تغییر رنگ دندان و دلایل آن چیست؟ تغییر رنگ دندان یک معضل عمومی است و ممکن است همه افراد درگیر این موضوع شوند . دندانهای سفید و براق باعث میشوند لبخند جذاب و تاثیرگذاری داشته باشید و بتوانید نظر دیگران را جلب کنید. به همین دلیل بسیاری از افراد دنبال آشنایی با دلایل زردی دندان هستند و میخواهند عواملی که موجب این تغییر ناخوشایند میشود را بشناسند.
این مطلب راهنمای کاملی درباره 13 مورد از دلایل تغییر رنگ دندانهاست و به شما کمک میکند با کنترل این عوامل دندانهایی سالم و براق داشته باشید. برای کسب اطلاعات دقیق تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
تغییر رنگ های مختلف دندان ها
- رنگ زرد
با افزایش سن ، سطح مینای دندان سفید ممکن است ساییده شود و قسمت هسته زرد دندان ها بیشتر نمایان شوند.
- رنگ قهوه ای
تنباکو ، نوشیدنی های تیره مانند چای یا قهوه و کم مسواک زدن دندان ها که منجر به پوسیدگی می شود و ممکن است باعث قهوه ای شدن دندان ها شود.
- سفید
مقدار زیاد فلوراید می تواند باعث ایجاد لکه های سفید در سطح دندان ها شود. این حالت را فلوروز می نامند و این اتفاق هنگامی می افتد که دندان ها با مقدار زیادی فلوراید ناشی از آب آشامیدنی یا استفاده بیش از حد از شستشو یا خمیر دندان های حاوی فلوراید تماس پیدا کنند.
- سیاه
پوسیدگی یا نکروز پالپ دندان ممکن است دندانهای شما را خاکستری یا سیاه کند. جویدن آجیل می تواند دندان ها را سیاه کند ، قرار گرفتن در معرض مواد معدنی مثل : آهن ، منگنز یا نقره در محیط های صنعتی یا مکمل های غذایی ممکن است باعث ایجاد خط سیاه روی دندان ها شود.
- رنگ های دیگر
نوشیدنی های رنگ دار می توانند مینای دندان را به رنگ آن نوشیدنی لکه دار کنند.
تغییر رنگ دندان
1. تجمع جرم روی دندان
جرم و رسوبات روی دندانها به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندانها به زرد یا قهوه ای میشوند. پلاک دندانی مادهای چسبنده است که از تجمع باکتریها ایجاد میشود و با گذشت زمان به رسوباتی محکم تبدیل میشود. البته با محکم شدن رسوبات پاک کردن آنها سخت میشود.
بهترین راه برای پیشگیری از زردی دندانها این است که به طور مرتب دندانها را تمیز نمایید. همچنین با مراجعه به دندانپزشک حرفهای سعی کنید دندانها را جرمگیری کنید تا تغییر رنگ نداشته باشند.
2. ابتلا به برخی از بیماریها
زردی دندان دلایل متعددی دارد که یکی از آنها ابتلا به برخی از بیماریها است. به طور مثال ابتلا به بیماریهای پریودنتال باعث تجمع جرم و رسوب روی دندانها میشود و رنگ آنها را به زرد یا قهوهای تغییر میدهد.
حتی در برخی از موارد بیماریهای کلیوی و کبدی، بیماریهای خونی نظیر تالاسمی و هموفیلی هم از عوامل تغییر رنگ دندانها هستند. در صورتی که بهداشت دهان و دندان را رعایت میکنید، رژیم غذایی مناسبی دارید و برنامه منظمی برای جرمگیری دندانها دارید، اما همچنان دندانهای زردی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و از سلامت خود مطمئن شوید. درمان به موقع بیماریها باعث میشود بتوانید مانع ایجاد لکه روی دندانها شوید.
