ایمپلنت دندان در افراد سیگاری چگونه انجام می شود؟ توصیه های لازم در رابطه با ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری چیست؟ یکی از عادت های بد که تأثیر منفی روی کاشت ایمپلنت دارد سیگار کشیدن است. با سیگار احتمال این که فرایند کاشت ایمپلنت با شکست روبرو شود زیاد است زیرا نیکوتین موجود در سیگار روی فرایند جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک تأثیر بدی می گذارد.
چنانچه قصد کاشت ایمپلنت دارید اما سیگاری هستید باید حواستان باشد که سیگار تأثیر منفی روی فرایند کاشت دندان تان نگذارد. اولین توصیه این است که سیگار را ترک کنید زیرا سیگار کشیدن احتمال عدم موفقیت کاشت ایمپلنت را بالا می برد. پس از ترک سیگار احتمال موفقیت ایمپلنت تا ۹۰ درصد افزایش می یابد.
تاثیر سیگار کشیدن بر ایمپلنت
تاثیر سیگار کشیدن بر ایمپلنت دندان بیش از هر چیز خود را به صورت کاهش احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت خود را نشان می دهد. نیکوتین موجود در سیگار و تنباکو بر فرآیند جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک تاثیر منفی می گذارد و احتمال شکست درمان ایمپلنت را افزایش می دهد.
همچنین افراد سیگاری توجه چندانی به بهداشت دهان و دندان خود ندارند و همین امر موجب بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت یا پری ایمپلنتایتیس (Preimplantities) خواهد شد.
معمولا دندانپزشکان به افراد سیگاری توصیه می کنند که برای درمان ایمپلنت موفق و با ماندگاری بالا، مصرف سیگار را محدود و ترک کنند.
چگونگی تاثیر سیگار بر ایمپلنت کدامند؟
تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان به دلیل دود حاصله از آن می باشد. این دود تاثیرات مخربی بر روی این عمل می گذارد. نحوه تاثیر پذیری ایمپلنت دندان از سیگار به این شرح می باشد:
۱: دود سیگار صدمات بسیاری به فک و لثه ها وارد می کند. مواد مضری که در اثر کشیدن سیگار تولید می شوند ساختار داخلی دهان را به کلی تغییر می دهند. بروز این حالت سبب عدم تولید بزاق و در نتیجه خشک شدن دهان می شود.
در واقع سیگار غدد ترشح کننده بزاق را از بین می برد و از آن جا که بزاق از پوسیدگی دندان و لثه ها جلوگیری می کند. عدم ترشح آن علاوه بر دندان های طبیعی و لثه ها ایمپلنت را نیز دچار پوسیدگی می کند.
۲: از دیگر راه های تاثیر سیگار بر ایمپلنت تولید نیکوتین و وارد شدن آن به بدن است. این ماده مخرب به هر نحوی که وارد بدن شود. فرایند خون رسانی را در بدن مختل می کند و سبب جلوگیری از ورود اکسیژن به استخوان و دیگر بافت ها ی بدن می شود. زمانی که فرد عمل ایمپلنت را انجام می دهد برای بهبودی کامل نیاز به خونرسانی و اکسیژن رسانی بالایی در استخوان و بافت فک دارد. به دلیل ممکن نبودن این عمل ایمپلنت روند بهبودی را به طور طبیعی و نرمال طی نخواهد کرد و در نتیجه پروسه با شکست مواجه می شود.
۳: از دیگر طرق تاثیر سیگار بر ایمپلنت جلوگیری از احاطه و پوشش دندان توسط ایمپلنت به واسطه نیکوتین است. وجود مواد مضری مانند نیکوتین در سیگار باعث می شوند تا ایمپلنت به استخوان فک جوش نخورد. در نتیجه ایمپلنت کار گذاشته شده در دندان در کوتاه ترین زمان ممکن از استخوان فک جدا خواهد شد.
