آنلاین و رایگان
امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ
عصب کشی دندان یکی از تخصصی ترین درمانها از زیر مجموعه درمانهای دندانپزشکی است که توسط متخصص درمان ریشه دندان انجام میشود. برای عصب کشی دندان در ابتدا بهتر است به دنبال بهترین متخصص عصب کشی در رشت باشید، زیرا این درمان حساس، با پالپ دندان و بافت داخلی دندان و همچنین بافت اطراف ریشه سروکار دارد.
کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راهاندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیامرسان واتساپ مهیا کرده است.
کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان ایمپلنت بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت میگیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.
1 دیدگاه در ”عصب کشی مجدد چه زمانی لازم است؟“