3. مصرف چای و قهوه
یکی از عوامل مهمی که باعث زردی دندان میشود مصرف نوشیدنیهایی است که حاوی رنگدهندههای طبیعی هستند. این مواد روی سطح دندانها مینشینند و موجب ایجاد لکه و رنگ میشوند. از طرف دیگر نوشیدنیهایی نظیر چای و قهوه اسیدیته بالایی دارند که باعث فرسودگی مینای دندان میشود. با فرسوده شدن مینای دندان، عاج دندان هم تغییر رنگ میدهد.
با این حساب کسانی که چای و قهوه زیادی در طول روز مصرف میکنند، دندانهای خشن و زبری دارند که رنگدانهها را بیشتر جذب میکند. به همین دلیل توصیه میکنیم با کاهش مصرف چای و قهوه، استفاده از لیوانهای با دهانه باریک و مراقبت بیشتر از بهداشت دهان و دندان از زرد شدن رنگ دندانها پیشگیری کنید.
4. سیگار کشیدن
عامل مهم دیگری که بر زردی دندان و کاهش زیبایی لبخند شما تاثیر میگذارد، سیگار کشیدن است. سیگار حاوی مواد رنگدهنده نظیر نیکوتین و قطران است که با نشستن بر روی سطح دندانها باعث ایجاد لکههای قهوهای و زرد میشوند. همچنین نیکوتین و سایر مواد شیمیایی موجود در دود سیگار روی مینای دندان تاثیر منفی میگذارد و باعث تضعیف و فرسودگی آن میشود و رنگ دندانها را تغییر میدهد.
یکی از بهترین اقدامات برای جلوگیری از زردی دندانها ترک سیگار است. حتی دخانیات دیگر نظیر قلیان و پیپ هم سفیدی و سلامت دندانها را تحت تاثیر قرار میدهند.
5. رژیم غذایی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید خوراکیها هم بر تغییر رنگ دندانها تاثیر دارند. خوراکیهایی که رنگدانه دارند، مانند سس، ادویه و میوههای مانند توتفرنگی، بلوبری و گوجه فرنگی باعث ایجاد لکه روی دندانها میشوند و رنگ ناخوشایندی روی دندانها ایجاد میکنند. اگر این مواد غذایی را مصرف میکنید باید بلافاصله بعد از مصرف دندانهای خود را بشویید تا رنگ آنها تغییر نکند.
6. دندان قروچه
دندان قروچه یا براکسیم یکی دیگر از عوامل مهمی است که موجب زردی دندانها میشود. وقتی فردی به صورت عمدی یا غیر عمدی دندان قروچه میکند، به مینای دندان آسیب میزند. آسیب دیدن مینای دندان هم مقاومت آن را کاهش میدهد و موجب زردی دندان میشود. دلیل دیگری که باعث میشود دندان قروچه رنگ دندان را تغییر دهد این است که فشار وارد شده به دندانها تجمع پلاک دندانی را افزایش میدهد. در نتیجه شاهد بروز لکههای زرد و قهوهای روی دندان خواهیم بود.
علاوه بر این موارد، دندان قروچه موجب ایجاد آسیب و التهاب لثه میشود و زردی رنگ دندان را بیشتر میکند.
پیشنهاد میکنیم کسانی که درگیر عارضه دندان قروچه هستند تکنیکهای کنترل استرس را یاد بگیرند یا از درمانهای تخصصی دندانپزشکی استفاده کنند تا از زرد شدن رنگ دندانها جلوگیری کنند.
7. بالا رفتن سن
بالا رفتن سن به طور طبیعی باعث تغییر رنگ دندانها به سمت زردی میشود که دلایل آن شامل موارد زیر است:
- تجمع مواد رنگدانه در عاج
با افزایش سن، مواد رنگدانهای مانند کلسیم فسفات و مواد آلی در لایههای عاجی دندان تجمع پیدا میکنند که باعث تیرهتر و زردتر شدن ظاهر دندانها میشود.
- نازک شدن مینای دندان
مینای سطحی دندانها به مرور زمان و با افزایش سن نازکتر میشود. بنابراین سطح دندان تغییر رنگ میدهد و شاهد زردی دندان خواهیم بود.