توصیه های لازم برای کاشت ایمپلنت در افراد سیگاری
کاشت ایمپلنت برای افراد سیگاری غیر ممکن نیست اما مطالعات انجام شده نشان می دهد ۱۵ درصد از افراد سیگاری بعد از کاشت ایمپلنت مجبور به تعویض ایمپلنت دندان هایشان می شود. از آن جایی که افراد سیگاری نیز نیاز دارند دندان از دست رفته شان جایگزین شود در ادامه توصیه های لازم برای بالا بردن احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت را در این افراد نام می بریم:
در اولین فرصت سیگار کشیدن را ترک کنید
ضروری ترین کار برای کاشت ایمپلنت ترک سیگار است. با ترک سیگار در اسرع وقت به حفظ بهتر بهداشت دهان و دندان و سلامت عمومی بدن خود کمک کنید و اصلاح طرح لبخند را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
از یک هفته قبل تا یک هفته بعد از جراحی سیگار نکشید
برخی افراد می گویند به هیچ وجه نمی توانند برای همیشه سیگار را ترک کنند به این افراد توصیه می شود حداقل یک هفته قبل تا یک هفته بعد از جراحی سیگار نکشند. از آن جایی که سیگار یک عادت روزمره است ترک آن کار سختی است اما باید سعی کنید به نتیجه کار فکر کنید و تصمیم خود را عملی کنید.
میزان سیگار کشیدن خود را نصف کنید
اگر برای چند هفته هم حتی نمی توانید سیگار را ترک کنید حداقل میزان مصرف تان را به حداقل برسانید. سعی کنید تعداد سیگار هایی که در روز می کشید را نصف کنید تا میزان موفقیت کاشت ایمپلنت تان به طور قابل توجهی افزایش یابد. افراد سیگاری برای کاشت ایمپلنت باید منظم به دندانپزشک مراجعه کنند تا اگر پوسیدگی، عفونت یا مشکلات لثه دارند به سرعت درمان شود و کاشت ایمپلنت با مشکل روبرو نشود. چنان چه با تمام تلاش هایی که کردید موفق به ترک سیگار پیش از کاشت ایمپلنت نشدید برای این که به عارضه حفره خشک دچار نشوید به توصیه های زیر عمل کنید:
- تا ۴۸ ساعت بعد از عمل جراحی از کشیدن سیگار خودداری کنید.
- از دندان پزشک بخواهید که حتماً مرحله زخم شما را بخیه کنند.
- هنگام سیگار کشیدن، گاز استریل را روی ناحیه جراحی شده نگه دارید.
- از جویدن تنباکو و آدامس های نیکوتین دار خودداری کنید.
- اگر می توانید عادت دیگری را جایگزین سیگار کنید.
چرا نیاز داریم بعد از کشیدن دندان ایمپلنت کنیم؟
چرا کاشت دندان برای افراد سیگاری چالش برانگیز است؟
کاشت ایمپلنت برای افراد سیگاری از جنبه های زیر چالش برانگیز است:
رعایت بهداشت دهان و دندان
افراد سیگاری معمولا به خوبی نمی توانند بهداشت دهان و دندان خود را حفظ کنند. این افراد با بیماری های متعدد لثه و دندان دست و پنجه نرم می کنند و ریسک بروز بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت در آن ها بالا است. بسیاری از متخصصان دهان و دندان باور دارند سیگار به بافت های دهان و دندان آسیب وارد می کند و باعث ضخیم شدن لایه بالایی سلول های پوست می شود. علاوه بر این سیگار به غدد بزاقی دندان نیز آسیب می رساند و باعث خشک شدن آن می شود. در این شرایط بزاق دهان که می تواند باکتری ها را از بین ببرد خشک می شود و باکتری ها با سرعت بیشتری پیشرفت می کنند و فرد دچار بیماری های پریودنتال می شود.
کاهش سیستم ایمنی
نیکوتین و ترکیبات سمی موجود در سیگار روی عروق محیطی درون دهان تأثیر می گذارد و موجب کاهش جریان خون و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و توانایی آن در بهبود زخم ها می شود. سیگار از دو جهت روی سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارد :
- موجب سوختن بافت های داخل دهان می شود و کراتوسیس keratosis تولید می کند به همین خاطر لایه بالایی سلول های پوستی ضخیم می شود.
- به غدد بزاقی آسیب وارد می کند و باعث خشک شدن دهان می شود.
علاوه بر موارد گفته شده نیکوتین و دیگر محصولات جانبی که در سیگار موجود است روی رگ های خونی محیطی که در دهان و پوست وجود دارد اثر منفی می گذارد و جریان خون را کاهش می دهد. با کاهش جریان خون، عمل خون رسانی به سایر سطوح به درستی انجام نمی شود.
تحلیل استخوان فک
اکثر دندانپزشک ها از کاشت ایمپلنت برای افراد سیگاری خودداری می کنند زیرا این اشخاص لثه و استخوان هایشان قدرت و استحکام کافی ندارد و نمی تواند پایه ایمپلنت را در خود نگه دارد. اگر چه با پیوند استخوان می توان استحکام لثه را افزایش داد و به رشد استخوان کمک کرد اما روند بهبودی پس از جراحی در افراد سیگاری خیلی کند است. سیگار باعث می شود رشد استخوان در ناحیه ای که پیوند انجام شده است به اندازه کافی نباشد و روند بهبودی با مشکل مواجه شود. در این شرایط متخصص ایمپلنت نمی تواند پایه ایمپلنت را در استخوان فک فرد بکارد.
پس از کاشت ایمپلنت در افراد سیگاری حتی اگر ایمپلنت ها به خوبی با استخوان فک جوش بخورند باز هم خطر تحلیل استخوان، گسترش عفونت و التهاب لثه تا استخوان فک و افتادن ایمپلنت مدت کوتاهی پس از آن وجود دارد. مهم ترین عارضه کاشت ایمپلنت برای فرد سیگاری بهبود نیافتن زخم ها پس از جراحی و عارضه ای به نام حفره خشک است به همین خاطر سیگار تهدید جدی برای ایمپلنت است.
آنچه که ما در این مقاله قصد داریم درباره آن توضیح دهیم علت و علائم تحلیل استخوان فک و تحلیل لثه می باشد.
عارضه حفره خشک بعداز ایمپلنت دندان چیست؟
مهمترین مشکلی که پساز انجام ایمپلنت دندان در افراد سیگاری به وجود میآید، عارضه حفره خشک یا dry socket است؛ اما عارضه حفره خشک چیست؟
پساز کشیدن دندانهای بیمار، در داخل فک و درست در جای خالی هر دندان، حفرههایی ایجاد میشود. در این وضعیت لختههای خون روی سطح این حفرهها را میپوشانند تا از ورود مواد غذایی، آلودگی و باکتری به آنها جلوگیری شود. جابهجاشدن و ازبینرفتن این لختهها باعث ایجاد یک حفره خشک و آسیبپذیر در دهان میشود و ناحیه را در معرض آسیبهای مختلفی قرار میدهد. تفکردن، آبکشیدن بیشازحد دهان، استعمال دخانیات و سیگارکشیدن، باعث ازبینرفتن این لختهها میشود و بنابراین بهوجودآمدن این عارضه کاملاً میان افراد سیگاری رایج است.
سیگار کشیدن پس از انجام ایمپلنت و پیوند استخوان
توصیه متخصصین کاشت ایمپلنت معمولا این است که تا جایی که امکان دارد فرد از کشیدن سیگار خودداری کند. اشخاصی که واقعا نمی توانند به مدت طولانی سیگار را ترک کنند دو هفته قبل از انجام ایمپلنت و ۲ تا ۳ ماه بعد از آن باید حتما آن را کنار بگذارند تا پایه ایمپلنت کامل با استخوان فک جوش بخورد. پس از انجام عمل پیوند استخوان تا دو هفته باید از سیگار کشیدن خودداری کنید زیرا سیگار خطر پیوند نخوردن استخوان و موفقیت آمیز نبودن عمل جراحی لیفت سینوس را افزایش می دهد. نکته دیگری که در مورد تأثیر سیگار بر ایمپلنت دندان لازم است بدانید این است که چند روز بعد از عمل بدن شما لخته های خونی ایجاد می کند تا از ورود مواد غذایی و باکتری ها به محل عمل جلوگیری کند. با استنشاق دود؛ تف کردن آب دهان؛ مکیدن مایعات از داخل نی می توانید لخته های خون را شل کنید که باعث ایجاد حالت فوق العاده دردناک می شود بنابراین تا ۷۲ ساعت پس از عمل از انجام کارهای نام برده شده خودداری کنید.
ایمپلنت بدون درد چگونه انجام می شود؟ آیا جراحی ایمپلنت درد دارد؟
سوالات متداول
امکان انجام جراحی و کاشت ایمپلنت بهطورکلی برای افراد سیگاری وجود دارد؛ اما متاسفانه مصرف سیگار و نیکوتین باعث میشود خطر و احتمال شکستخوردن این پروسه درمانی افزایش پیدا کند و این مسئله علل مختلفی دارد. در چنین شرایطی پزشک از شما میخواهد که پیشاز انجام جراحی برای مدتی سیگارکشیدن را ترک کنید و اجازه دهید سموم سیگار از فضای دهان شما خارج شود. سپس میتوانید با نظر پزشک فرایند کاشت دندان را شروع کنید.