- کاهش جریان خون لثه
بالا رفتن سن میزان جریان خون در لثهها را کاهش میدهد. با کمرنگ شدن لثهها رنگ زرد دندان بیشتر میشود.
- تجمع رسوبات
یکی دیگر از عواملی که با افزایش سن رنگ دندانها را تغییر میدهد این است که افراد مسن تمایل کمتری به رعایت بهداشت دهان و دندان دارند. همین امر باعث میشود، پلاک و رسوبات روی دندانها تجمع پیدا کند و لکههای زرد رنگی روی دندانهای نمایان شود.
بنابراین افزایش سن به عنوان یک عامل طبیعی و اجتنابناپذیر است که منجر به تغییر رنگ دندانها به سمت زردی میشود.
8. ژنتیک
عامل دیگری که بر زردی دندان تاثیر میگذارد، ژنتیک است. برخی از افراد به دلایل ژنتیکی، دندانهایی زرد رنگ دارند و حتی با رعایت کامل بهداشت هم مشکل رنگ ناخوشانید دندانها پابرجاست. اما در این موارد دندانپزشک میتواند از درمانهای تخصصی برای سفید کردن رنگ دندانها استفاده کند.
9. تاثیر مصرف دارو
داروهای آنتیبیوتیک هم جزو عواملی هستند که رنگ دندانها را تغییر میدهند. به طور معمول کودکانی که پیش از رشد دندان از آنتیبیوتیک استفاده میکنند، با این مشکل مواجه میشوند. خانمهای باردار که در نیمه دوم بارداری آنتیبیوتیک مصرف میکنند هم بعد از تولد نوزاد و رشد دندانها متوجه رنگ ناخوشایند دندانها میشوند.
حتی برخی از داروهایی که برای التهاب لثه مورد استفاده قرار میگیرند هم بر رنگ دندانها تاثیر دارند و موجب زرد شدن آنها میشوند.
10. تاثیر مصرف فلوراید
فلوراید به عنوان یک ماده معدنی، نقش مهمی در سلامت و محافظت از دندانها دارد. اما در صورت مصرف بیش از حد، خطراتی نیز به همراه دارد. خطرات مصرف بیش از حد فلوراید شامل موارد زیر است:
- فلوروزیس دندانی
مصرف بیش از حد فلوراید، به ویژه در دوران رشد و تکامل دندانها در کودکی، باعث پوسیدگی و ایجاد لکههای دائمی روی سطح مینای دندان میشود. این لکهها معمولاً به رنگ قهوهای یا زرد هستند و موجب از بین رفتن جلوه و زیبایی دندانها میشوند. فلوروزیس دندانی، علاوه بر لکههای زردرنگ، باعث ایجاد لکههای سفید و قهوهای روی سطح دندانها میشود و زیبایی آنها را مختل میکند.
- تجمع فلوراید روی دندانها
با گذشت زمان و مصرف بیش از اندازه فلوراید، این ماده در لایههای عاجی و مینایی دندانها تجمع پیدا میکند و رنگ ظاهر دندانها را تیره میکند.
11. ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان یک درمان تخصصی است که دندانهای نامرتب را صاف و یکدست میکند و بر زیبایی لبخند شما میافزاید. اما باید دقت داشته باشید که ارتودنسی دندانهای شما را در معرض زرد شدن قرار میدهد. زیرا بریسهای دندان وقتی به مدت طولانی روی دندان قرار میگیرند، رعایت بهداشت دهان و دندان سخت میشود و موجب ایجاد لکههای رنگی روی دندان میشود. البته با رعایت بهداشت میتوان شانس ایجاد لکهها را تا حد زیادی کاهش داد. حتی در مواردی استفاده از موادی مانند آمالگام برای ترمیم دندانهای آسیبدیده هم رنگ آنها را تغییر میدهد.
12. ضربه به دندان
عامل دیگری که موجب زردی دندان میشود، ضربه و آسیب است. تجمع رسوبات و مواد رنگی در بافتهای داخلی باعث تغییر رنگ دندانها به قهوهای یا سیاه میشود. حتی ضربه منجر به تغییر ساختارهای داخلی دندان و متعاقب آن تغییر رنگ میشود.