ایمپلنت دندان در افراد سیگاری معمولاً به شکست منجر میشود و این اتفاق دلایل مختلفی دارد. برای مثال دود سیگار باعث ایجاد صدمات مختلف به فک و لثه بیمار میشوذ و ساختار داخلی دهان فرد سیگاری را کاملا تغییر میدهد. این مسئله عموماً به عدم تولید صحیح بزاق در دهان و خشکشدن دهان منجر میشود که خود مشکلات بسیار زیادی را بههمراه دارد. در حقیقت این بزاق دهان است که از پوسیدگی دندانها و آسیبهای مختلف لثه جلوگیری میکند و دود سیگار با ازبینبردن غدد ترشحکننده بزاق، مشکلات زیادی را برای لثه، فک و دندانها به وجود میآورد. علاوهبراین، عدم ترشح بزاق میتواند ایمپلنتها را دچار مشکلاتی مانند عفونت و پوسیدگی کند.
تاثیر دیگری که سیگار بر روی عملکرد دهان و دندان و وضعیت ایمپلنت میگذارد، از طریق نیکوتین است. نیکوتین به هر طریقی که وارد بدن شود، عملکرد خونرسانی را مختل میکند و مانع از ورود اکسیژن به بافتهای مختلف بدن، خصوصاً لثه و فک میشود.
مهمترین عارضهای که سیگارکشیدن در دوران نقاهت پساز جراحی پیش میآورد، مسئله تحلیلرفتن استخوان فک است که باعث پسزدن ایمپلنت میشود و این پروسه را با شکست مواجه میکند. علاوهبراین، ازبینرفتن لختههای خونی توسط سیگار نیز عامل اصلی ایجاد حفره خشک در دهان است که عارضه بسیار دردناکی محسوب میشود. تنها با کنارگذاشتن سیگار در طول دوران نقاهت میتوان عوارض پس از انجام ایمپلنت را کاهش داد. مصرف مرتب دهانشویه آبنمک نیز کمک میکند زخمها با سرعت بیشتری ترمیم شوند و وضعیت فک و دهان بهبود پیدا کند.
سیگارهای الکترونیکی یکی از روشهای ترک سیگار است و بههمینعلت برخی تصور میکنند در پروسه انجام جراحی ایمپلنت میتوان از آن استفاده کرد؛ اما این تصور صددرصد اشتباه است و سیگار الکترونیکی نیز تاثیر منفی بر روی بهبودی لثه و استخوان فک در طول مراحل کاشت ایمپلنت میگذارد.
سخن پایانی
انجام ایمپلنت دندان در افراد سیگاری غیرممکن نیست؛ اما پروسهای بسیار سختتر، طولانیتر و با ریسک شکست بالاتری در انتظار بیماران سیگاری خواهد بود. بههمیندلیل توصیه میکنیم تا جای ممکن مصرف سیگار را کاهش دهید و در صورت امکان آن را کاملاً از روتین روزانه خود حذف کنید تا هم دندانهایتان در سلامت کامل باشند و هم اگر نیاز به پروسههایی مانند ایمپلنت دندان داشتید، با مشکل مواجه نشوید.
ویزیت آنلاین و رایگان
امکان طرح سوال و مشکل دندانپزشکی در واتس اپ و دریافت پاسخ
برای حفظ بهداشت و دهان و دندان خود، بهتر است برای ترک سیگار برنامهریزی کنید. در صورتی که درمان ایمپلنت را دریافت کردید و نمیتوانید به صورت کامل سیگار را ترک کنید، مصرف آن را نصف کرده و یا به حداقل برسانید. در هنگام کاشت ایمپلنت برای افراد سیگاری، ویزیتهای منظم را برای معاینه وضعیت آن را فراموش نکنید.
کلینیک تخصصی پاسارگاد در راستای مسئولیت مدنی و پزشکی خود درباره ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام به راهاندازی امکان ویزیت و مکالمه با پزشکان خود را در پیامرسان واتساپ مهیا کرده است.
کلینیک دندانپزشکی پاسارگاد، به صورت آنلاین، اقدام به ویزیت رایگان مراجعانی می کند که نیازمند درمان ایمپلنت بوده ولی امکان مراجعه حضوری ندارند. این ویزیت آنلاین، از طریق تماس تصویری یا پیام متنی صورت میگیرد. تعدادی از متقاضیان به صورت تخصصی و در یک فضای کاملاً دوستانه توسط دکتر روشن طلب ویزیت و معاینه خواهند شد.