13. بارداری
عامل دیگری که موجب زردی دندان میشود، بارداری است. در دوران بارداری تغییرات هورمونی اتفاق میافتد و مینای دندان تحت تاثیر قرار میگیرد. در نتیجه دندانها مستعد لک و تغییر رنگ میشوند. از طرف دیگر باید به این نکته دقت داشته باشید در دوران بارداری میزان اسیدیته دهان تغییر میکند و رژیم غذایی خانمهای باردار تغییر میکند. در نتیجه بسیاری از خانمهای باردار شاهد زردی دندانها هستند.
مرکز ایمپلنت دکتر روشن طلب یکی از بهترین و معتبرترین مراکز ایمپلنت است که سعی میکند با استفاده از فناوریهای بهروز دنیا و رعایت استانداردها ایمپلنت را جایگزین دندانهای از دست رفته نماید.
پیشگیری از تغییر رنگ دندان ها
مراقبت از سلامت دندان کاملا وابسته به عادات رفتاری ماست. تنها با چند تغییر کوچک در سبک زندگی خود قادر خواهید بود از تغییر رنگ دندان هایتان جلوگیری کنید. اگر زیاد قهوه می نوشید جایگزینی برای آن پیدا کنید. اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید. روزانه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و به طور مرتب جهت چکاپ دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین لازم است هر شش ماه یک بار دندان هایتان را جرم گیری کنید. اگر تغییر رنگ غیرمعمولی در دندان هایتان مشاهده کردید حتما جهت بررسی مساله به دندانپزشک مراجعه کنید.
درمان تغییر رنگ دندان ها
گزینه های درمانی زیادی برای سفید کردن دندان ها وجود دارند که بسته به علت تغییر رنگ ممکن است متفاوت باشد ولی در کل شامل موارد زیر است :
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
- پرهیز از غذاها و نوشیدنی هایی که باعث ایجاد لکه می شوند.
- استفاده از سفید کننده های بدون نسخه ( ممکن است دندان های شما را حساس کنند اما این عارضه جانبی معمولاً پس از پایان دوره سفید شدن از بین می رود ) اگر لثه شما تحریک شد ، به دندانپزشک مراجعه کنید.
- بلیچینگ دندان ( در مطب دندانپزشک انجام می شود که باعث روشن شدن رنگ دندان ها می شود ).
کلام پایانی
زردی دندان از شایعترین مشکلات دندانپزشکی است که در زیبایی چهره شما تاثیر دارد و باعث میشود برای حضور در جمع اعتماد به نفس کمتری داشته باشید. در این مطلب سعی کردیم راهنمای کاملی درباره 13 مورد از دلایل زردی دندان و ایجاد لکههای زرد، قهوهای و سیاه رنگ روی آن در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات راهنمای مناسبی برای شما باشد و بتوانید با دندانهای سفید و درخشان لبخندی زیبا و جذاب داشته باشید.
ویزیت آنلاین و رایگان
امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ
تغییر رنگ دندان زمانی اتفاق می افتد سطح داخلی یا خارجی دندان ها تغییر رنگ می دهند و رنگ آنها که به طور طبیعی باید روشن یا سفید به نظر برسند تیره تر از حالت اولیه خود می شوند و یا لکه هایی با رنگ تیره یا سفید روی آن ها ایجاد می شود. و از روش هایی که در این مقاله درباره آن ها صحبت کرده ایم، راهکار مناسب را دریافت نکرده اید، می توانید به صورت آنلاین از مشاوران کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد راهنمایی بگیرید و در صورت نیاز برای دریافت توصیه های تخصصی تر به کلینیک دکتر روشن طلب مراجعه نمایید.
کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راهاندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیامرسان واتساپ مهیا کرده است.
کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت میگیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.
1 دیدگاه در ”تغییر رنگ دندان و دلایل آن“